Šport > Nogomet
688 ogledov

V Sloveniji hišne preiskave zaradi Mamićevih poslov

Zdravko Zoran Mamić
NPU v sodelovanju s hrvaškimi kolegi izvaja hišne preiskave na območju Ljubljane, Maribora in Kopra in na Hrvaškem zaradi suma storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in več kaznivih dejanj pranja denarja. Neuradno naj bi bile preiskave povezane z domnevno fiktivnimi posli Zdravka Mamića.

O hišnih preiskavah, ki jih izvaja slovenska policija v sodelovanju s hrvaškim uradom za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (USKOK), je danes poročal portal Siol, preiskave so medtem za časnik Večer potrdili na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU).

"Nacionalni preiskovalni urad v sodelovanju s hrvaškim varnostnim organom USKOK izvaja preiskave stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov na območju Ljubljane, Maribora in Kopra in na Hrvaškem zaradi suma storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in več kaznivih dejanj pranja denarja," so za Večer potrdili na policiji.

Pojasnili so še, da se obravnavana kazniva dejanja nanašajo na plačevanje ponarejenih računov slovenskih gospodarskih družb tuji "off shore" družbi, ustanovljeni v Veliki Britaniji, za storitve, ki niso bile opravljene, v nadaljevanju pa so bila prejeta plačila oprana z veriženjem transakcij. "S kaznivimi dejanji so si storilci pridobili okoli 1,6 milijona evrov premoženjske koristi," še pravijo na policiji.

Kaznivih dejanj je osumljenih šest oseb, od tega pet slovenskih državljanov in en hrvaški državljan. Nobena oseba ni bila pridržana. Trenutno v Sloveniji potekajo še tri preiskave stanovanjskih in poslovnih naslovov, pet jih je že zaključenih, prav tako pa potekajo še tri preiskave na Hrvaškem. Predkazenski postopek usmerja specializirano državno tožilstvo, navaja Večer.

Zdravko Mamić Sumljivo Šport Dinamo kupil sina lastnika hotela, v katerem se skriva Zdravko Mamić

Po neuradnih podatkih naj bi bile preiskave povezane z nekaterimi ugotovitvami iz preiskav hrvaških organov odkrivanja in pregona proti Zdravku Mamiću, nekdanjemu predsedniku Nogometnega kluba Dinamo in nogometnemu menedžerju. Zoper Mamića je sicer na Hrvaškem zaradi domnevno spornih poslov že vložena obtožnica, ki pa še ni pravnomočna. Očitno pa policija preiskavo zoper njega še nadaljuje.

V poslih, zaradi katerih so hrvaški tožilci že spisali obtožnico, naj bi bili poleg Mamića še njegov brat Zoran Mamić, sin Mario Mamić, nekdanji funkcionarja Dinama Damir Vrbanović, nogometni menedžer Nikky Vuksan in podjetnika Igor Krota ter Sandro Stipančić. S fiktivnimi posli naj bi bili Nogometni klub Dinamo oškodovali za 20 milijonov evrov, ki bi jih moral klub dobiti ob prestopih nogometašev. To so počeli prek več podjetij iz Švice, Velike Britanije, karibske države Sveti Vincenc in Grenadini, Hongkonga in Združenih arabskih emiratov, ki so jih imeli v lasti.

Umaški podjetnik Sandro Stipančić pa naj bi bil tisti, ki naj bi bil povezan z današnjimi preiskavami v Sloveniji. Nekatera njegova podjetja naj bi bila namreč po sumih policistov sodelovala pri pranju denarja. Preko fiktivnih poslov naj bi se denar nakazoval na slamnata podjetja, nato pa dvigoval v gotovini.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.