Šport > Nogomet
17 ogledov

Barci maščevanje uspelo, Real le do remija

Gareth Bale EPA
Nogometaši Barcelone so v 1. kolu La Lige v gosteh ugnali Athletic Bilbao in se mu tako maščevali za poraz v superpokalu. Manj uspešen je bil na tujem Real, ki je v Gijonu osvojil le točko.

Real Madrid letošnje izvedbe španske La Lige ni začel po načrtih, saj je pri novincu Sportingu iztržil le remi (0:0), čeprav je imel dovolj priložnosti, da bi prišel do zmage. Dvakrat so bili blizu gola tudi domačini.

Najprej je z razdalje mimo gola meril Gareth Bale, v 13. minuti pa je imel Valižan še lepšo priložnost, ko ga je z odlično globinsko podajo našel Luka Modrić, Bale je že obšel vratarja, nato pa iz težkega položaja zadel stranski del mreže. Bale je bil v glavni vlogi tudi v 19. minuti, ko po še eni podaji Modrića pred vrati ni našel Jeséja ali Crsitiana Ronalda. V 21. minuti je serijo priložnosti zaključil Isco, ki je po dvojni podaji s Cristianom s plasiranim strelom meril mimo gola. V 36. minuti pa so bili zelo blizu vodstva domači. Po predložku z desne je z glavo odlično streljal Antonio Sanabria, žoga pa se je od prečke odbila na črto.

Drugi polčas se je začel s strelom Isca, ki je letel točno v naročje Ivána Cuéllarja. Le minuto zatem pa so imeli domači še eno izvrstno situacijo, ko je Carlos Carmona po predložku z leve z glavo za las zgrešil okvir. V 54. minuti je odgovoril Cristiano, vendar je z 20 metrov meril preveč po sredini.

V 60. minuti je prosti strel iz ugodnega položaja Bale poslal čez gol, Valižan pa bi lahko streljal bolje tudi nekaj trenutkov kasneje, ko je po kotu Isca povsem neoviran s petih metrov z glavo zadel vratarja. Bolje bi se v 67. minuti moral odrezati tudi Ronaldo, ko je po predložku rezervista Jamesa iz neposredne bližine z glavo slabo zadel žogo. Zatem je za Real debitiral Mateo Kovačić, ki je zamenjal Isca.

Obleganje se je nadaljevalo. Ronaldo je po preigravanju z leve silovito sprožil, Cuéllar je odbil, Marcelo pa je odbitek z glavo poslal čez gol. V 84. minuti je Ronaldo znova dobro meril z okrog 15 metrov, vratar pa je žogo komaj odbil prek svoje prečke. Po sledečem kotu je Modrić z 20 metrov nameril mimo okvirja.

V sodnikovem dodatku se je Realu ponudila zadnja priložnost. Po prekršku nad Marcelom je s prostega strela Ronaldo nastreljal živi zid in gostje so se morali sprijazniti z nepričakovanim remijem na začetku nove sezone.

Sladko maščevanje

Barcelona je obrambo španskega naslova začela s težko priborjeno zmago v Bilbau (0:1), ki jo je zaznamovala tudi zgrešena enajstmetrovka Lionela Messija.

Začetek tekme ni ponudil veliko razburjenja. Barça je imela premoč v posesti, vendar je do prave priložnosti prišla šele v 30. minuti. Po napaki Gorke Elustonda je sodnik start slednjega nad Luisom Suárezom ocenil kot prekršek in dosodil enajstmetrovko. K žogi je pristopil Messi, z obrambo pa se je izkazal Gorka Iraizoz. Tri minute kasneje je Sergi Roberto z lepo odmerjeno podajo našel Suáreza, strel z desne je odbil domači vratar. V 38. minuti je Messi imel dve priložnosti s prostega strela iz odličnega položaja, obakrat je zadel živi zid.

Pred zaključkom prvega dela je po kotu za domače v blok sprožil Markel Susaeta, za goste pa je spet poskušal Suárez, tokrat je bil na pravem mestu Elustondo. Sodniki so pred odmorom zaradi nepravilno dosojenega prepovedanega položaja prekinili še obetaven napad domačih prek Javierja Erasa.

Barcelona je svojo terensko premoč kronala v 54. minuti. Jordi Alba je z leve poslal natančno žogo do Suáreza, domača obramba je povsem pozabila na Urugvajca, ki je z volejem premagal nemočnega Iraizoza. Šest minut kasneje bi Roberto lahko podvojil prednost, vendar je z roba kazenskega prostora z močnim strelom oplazil prečko.

V 66. minuti si je gleženj poškodoval Sergio Busquets in moral iz igre, Athletic pa je začel vse bolj pritiskati. Katalonci so imeli žogo vse manj v svojih nogah in so se osredotočali na protinapade. V 80. minuti so imeli Baski odlično priložnost za izenačenje, ko je do neoviranega polvoleja po predložku z desne prišel Ibai Gómez, a je meril previsoko.

Barça je zapretila v 85. minuti, toda izjemen avtogol Eneka Bóvede je bil razveljavljen zaradi tesnega prepovedanega položaja. Dve minuti kasneje se je Messi podal na izjemen samostojen prodor, strel s 16 metrov pa je končal v rokah Iraizoza. Athletic je do konca skušal na silo priti do izenačenja, toda gostom je maščevanje za superpokalni poraz vendarle uspelo.

Oblak že zablestel

Diego Simeone je na prvi ligaški tekmi madridskega Atlética razveselil slovenske privržence nogometa in selektorja Srečka Katanca ter pričakovano od prve minute zaupal Janu Oblaku. Oblak se je po napornem začetku pretekle sezone šele marca dokončno prebil v prvo postavo rdeče-belih, kjer je ostal tudi za otvoritveno tekmo na stadionu Vicenteja Calderóna s povratnikom med elito LasPalmasom.

Otočani so se kmalu držali za glavo po prvem prejetem zadetku v La Ligi po večletni odsotnosti - Antoine Griezmannsi je namestil žogo za prosti strel s praktično idealnega položaja za levičarja, Francozov strel pa je s pomočjo živega zidu ukanil nesrečnega Raúla Lizoaina. To je bil tudi edini zadetek na tekmi.

Za to ima velike zasluge tudi slovenski čuvaj mreže. Ta je v 72. minuti refleksno ustavil žogo, ki se je odbila od Aythamija Artilesa po kotu in nato zadržal še odbitek za ovacije Calderóna, ki mu je zapel tudi pesem "Obli, Obli, Obli, Oblak".

Več na goal.com/si.

 

 

La Liga, 1. kolo:

Malaga : Sevilla  0:0

Espanyol : Getafe  1:0 (1:0)
Sevilla 3.

Deportivo : Real Sociedad  0:0

Atletico Madrid : Las Palmas  1:0 (1:0)
Griezmann 16.

Rayo Vallecano : Valencia  0:0

Athletic Bilbao : Barcelona  0:1 (0:0)
Suarez 54.

Sporting Gijon : Real Madrid  0:0 

Levante - Celta Vigo
Betis - Villarreal

Ponedeljek:
Granada - Eibar

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.