Šport > Nogomet
112 ogledov

Bo Mariboru uspelo presekati črni niz proti Olimpiji?

olimpija maribor NK Olimpija/Facebook
Štajerska prestolnica bo drevi prizorišče najbolj prestižnega nogometnega obračuna na slovenskih tleh. V Ljudskem vrtu se bosta pomerila Maribor in Olimpija, osrednja tekma 12. kroga Prve lige Telemach se bo pričela ob 20.15.

To bo 50. prvenstveni večni derbi od sezone 2009/10, ko se je "nova Olimpija" prebila v prvo ligo. Maribor ima 19 zmag, Olimpija devet, na 21 tekmah pa sta se ekipi razšli brez zmagovalca.

"Mirno, temeljito se pripravljamo na tekmo. Želimo biti zbrani, agresivni. Predvsem pa dovolj odločni, z namenom, da pridemo do zmage," poudarja trener Radovan Karanović v pričakovanju tretje tekme v vlogi začasnega trenerja in prvega derbija, ki ga bo vodil z vijol’čni klopi.

"Vse skupaj se je zgodilo v kratkem času, ampak skušam izvleči iz ekipe največ, kar je mogoče. Kot sem dejal pred tekmo s Celjem in po tekmi z Domžalami, sploh ne razmišljam, kaj in kako naprej. Najbolj pomembno je, da smo vsi skupaj osredotočeni na vsak trening in le na naslednjo tekmo, ki sledi. Storili bomo vse za pozitiven razplet derbija."

"Še vedno imamo določene težave s poškodbami. Stanje ni idealno, a do tekme verjamem, da bomo usposobili igralca, ki sta nam manjkala v nedeljo. Alvir je vmes manjkal zaradi bolezni, Mutavčić pa ni nadaljeval v Domžalah, da ne bi tvegali morebitne resnejše poškodbe. Milec še vedno ni pripravljen za nastop, prav tako Pihler in Maher."

"Vemo, da je moštvo nekaj časa brez zmage v derbiju na domačem igrišču, a se ne obremenjujemo s preteklostjo. Vsaka tekma je zgodba zase, spodbudno je izhodišče, da imamo res dobro ozračje, na treningih in nasploh v slačilnici. Želimo stabilizirati moštvo, pozitiven rezultat derbija bi nam velik pomenil za nadaljnje delo. Tekmecem manjkata pomembna igralca, toda sposobni so v kadru najti zamenjave. Sicer pa se med zaključnimi pripravami ukvarjamo z našim načrtom in z uresničitvijo zamisli, kako želimo mi delovati na igrišču. Največ smo se ukvarjali z organizacijo igre v obrambi, v napadu imamo dovolj kakovosti, da lahko najdemo pot do nasprotne mreže. Fantje so se dobro ujeli med seboj, delujemo usklajeno in verjamem, da bomo to potrdili na igrišču," še pravi Karanović.

Olimpija: "Pričakujemo trdo, težko tekmo"

V zadnjem obdobju ima v ligi na teh derbijih več uspeha ljubljanska zasedba, saj je neporažena na zadnjih sedmih derbijih (trikrat je zmagala), medtem ko Maribor na derbijsko zmago čaka od konca septembra 2019. V Ljudskem vrtu pa Maribor v obračunih z Olimpijo ni zmagal že od novembra 2017.

Strateg Olimpije, Savo Milošević, bo pogrešal dva pomembna člena ekipe. Zaradi izpolnjene kvote rumenih kartonov oziroma rdečega kartona bosta manjkala Almedin Ziljkić in Mustafa Nukić. Pri Mariboru težav s prepovedmi igranja nimajo.

"Pričakujem trdo, težko tekmo, kot je vsak derbi. Upam, da bo na stadionu dobro vzdušje in da bomo imeli dobro gostujočo podporo. Šli bomo na zmago. Vemo, da je derbi tekma zase. Vsi so posebni, ampak na koncu so pomembne tri točke. Po porazu z Radomljami je derbi prišel v pravem trenutku, da se lahko dvignemo in pozitivno zaključimo pred reprezentančno pavzo," pred derbijem pravi keptan zmajev Timi Max Elšnik.

Olimpija nima najboljše popotnice, saj je pretekli konec tedna izgubila z Radomljami. "Zagotovo je bil poraz težek. Bili smo boljši na terenu in imeli rezultat, potem pa smo v zadnjih desetih minutah po domače rečeno vrgli tekmo stran. Iz tega se moramo nekaj naučiti. V naši ligi se kaže, da, ko nisi vsako minuto sto procenten, te lahko vsak nasprotnik kaznuje in obratno. Sposobni smo premagati vsakega nasprotnika, samo pravi moramo biti. Na nas je, da bomo držali fokus in koncentracijo skozi celoten obračun," dodaja kapetan.

Zeleno-beli v zadnjem obdobju dominirajo na večnih derbijih, vendar se po besedah Elšnika na to ne gre zanašati: "V zadnjih letih je Olimpija na derbijih rezultatsko prevladovala, ampak vsaka tekma je zgodba zase. Zagotovo bi bila napaka, če bi šli v srečanje z miselnostjo, da bo enostavno, ker je statistika na naši strani. Statistika je lahko samo nekakšen dodaten motiv, zagon, da pozitiven niz podaljšamo. Dali bomo vse od sebe, da tri točke pripeljemo nazaj v Ljubljano."

Olimpija je trenutno z 19 točkami na tretjem, Maribor pa z dvema točkama manj na četrtem mestu prvenstvene lestvice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice