Šport > Nogomet
16 ogledov

Bombni alarm na kongresu Fife

fifa logo zaščitni znak EPA
Policija v Zürichu je sporočila, da so se odzvali na bombni alarm na prizorišču kongresa Mednarodne nogometne zveze (Fifa).

Tiskovna predstavnica policije Brigitte Vogt je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdila, da so res dobili opozorilo o bombi: "Policija je tam." Drugih informacij za zdaj ne daje.

Člani medijske ekipe Fife so potrdili, da so dvorano Hallenstadion in medijsko tribuno evakuirali med časom za kosilo in jo preiskali, pa je poročala nemška tiskovna agencija DPA. Policija je kasneje dala zeleno luč za nadaljevanje volitev predsednika, je potrdil generalni sekretar Fife Jerome Valcke: "Prejeli so anonimno grožnjo, preiskali so prostore in vse je v redu." 

Pred kongresom tudi protesti

Pred prizoriščem volilnega kongresa so se že prej zbrali številni protestniki v podporo Palestini, ki želijo suspenz Izraela zaradi omejevanja gibanja palestinskih igralcev. Tudi to bo ena od točk na agendi kongresa, ki so ga palestinski podporniki z vpadom tudi uspeli prekiniti.

Protestniki so se uspeli prebiti v Hallenstadion ravno takrat, ko je govoril Blatter, varnostna služba pa jih je pospremila iz dvorane, medtem ko so klicali po "rdečemu kartonu za Fifo". Četudi resnejših težav niso povzročali, je Blatter reditelje pozval, da jih odstranijo, sam pa je nadaljeval s spominom na vse umrle nogometaše in nogometne delavce v letošnjem letu. 

Fifa vse bogatejša

Fifa je kljub vsem škandalom vse bogatejša. V obdobju med letoma 2011 in 2014 je Fifa imela 5,718 milijarde dolarjev (5,23 milijarde evrov) prihodkov in tako tudi denarne rezerve povečala na 1,523 milijarde dolarjev (1,4 milijarde evrov). Prihodki so v primerjavi z obdobjem 2007 - 2010 narasli za 37 odstotkov, je finančni šef Fife Markus Kattner obelodanil na kongresu.

Samo svetovno prvenstvo 2014 je prineslo 1,9 milijarde evrov, kar je skoraj dvakrat več kot SP 2010 (1,1 milijarde). "Fifa je močno odvisna od svetovnih prvenstev," je dejal Kattner. Televizijske pravice prinesejo 43 odstotkov vseh prihodkov, marketinške pogodbe pa 29 odstotkov.

Odhodki so v tem obdobju znašali 4,9 milijarde evrov, tako da je Fifa obdobje končala s skoraj 310 milijoni evrov plusa. To je sicer manj kot v obdobju 2007 - 2010, ko je imela 578 milijonov evrov plusa, a Fifa zdaj razdeli več denarja med svoje članice in prek solidarnostnega sklada. Rezerve Fife so se na 1,4 milijarde evrov povečale z 1,17 milijarde leta 2010 in 1,31 milijarde leta 2013.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.