Šport > Nogomet
212 ogledov

UEFA sprejela odločitev o VAR-u

VAR
Uefa bo z video sodniki delovala po enakem modelu kot na Mundialu.

Evropska nogometna zveza (Uefa) bo v najelitnejšem klubskem tekmovanju, ligi prvakov, že ta mesec prvič uvedla uporabo video tehnologije za pomoč sodnikom (Var). Model uporabe je v osnovi enak tistemu na lanskem svetovnem prvenstvu v Rusiji, je danes v Rimu pojasnil glavni sodniški strokovnjak pri Uefi Roberto Rosetti.

Var se bo z osmino finala lige prvakov tako prvič v zgodovini uporabljal tudi na tekmovanju pod okriljem evropske zveze. V prihodnosti še na ostalih tekmovanjih, tudi reprezentančnih, ko se bo prvič uporabljal na finalnem turnirju lige narodov junija letos.

Kot je danes ob robu vrhunskega srečanja Uefe v Rimu dejal Rosetti, ki nadzira uvedbo Vara pri Uefi, je namen glavnemu sodniku ponuditi varnostno mrežo za preprečevanje napak, model uporabe pa sledi temu z mundiala.

Roberto Rosetti | Avtor: Profimedia Profimedia
Končne odločitve bo tako vedno sprejemal glavni sodnik, za sprožitev preverjanja posnetkov pa bodo veljale smernice Mednarodnega odbora za nogometna pravila (Ifab), ki zahtevajo "jasno in očitno" napako ali pa spregledano situacijo.

"Dejstvo je, da so sodniki zadovoljni z Varom, naš namen je sodnike podpirati, glavni cilj pa seveda zmanjšati število napak," je dejal Rosetti, nekdanji vrhunski mednarodni sodnik.

Roberto Rosetti | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot je še pojasnil, se Var v različnih oblikah uporablja v prvenstvih v 14 evropskih državah. Pod okriljem Fife se je uporabljal tudi že pred svetovnim prvenstvom, primer z mundiala pa je vzorčni pri uvedbi tehnologije v tekmovanjih Uefe.

Na svetovnem prvenstvu je uporaba Var pomembno zmanjšala število napak. Po analizi Fife naj bi v Rusiji dosegli 99,34 odstotka pravilnih odločitev, brez njega bi ta odstotek bil pri 95,61 odstotka. Pri tem pa naj ne bi bistveno posegla v igralni čas.

Roberto Rosetti | Avtor: Profimedia Profimedia

"Velike napake tako rekoč niso več možne," je dejal Rosetti. To še ne pomeni, da Var lahko zagotovi 100-odstotno točnost in konec razprav o sodniških odločitvah. "Vemo, da Var ni popoln, vemo, da ne more končati vseh razprav v nogometu. Pričakovanja so velika, tudi za zaslonom pa konec koncev sedi človek."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice