Šport > Nogomet
7219 ogledov

Razkritje o Oblakovem prestopu: "Tega nisem povedal še nikoli"

Branko Oblak Benjamin Kovač
"Ne, nisem bil vizionar, to moram priznati," iskreno pove velikan slovenskega nogometa Brane Oblak.

Branko Oblak, nekdanji selektor slovenske reprezrentance, ki se je v času aktivne kariere proslavil v dresu slovitega Bayern Münchna, je v intervjuju za španski AS spregovoril o začetkih nekdanjega varovanca Jana Oblaka. 

Jan Oblak Od Loke do Madrida Šport To je Oblakova pot na vrh

Zvezdnik Atlética, ki danes uživa sloves enega najboljših vratarjev na svetu, je v najmočnejši slovenski ligi debitiral pri rosnih 16 letih v dresu ljubljanske Olimpije, katero je takrat vodil slovenski strokovnjak, ki si z Janom deli priimek.

"Moram priznati, da je šlo za naključje," je za AS povedal Oblak. "Želel sem kaznovati mojega prvega vratarja, ker je v prejšnjem krogu odigral slabo tekmo. Dejal sem mu 'bolje, da v igro pošljem 16-letnega fanta'. Nisem vedel, da bo Jan tako dober," se spominja 71-letnik.

Atletico Madrid UEFA superpokal Šport Oblak prekinil Realov urok

Oblakova uvertura je služila kot odskončna deska v svet profesionalnega nogometa, kjer se je kmalu uveljavil kot eden najboljši vratarjev v regiji, po prestopu k madridskemu  Atléticu pa vzbudil pozornost širnega sveta.

Trikratni dobitnik nagrade Zamora (2016-2018), ki šteje šele 25 let, je bil v rani mladosti sproščen, resen in zrel fant, razkriva njegov nekdanji mentor. "Če ne bi bil imel teh lastnosti, mu ne bi dal priložnosti. Po tretji tekmi z Mariborom sem spoznal, da je najboljši igralec na zelenici. Med vratnicama je bil povsem sproščen. Izstopal je po resnosti. Bil je popolnoma osredotočen na to, da postane odličen vratar," je razkril Oblak.

Čeprav je vedel, da je fant talentiran, si ni upal niti predstavljati, da bo zrasel v nogometnega superzvezdnika. "Niti v sanjah. Moram biti iskren. Lahko bi trdil, da sem bil vizionar, vendar ni bilo tako. Jan je bil zelo dober, a jaz nisem strokovnjak za vratarje. Pogovarjal sem se z ljudmi, ki so, in napovedali so, da bo postal vrhunski čuvaj mreže. Očitno so imeli prav."

jan oblak | Avtor: Epa Epa

Po enem letu pri Olimpiji je na ljubljanska vrata potrkala Benfica. "Tega nisem povedal še nikoli. Ti preden so se v klubu odločili za nakup, me je poklical takratni trener Benfice Jorge Jesus. Vprašal me je le eno stvar. Vedeli so, da je Jan izjemno nadarjen, vendar niso bili prepričani, če je 17-letnik dovolj zrel za selitev na Portugalsko. Odvrnil sem, da bi na njegovo zrelost stavil vse, kar imam. Prepričan sem bil, da bo z njim vse v redu. In tako je bilo."

Oblak ob spremljanju tekem nekdanjega varovanca čuti velik ponos, čeprav je imel z njim na voljo zelo malo časa. "Ponosen sem, ker je Slovenec in ker sem mu jaz namenil prvo priložnost, četudi v takšnih okoliščinah. Kmalu zatem je zapustil Olimpijo, imel sem ga samo kakšnih pet tekem. Ponosen sem, ker je eden najboljših vratarjev na svetu in ker si deliva priimek, čeprav nisva v sorodu. Šalila sva se na to temo. Uspešnejši je od mene, tako da je on najboljši Oblak in najboljši slovenski nogometaš. Z Atléticom je sprejel odlično odločitev. Našel je svoje mesto. Ujame vsako žogo in ima zelo hiter odriv, ki ga morda ne bi tako izpopolnil, če pred njim ne bi stala ena najboljših obramb na svetu na čelu z vrhunskim trenerjem, kot je Simeone."

Za konec se je Oblak dotaknil še pomena reprezentančnega vratarja za slovenski nogomet. "On je ključnega pomena. Če bi bil jaz na položaju, bi bil on kapetan. Vsako odločitev bi sprejel po posvetovanju z njim. Tako pomemben je. On je paradni konj slovenskega nogometa. Kadarkli se v tujini pogovarjajo o slovenskem nogometu, se pogovor začne in konča z enim imenom: Jan Oblak."

jan oblak | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 2
  • blueone 22:22 18.avgust 2018.

    Legenda...kapo dol...Janu še veliko uspeha v prihodnje!

  • Rachel_Wilkinson 16:55 18.avgust 2018.

    Moja zadnja plača je bila 5300 evrov za 10 ur na teden na spletu...... Prijateljica moje sestre ima v povprečju 22.000 evrov že več mesecev in dela približno 30 ur na teden...... Ne morem verjeti, kako enostavno je bilo, ko ...prikaži več sem poskusil..... Potencial pri tem je neskončen..... To je tisto, kar p0čnem . ........ ➥➥➥➥➥ www.Internet43.Com