Šport > Nogomet
378 ogledov

BiH se odločila glede usode Zdravka Mamića

zdravko mamić EPA
BiH dokončno ne bo izročila Mamića Hrvaški.

Minister za pravosodje Bosne in Hercegovine Josip Grubeša je dokončno zavrnil možnost izročitve svetovalca nogometnega kluba Dinamo Zagreb Zdravka Mamića Hrvaški, so poročali danes mediji v BiH. Hrvaška je razpisala tiralico za Mamićem, ki je bil junija lani nepravnomočno obsojen na šest let in pol zapora zaradi kriminala v Dinamu.

Grubeša je kot poslednja raven pravosodnega odločanja v BiH, ko gre za izročitev BiH državljanov drugim državam, potrdil lanske odločitve pravosodja BiH, da ni podlage za izročitev Mamića Hrvaški.

Poleg Mamićevega bosanskega državljanstva, izročitev ovira tudi dejstvo, da sta državi pogodbo o sodelovanju podpisali novembra 2012, hrvaški organi pa Mamića bremenijo kaznivih dejanj pred tem datumom.

Policija Pranje denarja Šport V Sloveniji hišne preiskave zaradi Mamićevih poslov

Hrvaško ministrstvo za pravosodje je zahtevo za Mamićevo izročitev v BiH poslalo junija lani, potem ko je sodišče v Osijeku Mamića zaradi gospodarskega kriminala v Dinamu obsodilo na šest let in pol zapora. Omenjena sodba sicer še ni pravnomočna.

Za Mamićem so na Hrvaškem objavili tudi mednarodno tiralico, ker je pred izrekom sodbe pobegnil v Međugorje, v katerem tudi živi. Na Hrvaškem je za obsojence, ki jim je bila izrečena več kot petletna zaporna kazen, obvezen pripor, tudi če je sodba nepravnomočna.

Zdravko Mamić Begunec Šport Zdravko Mamić kmalu na čelu bosanskega prvoligaša

Mamić je prav tako večkrat zavrnil možnost, da bi se vrnil na Hrvaško. Trdi, da je žrtev "montiranega postopka" ter pričakuje, da bo hrvaško vrhovno sodišče ugodilo njegovi pritožbi in ga oprostilo obtožb.

Osiješko sodišče je nekdanjega predsednika hrvaške nogometne zveze Mamića obsodilo v začetku junija, in sicer zaradi oškodovanja zagrebškega kluba za najmanj 15,3 milijona evrov in hrvaškega državnega proračuna za skoraj 1,6 milijona evrov. Proti Mamiću je v Osijeku vložena tudi druga obtožnica zaradi finančnih malverzacij v Dinamu.

Komentarjev 1
  • lado16 16:12 18.januar 2019.

    Naj pride raje k na ,TU SE ZBIRA MAFIJA KOT JE ON IN ŠARĆIĆcerarćić, katićićka, murgelsi boter …… komplet koalicija!!! bo sedel v parlamentu z kordišićem ..EVO SAMI NJEGOVI KALIBRI !!! PA ŠE SLOVENĆIĆI ga BOJO VOLILI ,IZPRIJEN NAROD !!!!!!