Šport > Nogomet
30 ogledov

Barça trpela, Messi izenačil Ronaldovih 41

Cristiano Ronaldo Karim Benzema
1/16
Reuters
Real Madrid je na prvi sobotni tekmi španskega prvenstva premagal Sporting Gijon in se spet malce oddaljil od Barcelone (3:1). Asturijci so tako kot v lanski sezoni dolgo časa grozili tudi s šokantno zmago. Rekordni 41. gol Cristiana Ronalda je dve uri kasneje izenačil Lionel Messi, ki je z Barcelono trpel, a zmagal pri Levanteju (2:1).

Lionel Messi je z dvema goloma potegnil Barcelono iz brezna pri Levanteju, kjer so Katalonci na zadnji ligaški tekmi pred "El Clásicom" proti Realu Madridu zaostanek za kraljevim klubom spet znižali na štiri točke. Messi je v drugem polčasu izničil vodstvo malega kluba iz Valencie in zabil že 40. in 41. ligaški gol sezone, s čimer je nemudoma izenačil dosežek Realove zvezde Cristiana Ronalda, ki je do rekordne znamke prišel dve uri prej na Santiagu Bernabéu.

Barcelona je na stadionu, kjer je na začetku letošnje sezone orožje položil tudi Real Madrid, začela bolje od domačih in pretila iz napada v napad, razen strela Pedra Rodrígueza, ki ga je urugvajski vratar Gustavo Munúa izbil izpod svoje prečke, pa si večjih priložnosti ni ustvarjala. Na drugi strani je Levante povedel s prvim strelom na tekmi, ko je strogo dosojeno enajstmetrovko po igranju roko Sergia Busquetsa brezhibno izvedel José Barkero.

Katalonci so z malce premešano postavo zaman iskali odgovor vse do konca polčasa, trener Josep Guardiola pa je drugih 45 minut začel z eno najbolj nepričakovanih menjav v svoji celotni trenerski karieri – Xavija Hernándeza je namreč zamenjal Isaac Cuenca, igra Kataloncev pa se ni preveč izboljšala. Izenačenje je kljub vsemu prišlo in to s pričakovane noge, ko si je Messi izmenjal dvojno podajo in zadel z natančnim strelom z roba kazenskega prostora.

Povratek je bil popoln že nekaj minut kasneje, ko je rezervist Cuenca priboril še drugo dvomljivo enajstmetrovko na tekmi, ko ga je v kazenskem prostoru sicer resda nespametno odrinil Pedro Botelho. Messi je iz oči v oči z vratarjem Munúo ohranil mirne živce, ga poslal v napačno smer in zadel v zgornji kot njegovega gola. Barcelona je vodstvo brez večjih vznemirjenj obdržala do konca tekme, saj si Levante večjih priložnosti ni pripravljal, zato pa je bil toliko bolj nervozen trener Guardiola, ki je v izdihljajih tekme nekajkrat povsem ponorel ob robu igrišča.

Rekordni Ronaldo našel zdravilo za Sporting

Gol Miguela de las Cuevasa z enajstih metrov je na Bernabéu zbudil neprijetne spomine na lansko sezono, ko so Asturijci prav z njegovim golom zadali verjetno odločilni žebelj v krsto Reala, leto kasneje pa se je kraljevi klub vrnil v igro in v drugem polčasu z goli Ronalda in Karima Benzemaja dosegel pomembno zmago.

Nervozen začetek Reala bi že v 14. minuti kmalu izkoristil Oscar Trejo, ki je ukradel žogo Alvaru Arbeloi, a je Iker Casillas njegov strel ubranil. Petnajst minut kasneje je bil tudi Casillas nemočen, potem ko je Sergio Ramos v svojem kazenskem prostoru igral z roko in zakrivil enajstmetrovko, ki jo je brezhibno izkoristil De las Cuevas. Malo za vodilnim golom gostov se je Realov trener José Mourinho zapletel v vroč spor z gostujočo klopjo, a sodnik ni izključil nikogar.

Za izenačenje je osem minut pred polčasom zadel Gonzalo Higuaín, ki je izkoristil spečo obrambo in izvrstno podajo Ramosa za zadnjo vrsto Sportinga, tik pred odhodom v slačilnice pa je s prostega strela prečko stresel Nuri Sahin. Mourinho je poleg Sahina na začetku nadaljevanja iz igre potegnil tudi Joséja Mario Callejóna, v igro pa sta prišla Karim Benzema in Angel Di María.

Izenačen rekord legendarne "Quinte"

Pritisk belega baleta je zadetek prinesel šele v 74. minuti, ko je Di Maríino podajo z glavo v gol poslal Ronaldo in zabil že svoj 41. ligaški gol sezone, kar je nov rekord španske lige, ki ga je do sobote z lanskim dosežkom držal prav Ronaldo. Portugalec je igral kljub temu, da je bil le karton oddaljen od izključujočega petega, zaradi katerega bi moral izpustiti sobotni El Clásico proti Barceloni.

To se na srečo belega baleta ni zgodilo, delo pa je osem minut pred koncem tekme dokončal Benzema, ki ga je z idealno žogo našel Özil, Francoz pa je hladnokrvno matiral vratarja Juana Pabla. Real je proti Sportingu izenačil rekordni dosežek 107 golov, ki jih je v najučinkovitejši sezoni v zgodovini kluba leta 1990 zabila legendarna napadalna konjenica, po zdajšnjem direktorju kluba Emiliu Butrageñu imenovana "Quinta del Buitre" (jastrebova kohorta).

Španska liga, 34. kolo:

Real Madrid : Sporting Gijon 3:1 (1:1)
Higuaín (37), Ronaldo (74), Benzema (82); De las Cuevas (30/11-m)
RK: Canella (79/Sporting)

Levante : Barcelona 1:2 (1:0)
Barkero (23/11-m); Messi (64, 72/11-m)

Espanyol : Valencia 4:0 (2:0)
Gómez (26), Verdú (30), Vázquez (58), Uche (80).

Real Betis : Osasuna 1:0 (1:0)
Castro (34)
RK: García (61)

Málaga : Real Sociedad 1:1 (1:0)
Isco (19); Prieto (49)
RK: González (45/Real)

Zaragoza : Granada 1:0 (1:0)
Dujmović (6)
RK: Micael (90/Zaragoza)

Villarreal : Racing Santader 1:1 (0:0)
Pérez (46); Acosta (90)

Athletic Bilbao : Mallorca 1:0 (1:0)
Llorente (13)

Rayo Valecano : Atlético Madrid 0:1 (0:0)
Falcao (64)

Getafe : Sevilla 5:1 (1:1)
M. Torres (35), Lacen (49), Miku (63,
71), Rios (69); Negredo (19)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.