Šport > Nogomet
1692 ogledov

Barçina poteza tarča hudih kritik

Barcelona Las Palmas epa
Predstavnik katalonskega velikana je z netočno izjavo razburkal špansko javnost.

V soboto se bosta na stadionu Santiago Bernabéu v okviru španske La Lige udarila večna rivala Real Madrid in Barcelona. Kataloncem gre v letošnji sezoni bolje, so prepričljivo vodilna ekipa prvenstva. A tudi Real se ima s čim pohvaliti, po slavju v španskem superpokalu (ugnal je prav Barcelono) in evropskem superpokalu je pretekli konec tedna osvojil še svetovno klubsko prvenstvo.

Real Madrid klubsko SP Klubsko SP Šport Prosti strel Ronalda za peto letošnjo lovoriko Reala

V Španiji je navada, da se moštvu, ki je osvojilo lovoriko, tekmeci na naslednji prvenstveni tekmi poklonijo s špalirjem (pasillo al campeón, op. a.). Barcelona se je že morala pokloniti Madridčanom, nazadnje leta 2008, ko je "beli balet" teden pred srečanjem s Katalonci predčasno osvojil ligaško tekmovanje v sezoni 2007/08.

pasillo Real Madrid Barcelona 2008 | Avtor: epa epa

Mnogi so pričakovali, da bo zaradi nedavno osvojenega klubskega SP Barça v nedeljo spet počastila rivale, a temu ne bo tako. Po nedeljski tekmi z Deportivom je Guillermo Amor, odgovorni za institucionalne in športne odnose v klubu, postregel z zanimivo razlago. "Vedno smo bili jasni, da to (špalir, op. a.) naredimo, kadar sodelujemo v tekmovanju. v tem primeru nismo sodelovali v tekmovanju," je dejal Amor.

luis suarez Katalonci besnijo Šport Neverjetno! 50.000 ljudi je videlo gol, le sodnik ne

Vse lepo in prav, Barcelona res ni sodelovala na nedavnem klubskem SP, toda razlaga ne drži vode. Leta 2006, ko je Sevilla osvojila pokal UEFA, so Katalonci Andaluzijce na stadionu Ramón Sánchez Pizjuán počastili s špalirjem, čeprav niso sodelovali v omenjenem tekmovanju. Takrat so se v posebni ceremoniji Barceloni poklonili tudi domači, saj je Barça že pred tem prišla do ligaškega naslova.

pasillo Sevilla Barcelona 2006 | Avtor: epa epa

Na relaciji Barcelona - Madrid po nasilju ob katalonskem referendumu o neodvisnosti odnosi niso najboljši, vsaka malenkost pa sproži burne reakcije. Barçina poteza je bila deležna številnih kritik, čeprav gre "Blaugrano" po svoje razumeti. Če se spomnimo večnega izmikanja igranja finala španskega Kraljevega pokala na domovanju Reala, kadar bi se tam morala pojaviti Barcelona, lahko vidimo razloge za neupoštevanje tradicije, ki se ji morda kmalu bliža konec.

Jan Oblak Atletico Madrid Velemojster Šport Slovenec je najboljši na svetu!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.