Šport > Nogomet
12 ogledov

Nocoj proti Estoniji: kdo v obrambi?

trening stožice slovenija pred belgija 2011 Benjamin Kovač
Slovensko nogometno reprezentanco v petek zvečer v Stožicah čaka "ura resnice". V goste tokrat prihajajo Estonci, ki so jih varovanci selektorja Matjaža Keka na prvi tekmi v Talinu ugnali po avtogolu Andreja Sidorenkova. Žvižgi? "Žvižgalo nam je tudi že 50 tisoč ljudi. Drugo vprašanje pa je, če je to potrebno ali ne," se sprašuje Matjaž Kek. Ena njegovih glavnih dilem je vseeno obramba, kjer je za nocojšnjo tekmo suspendiran Marko Šuler.

Selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci na Ptuju povedal, da so na dosedanjih dveh treningih, na katerih so bili kompletni, poskušali popraviti nekatere stvari, predvsem so se ukvarjali s svojo igro, kako jo narediti hitrejšo, agresivnejšo, bolj usmerjeno proti golu.

Tudi Aleksander Radosavljević je včeraj že oddelal večji del treninga z ekipo, sicer še brez kontakta, po današnjem popoldanskem treningu pa bo že jasno, koliko je sposoben iti v dvoboje, ki bodo po Kekovem mnenju na tekmi z Estonci zelo pomembni. Že večkrat je namreč omenil, da morajo biti slovenski nogometaši agresivnejši v obeh fazah igre in še bolj usmerjeni proti nasprotnikovemu golu.

"Nimamo nobenega razloga, da bi bili kakorkoli podcenjevalni do Estoncev ali da bi se jih lotili kakorkoli drugače kot z najvišjim možnim pristopom. Njihovih osem točk dovolj zgovorno priča o tem, da je to kakovostna reprezentanca, ki je že presenetila tudi v gosteh. Njihov način igranja nam je znan, razpolagamo z vsemi potrebnimi podatki. Res igramo doma, smo v nekakšni vlogi favorita, vendar nam to ne daje niti za sekundo razloga, da ne bi šli v tekmo 120-odstotni. Če bomo uresničili oba kriterija, tek v obeh smereh ter disciplino v obeh fazah igre, potem bo tudi igra stekla," je prepričan Kek, ki sicer večjih zdravstvenih težav z igralci nima.

Na vprašanje, če v primeru, da igra dolgo ne bi stekla, obstaja strah, da bi se občinstvo na stadionu odzvalo narobe, Kek odgovarja, da je o tem že povedal svoje mnenje. "Vsi smo navajeni živeti s pritiski. Žvižgalo nam je tudi že 50 tisoč ljudi. Drugo vprašanje pa je, če je to potrebno ali ne. Doslej so bili gledalci naš velik zaveznik in ne vem, zakaj ne bi bili še naprej," je odvrnil strateg slovenske izbrane vrste.

Kapetan Robert Koren je potrdil, da je vzdušje znotraj ekipe tudi tokrat odlično, medsebojni odnosi pa fenomenalni. Na treningih se maksimalno trudijo, da izpolnijo svoje naloge, vse s ciljem, da bi v petek dosegli želeni rezultat. Kar se tiče pritiska, so po Korenovih besedah nanj pripravljeni na vsaki tekmi, saj "na vsaki lahko dobiš tri točke in na vsaki jih lahko tudi izgubiš". Obljubil je, da bo s soigralci naredil vse, da v petek točke ostanejo v Sloveniji.

Estonci so trd oreh, kar so dokazali že v Talinu, zato bo treba najti pot do njihovih vrat. Koren ob tem ne beži od dejstva, da je Slovenija na domačem terenu vseeno favorit. "Doslej smo se s takšnimi izzivi dobro soočali, zato tudi na petkovi tekmi ne pričakujemo težav, še posebej, ker smo te dni zelo dobro delali. Razmišljamo predvsem o svoji igri, tako da si bomo poskušali čim večkrat pripraviti priložnost ter zadeti. Ali bo to v prvi ali zadnji minuti, niti ni pomembno, pomembno je, da tekmo zmagamo," je še dejal Koren.

Branilec Branko Ilić, ki je bil po prijateljski tekmi z Belgijci deležen nekaj kritik zaradi napake, ki pa zaradi odličnega posredovanja Samirja Handanovića zanj in ekipo na srečo ni bila usodna, je dejal, da se napake zaveda, vendar o tem ne razmišlja več. "Tudi največji nogometaši delajo napake, a je na srečo za mano v golu bil zame najboljši vratar na svetu, ki me je rešil. Vem pa tudi, da te tekme nisem odigral slabo, a napake branilcev se vselej lahko hitro izkoristijo," je dejal Ilič, ki je zdaj povsem osredotočen na Estonijo.

Kot je dejal, se vsi zavedajo, kaj jim pomenijo tri točke. Zagotovil je, da bodo vsi dali svoj maksimum, saj jim vse razen zmage ne prinaša ničesar. "To pa ne bo lahka naloga, saj so Estonci dokazali, da so dobra reprezentanca, ki igra agresiven nogomet, podobno kot Rusi, zato bomo morali biti res pravi, da bodo tri točke ostale doma," še opozarja Ilič.

Kvalifikacije za EP 2012, skupina C, 8. kolo:

Ob 20.45:
Slovenija – Estonija
Severna Irska – Srbija
Ferski otoki – Italija

Komentarjev 1
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 18:20 01.september 2011.

    Bodte vesel,da vam samo žvižgajo,ko vas bojo začel s flašam pa kamni ciljat,pol bo šele hudič!Če ste profiji se potem tut tako obnašajte,al pa pejte za športne ribiče,ker je manj stresno in naporno!