Šport > Nogomet
30 ogledov

Blažević: Dinamo s ponudbo za Katanca

Ćiro Blažević Sloboda Tuzla Crvena zvezda Simon Maljevac
Prireditelji sejma nogometne v industriji v Zagrebu so danes v Ljubljani predstavili svoj štiridnevni dogodek. Na predstavitvi je bil prisoten tudi eden od podpornikov sejma, legendarni hrvaški trener, Miroslav Čiro Blažević, ki Slovencem ni pozabil čestitati za očitni napredek v tem športu.

Po mnenju Miroslava Blaževića se napredek slovenskega nogometa kaže že nekaj časa, višek pa je dosegel ob izvolitvi Aleksandra Čeferina za predsednika Evropske nogometne zveze (Uefe).

"Sloveniji se ni mogla zgoditi boljša stvar, kot je izvolitev Čeferina za prvega moža evropskega nogometa. Uefa je država v državi, mi v zgodovini nismo imeli človeka na tako visokem mestu, mi rečem zato, ker smo ga vsi v regiji vzeli za svojega. O Čeferinu sem slišal le dobre stvari in menim, da tako velik človek ne more zanemariti svojega patriotizma, zato sem prepričan, da bomo imeli od njega koristi vsi v naši regiji. Mislim, da se dobro zaveda, da je ta regija zapostavljena, zato bo storil vse, kar bo v njegovi moči, da bo regija doživela razcvet. Čeferin je visoko moralen, inteligenten, ambiciozen, nadarjen človek, če takšen ne bi bil, ga ne bi izvolili. Čeprav ga osebno ne poznam, mora biti človek na mestu in vesel sem zanj. Čestitam vsem Slovencem, še posebno pa njegovi mami, da nam je rodila tako sposobnega moža," je bil poln pohval na račun novega predsednika Uefe nekdanji selektor Hrvaške, s katero je leta 1998 osvojil bron na svetovnem prvenstvu.

Blažević je prepričan, da ima Čeferin dober vpogled, kaj se dogaja v državah v regiji, zato je prepričan, da bodo imele od njegove izvolitve koristi vse države nekdanje Jugoslavije. "Uefa ima več denarja kot Slovenija in Hrvaška skupaj, Čeferin pa bo imel priložnost, da nam vsem na teh prostorih pomaga. Predvsem v infrastrukturi, ki je katastrofalna," je dejal Blažević, ki je sicer že nekaj časa brez kluba, za kar obtožuje leta, oziroma tiste, ki menijo, da je star, česar si sam noče priznati.

Ne le dva, ampak trije

Koliko je Slovenija napredovala v zadnjih letih, po njegovem mnenju kaže tudi dejstvo, da zaenkrat dva od treh največjih hrvaških klubov vodita Slovenca, Matjaž Kek je trener pri Rijeki, Marijan Pušnik pa pri Hajduku.

ćiro blažević | Avtor: EPA EPA
"Zdaj bo postalo še huje. Dinamo pripravlja ponudbo Srečku Katancu, tako da bodo trije Slovenci trenerji treh največjih klubov na Hrvaškem. To mi seveda ni najbolj všeč, a od nekaterih stvari ne moremo pobegniti. To je tudi dokaz napredka slovenske stroke, pri nas je Kek napravil veliko reklamo za slovenski nogomet. On je na Hrvaškem zvezda, kar Slovenec zelo težko postane," meni Blažević.

Legendarni nogometni strateg je prepričal, da je Katanec pravi trener za njegov ljubljeni klub Dinamo, ne vidi ovire niti v tem, da je Ljubljančan zaenkrat še slovenski selektor. "Mislim, da to ni težava. Tudi jaz sem vodil v istem času klub in reprezentanco, zato to vem. Mislim, da bi bil Srečko prava rešitev za Dinamo, zato navijam, da pride. On bi v zagrebški ekipi, v katerem je bil že igralec in razmere v njem pozna, vsilil red, ki je značilen za Slovence. Je tudi strikten, kakovosten, ambiciozen in bi lahko delal še v večjem klubu, kot je Dinamo," je prepričan trener, rojen v BiH, ki ima visoko mnenje tudi o selektorju mlade reprezentance Primožu Glihi, tudi nekdanjemu igralcu Dinama.

Žal mu je za Muro

"Čeprav njegovega trenerskega dela ne poznam. o Primožu vedno govorim najboljše, pa čeprav bi ga najraje nekam poslal. On je za mene fatalen človek, vsi se namreč spomnite, kaj nam je delal na reprezentančni tekmi v Splitu. Bil je pravi igralec, nogomet čuti, ni pa več mlad, tako da je zagotovo zbral tudi trenerske izkušnje. Jaz ga imam neizmerno rad in upam, da bo uspel tudi v trenerskem poslu," se nadeja trener, ki se rad spominja tudi še enega slovenskega talenta Staneta Komočarja. "Kakšen bi to bil igralec, če bi imel glavo na mestu," se sprašuje.

Blažević je v Sloveniji vodil Muro, nasploh pa še vedno spremlja dogodke v slovenski nogometni ligi: "Moja Mura, na katero me vežejo eni najlepših spominov v moji karieri, je na žalost padla, to je tako, če ni denarja. Sem pa vesel za Ljubljano, ki je nogometno oživela. Dolgo časa je bila v senci Maribora, zdaj pa si je priborila enakovreden status. To je spet dvignilo slovensko ligo, rivalstvo vsaj dveh klubov mora obstajati, drugače ni zanimivo. Jasno je, da ima zato veliko zaslug Milan Mandarić, brez njega tega dviga Olimpije ne bi bilo. Mandarić ima poleg denarja tudi izkušnje v vodenju angleških klubov, tako da pričakujem, da bo Olimpija rasla tudi v evropskem pogledu."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.