Šport > Nogomet
331 ogledov

"Bilo bi butasto ... "

Matjaž Kek
Slovenski selektor je bil po tekmi v Izraelu delno zadovoljen.

Slovenska nogometna reprezentanca se iz Izraela vrača s točko z uvodne tekme kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020. Kot pravi selektor Matjaž Kek, je zadovoljen s prikazanim, ne pa z izplenom. Tako Kek kot tudi selektor Izraela Andi Herzog sta po tekmi govorila o tem, da bi po eni strani oboji lahko zmagali, po drugi strani pa so določene napake enim in drugim to preprečile.

Josip Iličić IZR SLO Blizu, a tako daleč Šport Slovenija povedla, Izrael izenačil

"Po eni strani ne morem biti zadovoljen s tem, kako smo reagirali po našem zadetku. Takoj smo izgubili koncentracijo, po tistem šoku pa smo le postavili stvari na svoje mesto. Tole toplo-hladno bo še nekaj časa trajalo, saj bi bil čudež, če bi teklo vse kot podmazano," meni Kek.

Slovenija je bila v celoti gledano boljši tekmec, agresivna, čvrsta, konkretna (sedem strelov v okvir vrat in 16 skupnih poskusov, Izrael skupaj sedem) in s toliko priložnostmi kot na praktično vseh tekmah skupaj v zadnjem letu. Zdi se, da so igralci na igrišče stopili z drugačnim odnosom kot v preteklosti, ko je mnogokrat vse skupaj delovalo anemično in brezizhodno.

"Mislim, da so fantje pošteno oddelali tekmo, ampak sam se ne zadovoljujem s tem, ker je tak odnos zame sam po sebi umeven. Narediti moramo prepoznavno igro, trudili se bomo in predvsem iz tega karakterja in volje se da marsikaj dobrega narediti," pravi selektor. Poudarja, da bo treba napake pa čim prej odpraviti, saj je že v nedeljo nova tekma. V pripravi na obračun s Severno Makedonijo, ki je s 3:1 v četrtek premagala Latvijo Slaviše Stojanovića, ga nekoliko skrbi sredina. "V določenih trenutkih smo preveč razpadli v sredini. Po dolgem času sta Rene Krhin in Jasmin Kurtić igrala skupaj. Zato se v nekih trenutkih malo izgubita," pravi Kek. Ta bo opozarjal igralce predvsem na to, da ostanejo prizemljeni, mirni, osredotočeni in da s svojo komunikacijo pridejo do rešitev. "Vsekakor pa bi bilo butasto, da bi bila zdaj neka evforija, saj nismo še ničesar naredili," je realen Mariborčan.

IZR SLO | Avtor: NZS/Twitter NZS/Twitter

Opozoril je tudi na zadetek Andraža Šporarja, ki je bil zanj pravi 'centerforovski', in čeprav pravi, da ne želi nikogar izpostavljati, je dodal: "Videli pa ste vseeno, kaj pomeni vrnitev Jana Oblaka, kaj pomeni ta samozavest, odločnost Josipa Iličića ... Ampak moraš imeti še druge, da imaš ekipo." Šporarju je ob tem čestital za prvi zadetek v reprezentančnem dresu. "Privoščil sem mu ga od srca. A naj bo to motivacija za še več, ker zmore več."

Avtor edinega slovenskega zadetka v Haifi pravi, da je zaradi same igre čutil, da bodo prišli do precej priložnosti. "Vsi smo šli stoodstotno v vsak dvoboj, treba je igrati čvrsto, pokazati karakter. To je velik napredek, če primerjamo z igrami v preteklosti," meni Šporar. Zakaj je do te spremembe oziroma napredka prišlo, ni znal pojasniti. Ve pa, zakaj napadalec slovenske izbrane vrste ob enaki postavitvi (4-2-3-1) kot v zadnjem obdobju ni več pozabljen na igrišču.

"Mislim, da smo si priigrali več priložnosti kot v celi Ligi narodov. Zakaj? Ne vem. Mi je pa super, ker mi Iličić da dve, tri lepe žoge, to je za napadalca odlično. Škoda, da nisem dal še kakega zadetka. Če bomo tako nadaljevali, bodo tudi drugi dosegali gole, prihajali v priložnosti in se lahko zgodijo dobre stvari za Slovenijo," je prepričan Šporar.

IZR SLO | Avtor: NZS/Twitter NZS/Twitter

Tako kot on tudi Kek upa na lepo polne Stožice v nedeljo zvečer. "Mislim, da si fantje zaslužijo tako podporo po pošteno odigrani tekmi." Ta bo vsekakor dobrodošla, saj so po eni strani zmage na domačem terenu v vsakih kvalifikacijah praktično dobrodošle, če že ne nujne, po drugi pa bodo nasproti stali Makedonci, ki letijo na krilih včerajšnjega slavja proti Latvijcem.

"Makedonci bodo po zmagi prišli samozavestni, imajo dobro serijo tekem za sabo, fenomenalne posameznike, predvsem spredaj. Nekatere pa tudi poznam, Stefana Ristovskega, Krsteja Velkoskega, ker sem ju treniral. Prepričani bodite, da nas čaka težka tekma," opozarja Kek. Kar nekako mantrovsko pa dodaja: "Predvsem moramo razmišljati o sebi in o tem, kako čim prej priti do prepoznavne igre in tega, da izkoristimo individualno kakovost, dokler ne ustvarimo ekipe."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.