Šport > Nogomet
3731 ogledov

Od Radeč do Reala: "Tolkel jih je kar s sredine!"

Benjamin Šeško Profimedia Benjamin Šeško na treningu v Leipzigu.
Danes zvečer se začenjajo izločilni boji Lige prvakov. Tudi s slovenskim pridihom.

V torek zvečer bosta odigrani prvi tekmi osmine finala Lige prvakov. Aktualni šampion Manchester City se bo pomeril s Københavnom, RB Leipzig z Benjaminom Šeškom bo gostil madridski Real.

Slednji je rekorder po številu evropskih naslovov, v svojih vitrinah jih ima kar 14. V vzhodni Nemčiji bodo Španci oslabljeni, saj bodo zaradi poškodb manjkali praktično vsi centralni branilci, kar je voda na Šeškov mlin.

Šeško je v letošnji nemški Bundesligi, potem ko se je tja preselil lani poleti iz avstrijskega Salzburga, zabil šest golov. V Ligi prvakov je v skupinskem delu dvakrat zatresel mrežo.

Kar 194 centimetrov visoki napadalec bo konec maja dopolnil šele 21 let, danes zvečer pa ga gotovo čaka eden od vrhuncev mlade kariere.

Igral proti starejšim fantom

Benjamin Šeško | Avtor: Profimedia Profimedia

Mali Benjamin je prve nogometne korake naredil v domačih Radečah. Gre za klub, ki v slovenskem nogometnem prostoru ne kotira prav visoko. Članske ekipe ta kolektiv že nekaj let nima. Ob koncu devetdesetih je s takrat močnim sponzorjem pod imenom Radeče Papir nekaj časa krojil drugoligaško sceno, od takrat pa mesto na meji med Posavjem in Zasavjem ne igra večje vloge.

Šeško je nogomet začel trenirati v prvem razredu in prva tri leta preživel na lokalnem stadionu, kjer je že kazal velik talent. V selekciji U11 se je za eno sezono preselil k trboveljskemu Rudarju, ki je znan po dobrem delu z mladimi. Nato se je vrnil v Radeče, kjer je že kot 12-letnik nastopal za selekcijo starejših dečkov (U15). 

"Že takrat se je videlo, da gre za posebnega nogometaša. Izstopal je s svojim strelom, bil je tudi zelo hiter. Že takrat je bilo moč opaziti, da gre tudi za izjemno inteligentnega igralca, znal se je prilagoditi situaciji na igrišču," je dejal eden od takratnih trenerjev v Radečah - Jano Sotenšek.

Šeško se kot otrok ni ukvarjal le z nogometom, preizkusil se je v različnih športih. Opaziti ga je bilo moč tudi v rokometnem golu. Njegova starša sta imela službi, zaradi katerih sta bila pogosto dlje časa zadržana in Benjamin je popoldanske urice preživljal med potenjem na športnih površinah.

Benjamin Šeško | Avtor: Profimedia Profimedia

Ko je Šeško 31. maja 2016 dopolnil 13 let, je izpolnjeval pogoje za nastop v kadetski selekciji (U17) in Sotenšek ga je za zadnje tekme sezone 2015/16 vpoklical v to moštvo, kjer je igral proti tri ali štiri leta starejšim fantom. Sicer pa je v tisti sezoni redno igral za selekcijo U15, kjer je pod vodstvom trenerja Mata Kirbiša zabijal kot po tekočem traku.

Leta 2016 se je nato, kot 13-letnik, preselil v Krško, ki je takrat v slovenskem nogometnem prostoru igralo pomembno vlogo. Za selekcijo U15 je na stadionu Matije Gubca v sezoni 2017/18 zabil neverjetnih 59 golov na 23-ih srečanjih in si že prislužil vpoklic v slovensko reprezentanco omenjene starostne kategorije.

V Krškem je ostal dve leti. "On jih je tolkel kar s sredine," se udejstvovanja mladega Šeška na kultnem stadionu v Trbovljah spominja eden od klubskih trenerjev. 

Leta 2018 se je Šeško za krajše obdobje preselil v Domžale, nato pa je že kot 16-letnik podpisal triletno pogodbo z Red Bull Salzburgom in začel stopati na največjo sceno.

Cena v nebo

Benjamin Šeško | Avtor: Profimedia Profimedia

Benjamin Šeško je za člansko izbrano vrsto Slovenije odigral 26 tekem in zaenkrat zabil deset golov. Ob Janu Oblaku bo glavni adut čete Matjaža Keka na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.

Visokorasli napadalec, za katerega je RB Leipzig lani plačal okrog 24 milijonov evrov, je danes po Transfermarktu vreden 30 milijonov, njegova cena pa raste iz dneva v dan. V kolikor bi se izkazal proti Realu, bo ta številka še višja.

"To bo največja tekma v moji karieri. Real je seveda zelo močan, ampak premagljiv. Lahko ga premagamo in bomo zagotovo stoodstotno pripravljeni," je za klubsko spletno stran pred obračunom s Španci povedal Šeško.

dezurni@styria-media.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.