Šport > Nogomet
47 ogledov

Žvižgi Sloveniji, Estonci resno ogrozili Euro!

Valter Birsa Slovenija
1/17
Žurnal24 main
Estonija je po Srbiji v Beogradu uspela šokirati še Slovenijo v Ljubljani. Slovenska reprezetnanca se je po katastrofalnem prvem polčasu in zaostanku z 0:1 vrnila v igro, toda izenačujoči gol Tima Matavža je trajal vsega nekaj minut. Reprezentanca z Baltika slavi veliko zmago, ki jo je celo vrnila v igro za drugo mesto, kjer je s Slovenijo s tekmo manj zdaj izenačena Srbija. Torkova tekma z Italijo v Firencah bo vse prej kot izlet.

Daleč sta Ukrajina, Poljska in Euro 2012, potem ko je Slovenija proti Estoniji izgubila še tretjo domačo tekmo v letošnjih kvalifikacijah, po kateri so se varovanci Matjaža Keka znašli v resnih težavah. Pred meseci že odpisana Srbija se je namreč z zmago nad Severno Irsko v gosteh (0:1) točkovno izenačila s Slovenci in ima še tekmo manj v žepu, medtem ko morajo slovenski reprezentanti pred medsebojnim obračunom v Mariboru še na torkovo gostovanje k Italiji.

Tim Matavž je po burnem tednu in prestopu k PSV Eindhovnu začel tekmo v konici napada skupaj z Milivojem Novakovićem in v 79. minuti zadel za izenačenje, potem ko so Estonci prvi polčas dobili z golom Konstantina Vassiljeva iz najstrožje kazni, a je nezbranost slovenske zadnje vrste v zmagoviti gol že v enem naslednjih napadov spremenil rezervist Ats Purje.

Po žvižgih v Stožicah na zadnji reprezentančni tekmi proti Belgiji so se vsi spraševali, kakšen sprejem bo pričakal slovenske reprezentante proti ekipi z Baltika. Odgovor je bil: zelo dober. Navijači so bili glasni kot v najboljših časih, toda tako željena podpora s tribun se je razbijala na zadnji vrsti Estonije. Igra domače reprezentance je bila v prvem polčasu na zelo nizkem, morda celo enem najnižjih nivojev v zadnjih letih.

Kek je upe spet položil v oba krilna nogometaša, Valterja Birso in Josipa Ilića, a se niti prvi niti drugi nista proslavila, medtem ko sta čakala na pomoč svojih bočnih branilcev. Obramba z Brankom Ilićem kot osrednjim branilcem je goste sicer omejevala pri poizkusih iz prekinitev, nekajkrat pa je živela tudi precej nevarno. Medtem je Estonija ves čas potrpežljivo čakala na priložnost in jo v svojem slogu tudi dočakala, ko je vratar Samir Handanović zrušil Sergeja Zenjova, ki je pobegnil za hrbet zadnji vrsti, sodnik pa je pokazal na belo točko. Konstantin Vassiljev ni grešil, čeprav je bil Handanović blizu temu, da mu strel ubrani. Slovenci v prvem polčasu niti enkrat niso ogreli dlani vratarja Sergeia Pareika, saj je moral estonski vratar večinoma loviti zgolj blage predložke.

Drugi polčas ni prinesel večjih sprememb, vse dokler se Kek ni odločil za pogumno dvojno menjavo, ko sta v 56. minuti Zlatan Ljubijankić in Dare Vršič zamenjala Aleksandra Radosavljevića in Novakovića. Ena redkih priložnosti je padla ravno na noge priljubljenemu vezistu Olimpije, ki je zaključil hiter protinapad Roberta Korena, toda streljal točno v vratarja Pareika. Slovenijo je čez deset minut s fantastično dvojno obrambo v igri obdržal vratar Handanović, saj je najprej odbil prosti strel Dmitrija Kruglova, nato pa še na tleh ubranil gotov zadetek Martinu Vunku, ki je čakal na odbito žogo.

Vse je bilo pripravljeno za zmagoviti juriš, ko je Ljubijankić v 79. minuti prodrl vse do gol-avt črte in z zadnjimi močmi podal v sredino, kjer je Matavž blokiral slabo izbijanje branilca in žogo le še pospravil v prazno mrežo. Kek je na klopi za vstop že pripravljal Nejca Pečnika, toda lov na zmago se je končal še preden se je dobro začel. Nekaj srečnih odbojev okrog kazenskega prostora je v priložnost za gol izstrelilo rezervista Vunka, ki se je lepo obrnil mimo Jokića in neubranljivo zadel v Handanovićevo malo mrežico za končnih 1:2.

Izjavi po tekmi (STA):

Matjaž Kek, selektor Slovenije:
"Čestitke Estoniji, vzela je tisto, kar smo ji dali. To je težek trenutek za vse nas, ampak takšno je pač življenje. Igrali smo popolnoma narobe in neprepričljivo v prvem polčasu, v drugem pa smo igrali z dosti več energije. Ko nam je le uspelo doseči gol, pa se je zgodila še ena nepazljivost in točke so šle. Na žalost smo igrali mimo dogovora v prvem polčasu, preveč statično, igro so vodili tisti, ki je ne bi smeli. Premalo smo igrali z žogo po tleh. Želja in pritisk sta bila očitno prevelika. Menjave so prinesle nov ritem, vseeno pa nam je nekaj manjkalo. V drugem polčasu tako igralcem ne morem ničesar očitati, bil je dosti boljši. A če smo bili veliki v zmagah, je treba biti korekten v porazih. Zavedam se svoje odgovornosti. Treba je biti pošten do sebe, igralcev in občinstva, jaz vem, kje sem jaz naredil napake. Danes gledalcem nismo vrnili za spodbudo s tribun, danes smo bili mi tisti, ki nismo naredili naloge."

Tim Matavž, napadalec Slovenije:
"Prvi polčas smo odigrali slabše, drugega malo bolje, smo si pripravili tudi nekaj priložnosti. Ampak nismo zadeli, nismo bili dovolj skoncentrirani, če bi bili, bi mogoče dosegli kak gol več. V to tekmo smo šli na zmago, naslednji dve tekmi sta težki, ampak ekipi nista nepremagljivi. Vse moramo dati od sebe in osvojiti vseh šest točk."

Kvalifikacije za Euro 2012, skupina C, 8. kolo:

Slovenija : Estonija 1:2 (0:1)
Matavž (79); Vassiljev (29/11-m), Purje (81)

Severna Irska : Srbija 0:1 (0:0)
Pantelić (67)

Ferski otoki : Italija 0:1 (0:1)
Cassano (11)


Komentarjev 9
  • Zlatko Nemec 17:05 03.september 2011.

    kaj bojo naši na euru, delali še večjo sramoto, ljuba italija, velesila si, zabij jim 5 komadov. kaj naj pričakujejo drugo, kot žvižge?

  • Mihaa 16:28 03.september 2011.

    super članek, samo dve opazki:1) Piše se želeno in ne željeno2) Josip Iličić in ne Ilić

  • k1965 11:24 03.september 2011.

    Upam da bi tako igro tudi v Mariboru nagradili z žvižgi, kajti le potem bi se videlo da so tudi v LV objektivni navijači. Kek naj si pa Korena domov nese in si ga da na nočno omarico.