Šport > Nogomet
21 ogledov

Brexit bo zelo vplival na Premier League

Anthony Martial, Manchester United - Everton EPA
Odločitev Britancev, da izstopijo iz Evropske Unije, se bo poznala tudi v najbogatejši ligi na svetu.

Britanci bodo imeli na voljo dve leti, da se z večjim delom Evrope dogovorijo o sporazumnem razhodu, tuji nogometaši v Premier League pa tako še niso v neposredni nevarnosti za svoje službe. A Brexit bo vplival na prihod novih igralcev, še zlasti, če bodo Otočani sprejeli zakon, ki bo omejeval zaposlitev tujih državljanov.

Trenutno se na Otoku, v angleških in škotskih ligah, nahaja okoli 400 nogometašev iz držav Evropske Unije, večina pa jih ne izpolnjuje ostrih pogojev za pridobitev delovnega dovoljenja za igranje nogometa v Angliji.

Nogometaši bi namreč morali v zadnjih dveh letih odigrati kar 75 odstotkov tekem njihovih reprezentanc, če se njihova izbrana vrsta nahaja med 30. in 50. mestom na fifini lestvici. Le malce lažji je ta odstotek, ustavi se pri številki 60 odstotkov, za reprezentante držav med 20. in 30. mestom, vsaj tretjino reprezentančnih tekem morajo odigrati igralci iz Top 10 na lestvici, skoraj polovico (45 odstotkov) pa člani izbranih vrst druge deseterice. Brez 'work permita' bi tako bili sedaj tudi takšni asi kot so Francozi Morgan Schneiderlin, Yohan Cabaye, Anthony Martial in N’Golo Kanté ter tudi prvi galski petelin Eura Dimitri Payet.

“Odhod iz Evropske Unije bo imel večji vpliv kot mislijo ljudje," je že pred časom za BBC dejala nogometna agentka Rachel Anderson in dodala: "Vsaj polovica igralcev v Premier League bo potrebovala work permit. Kratkoročni učinek bo ogromen, na dolgi rok pa bi se znalo to celo obrestovati, saj se bodo morali klubi posvetiti vzgoji domačih nogometašev."

Nekateri so prepričani, da se to vseeno ne bo zgodilo. Ti menijo, da so angleški klubi tako bogati, da se bodo od nekoliko cenejših evropskih igralcev preprosto obrnili k dražjim in že uveljavljenim zvezdnikom s številnimi reprezentančnimi nastopi iz ostalih delov sveta.

"Klubi bodo kar naenkrat ugotovili, da so igralci veliko dražji, ker je funt vreden manj," je sicer prvo posledico Brexita za BBC omenil Simon Chadwick, profesor z univerze Salford, kjer se ukvarja s športnim poslovanjem. Tudi Greg Dyke, predsednik Angleške nogometne zveze, je prepričan, da bo odločitev na britanski nogomet imela velik vpliv: "Velika škoda bi bila, če nekateri izjemni evropski igralci ne bi mogli priti k nam, toda mislim, da temu tako ne bo. Celotna številka upada bo odvisna od pogojev izhoda."

Chadwick je še dejal, da bi lahko brexit vplival na plače igralcev, v celoti pa bo trpela premier liga. "Naš šport je več obdobij podprt z zakonodajo EU. Morali bomo premisliti o novih pravilih, o novih načinih. To bi lahko trajalo pet, mogoče deset let. Prvi udarec bo viden v kratkem roku, že med tem prestopnim rokom."

Britanski klubi bodo ostali tudi brez nakupa nadarjenih igralcev mlajših od 18 let, ki so se doslej kalili v največjih klubih, v ligi pa so jih smatrali za doma vzgojene nogometaše.

Komentarjev 1
  • nergač 17:14 24.junij 2016.

    "še zlasti, če bodo Otočani sprejeli zakon, ki bo omejeval zaposlitev tujih državljanov."Tako neumni pa spet niso, da bi to govorjenje udejanjili. Če to storijo, se ustavi pol njihovega gospodarstva, npr v transportu je zaposlenih več kot polovica šoferjev tujcev.