Šport > Nogomet
1416 ogledov

Slovenija povedla, Izrael izenačil

ANDRAŽ Šporar IZR SLO NZS/Twitter
Slovenija je kvalifikacije za Evropsko prvenstvo odprla z neodločenim izidom v Izraelu.

S tekmo proti Izraelu v Haifi so se za slovensko nogometno reprezentanco začele kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. 

Po več tednih ugibanj v javnosti je zdaj jasno, da je levi bočni branilec Bojan Jokić ostal kapetan slovenske nogometne reprezentance. Novi stari selektor Matjaž Kek namreč odločitve o kapetanu ni želel sporočiti javnosti do zadnjega trenutka.

V reprezentanco za kvalifikacije za EP se je vrnil vratar Jan Oblak, ob njem pa so bili danes v prvi postavi še Aljaž Struna, Miha Mevlja, Petar Stojanović, Bojan Jokić, Rene Krhin, Miha Zajc, Jasmin Kurtić, Benjamin Verbič, Josip Iličić in Andraž Šporar.

Slovenija je že na začetku tekme pokazala, da je v Izrael prišla po zmago, saj je že v uvodnih minutah izpeljala nekaj nevarnih napadov, a je vedno zmanjkala odločilna zadnja podaja.

Prva resna priložnost na tekmi pa se je Sloveniji ponudila v 10. minuti, ko je po lepem predložku Jokića z glavo zaključil Miha Zajc, a se je izraelski vratar izkazal z izjemno obrambo. Še v lepši priložnosti pa se je le dve minuti kasneje znašel Andraž Šporar, ki je prišel do strela z dobrih desetih metrov, a je žoga poletela mimo desne izraelske vratnice. V 16. minuti je Slovenija ponovno resneje zapretila, ko je v kazenski prostor lepo prodrl Zajc, a je bil njegov zaključni strel blokiran.

V 23. minuti pa so Izraelci prvič ogreli našega vratarja, ko je Bibras Natcho poizkusil s strelom od daleč, a je bil Oblak pripravljen in je brez težav ukrotil žogo. V 26 minuti sta nato lepo kombinirala Šporar in razigrani Iličić, do zaključnega strela pa je prišel Verbič, a je streljal naravnost v vratarja Ariela Harusha.

Zelo blizu zadetka je bila Slovenija v 30. minuti, ko je Iličič poizkusil s strelom od daleč, a je ta za las zletel preko gola že premaganega Harusha. Do konca prvega polčasa je Slovenija zapretila še preko Kurtića, ki je po kotu prišel do strela z glavo, a je meril preko vrat, ter Verbiča, ki je z glavo nastreljal nasprotnega branilca, po mnenju naših nogometašev v roko, a sodniška piščalka je ostala nema.

V 48. minuti pa je Slovenija povedla! Po veliki napaki izraelske obrambe je uspel Andraž Šporar iz padca še nekako udariti po žogi, ki je končala v izraelski mreži za Šporarjev prvi gol v dresu z državnim grbom.

Le tri minute po vodilnem zadetku Slovenije pa je resno zapretil Izrael, a je Taleb Tawatha po lepem prodoru v kazenski prostor streljal preko vrat Oblaka, ki je žogo lahko pospremil le s pogledom. Se je pa nato naš vratar izkazal z izjemno parado v 54. minuti, ko je žogo po nevarnem strelu z roba kazenskega prostora odbil preko vrat, a je že takoj po kotu Izrael izenačil, ko je do strela prišel Eran Zahavi, ki je z natančnim strelom premagal Oblaka.

Izrael se je po zadetku prebudil, začel igrati odločneje ter napadalno. V 58. minuti je tako ponovno z bravurozno obrambo moral posredovati Oblak po strelu z glavo Munasa Dabburja.

V 65. minuti pa končno spet priložnost za Slovenijo. Verbič je s strani sam prodrl pred Harusha, a je izraelski vratar njegov strel zaustavil. Prav tako pa se je izkazal, ko je tri minute kasneje z izvrstno parado preprečil nov zadetek Šporarju.

V 71. minuti je nato poizkusil rezervist Domen Černigoj, ki bi morda lahko podal Iličiću, ki je bil v boljši poziciji, tako pa je njegov strel v kot odbila izraelska obramba.

Slovenija je nadaljevala z nizanjem priložnosti. V 78 minuti je Iličić ponovno lepo izigral izraelsko obrambo ter zaposlil Šporarja, ki pa si ni najbolje zaustavil žoge, tako da je bil blokiran, do žoge se je nato ponovno dokopal Iličić, ki je nevarno streljal, a se je spet izkazal zelo razpoloženi Harush.

Rezultat se do konca tekme ni spreminjal. Slovenija je imela pobudo tekom celotne tekme, nasprotnika je nadstreljala 16:7, a so bile črne minute po doseženem zadetku krive, da se iz Izraela vrača le s točko.

"Videl sem tisto, kar sem pričakoval, veliko želje, volje, veliko dobrih stvari, ampak tudi nekaj stvari, ki jih je treba popraviti. Mislim, da bi si mogoče bolj zaslužili zmago. Vidi se, da nekateri še niso v pravem ritmu. Moramo pa ostati skromni, ponižni, razmišljati od tekme do tekme. To je bila korektna tekma z zadevami, ki morajo biti boljše, ampak igralcem tudi komplimenti za prikazano. Nisem pa v celoti zadovoljen, saj bi Slovenija s toliko priložnostmi morala zmagati," je po tekmi izjavil Matjaž Kek.

Slovence naslednja tekma čaka v nedeljo ob 20.45 v Stožicah proti Severni Makedoniji.

Komentarjev 2
Sorodne novice