Šport > Nogomet
478 ogledov

Čeferin odločno nastopil proti idejam Fife

Aleksander Čeferin Reševalni pas/Twitter
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je mnenja, da ustanovitev Superlige, globalne Lige narodov in Svetovnega prvenstva klubov v večjem formatu, ne bi bile dobre poteze za nogomet.

Aleksander Čeferin je po izvolitvi na današnjem kongresu Uefe v Rimu opozoril, da evropski nogomet čakajo številni izzivi in da se bo moral prilagajati. "V osnovi pa bo igra ostala, kot jo danes poznamo," je na vprašanje o tem, kako bo nogomet izgledal na koncu njegovega novega, štiriletnega mandata ocenil Čeferin.

aleksander čeferin Noro priljubljen Šport Čeferinu namesto glasov kar glasen aplavz

"Mi se moramo tehnološko gledano predvsem prilagoditi mlajši generaciji, moramo pridobiti ljudi od 12 do 20 let. Vidim svoje hčerke, ki imajo vseskozi telefon v roki. Mladi manj gledajo televizijo in mi se bomo morali temu prilagoditi," je dejal.

Kot je poudaril, so na tem področju že dejavni s partnerji, čeprav konkretnih podrobnosti ni razkril. "Prihodnost je vsekakor, da bo mogoče nogomet spremljati na več platformah, kot ga lahko danes," je napovedal.

aleksander čeferin | Avtor: Epa Epa

Med glavnimi izzivi je Čeferin večkrat poudaril tudi ravnovesje med velikimi in manjšimi deležniki v nogometu. Ukrepi na tem področju so potrebni, kot pravi pa "ne smemo biti populisti".

"Nemogoče je vse držati na enaki ravni ... težko pričakujemo, da bi Real Madrid imel enak proračun kot Maribor. Tega ni v nobeni panogi. Treba pa je poskrbeti, da se razlike ne povečajo toliko, da tekmovanje več nima smisla. V tem primeru bo nogomet prizadet."

V tej luči je sicer še enkrat jasno zavrnil možnost za ustanovitev superlige najbogatejših klubov, kar sta že novembra v skupnem nastopu sporočila s predsednikom Evropskega klubskega združenja (Eca) Andreo Agnellijem.

Aleksander Čeferin, Andrea Agnelli | Avtor: Epa Epa

"Superlige ne bo, superliga je nesmiselna. Prvič, ker uniči male klube; drugič, ker sčasoma uniči tudi velike klube. Tekmovanje postaja dolgočasno, zato ker ni več razvoja nogometa," je ocenil Čeferin.

V tem smislu je poudaril, da nogomet pod njegovim vodstvom nikoli ne bo naprodaj zasebnim vlagateljem. "Nogomet ne more biti formula 1, ne more ga zasebni vlagatelj kar kupiti, ker ni naprodaj," je dejal tudi v luči idej o zasebno financiranih tekmovanjih, tudi o svetovnem klubskem tekmovanju, o katerem razmišlja Mednarodna nogometna zveza (Fifa) in katerega zagovarja njen predsednik Gianni Infantino.

Gianni Infantino | Avtor: Epa Epa

Ocenil je, da finančne sklade, ki bi financirali takšne projekte, zanima predvsem dobiček, vlaganje v razvoj pa ni njihova prednostna naloga. "Ali mislite, da bo finančni sklad vračal denar v nogomet, recimo v Krško? To je začetek konca. Začetek konca bo tudi, ko bo finančni sklad enkrat rekel, zakaj sploh rabimo Fifo in Uefo, zakaj se ne bi kar s klubi zmenili," je dejal.

Pri tem je Uefa združena, da ne bo podprla tovrstne ideje Fife. "Vseh 232 klubov (toliko je klubov v Eci; op. p.) in 55 zvez je zapisalo in podpisalo, da v kolikor se bo to organiziralo brez soglasja Uefe, Evropa na teh tekmovanjih ne bo sodelovala. Posledično pa je seveda takšno tekmovanje vredno blizu ničle," je dodal o tem, da bi skušala Fifa izsiliti svetovno klubsko tekmovanje, ki ni usklajeno z Uefo.

aleksander čeferin Velika podpora Šport Nihče se ne upa zoperstaviti Čeferinu

"Spoštovanje pomeni tudi pogovor s prijatelji in družino, prijatelji ter partnerji, ko ne mislimo tako kot oni ter verjamemo, da se ob vsem spoštovanju motijo. Pogosto stavek 'Da, šef,' pripelje vodjo do padca, medtem ko si pogostokrat tisti, ki se ne strinjajo na en razumen in konstruktiven način, pravzaprav pomagajo in delajo vodji uslugo, ker preprečijo njihove napake," je na temo o sodelovanju Uefe ter Fife izjavil Čeferin ter razložil:

"Ko smo Fifi sporočili, da globalna Liga narodov in Svetovno prvenstvo za klube nista dobri ideji, smo pokazali spoštovanje do njih in do nogometa, igre katero ljubimo in jo moramo ščititi. Upamo, da nas bo Fifa poslušala, evropski nogomet si zasluži spoštovanje."

aleksander čeferin | Avtor: Epa Epa

Tudi sicer pa Čeferin razume vlogo nogometa kot širšo od samega nogometa in dobička. Med drugim meni, da lahko igra vlogo pri okoljskih vprašanjih. "Meni se zdi popolnoma nedopustno, da mi ustvarjamo tako velike dohodke in si ne bo mogli privoščiti tega, da namenimo manjši del v nekaj nenogometnega, kar je seveda posredno povezano tudi z nogometom ... Če poenostavim - če bomo uničili svoj planet, nogometa ne bomo imeli kje igrati."

"Brez kakršnega koli populizma - nogomet lahko, in je tudi dolžan, svojo moč uporabiti, da svet obrne vsaj mal v drugo smer. In mi imamo moč in imamo vpliv. O tem sem se včeraj tudi na kratko pogovarjal s papežem Frančiškom," je še dejal.

Aleksander Čeferin, Papež Frančišek | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.