Šport > Nogomet
501 ogledov

Čeferinu namesto glasov kar glasen aplavz

aleksander čeferin Epa
Aleksander Čeferin je dobil nov mandat na čelu Evropske nogometne zveze (Uefa).

Delegati 55. evropskih nogometnih zvez so v Rimu potrdili novega/starega predsednika Uefe. Imenovanje Aleksandra Čeferina je bilo zgolj formalnost, saj priljubljeni funkcionar, ki je z uspešnim čiščenjem "umazanije" v zakulisju najpomembnejše postranske dejavnosti na svetu pridobil številne simpatizerje, ni imel protikandidata.

"V svetu izjemno hitrih sprememb se moramo nenehno prilagajati, trenutni uspehi nikakor ne morejo biti izgovor, da ne sprejemamo učinkovitih in sodobnih ukrepov za izzive pred nami," je ob vnovični izvolitvi dejal Slovenec.

Ker je bil Čeferin edini kandidat, delegati niso opravili formalnega glasovanja, temveč so njegov mandat potrdili z aplavzom.

Slovenski funkcionar je v prvem nagovoru povzel delo v zadnjih dveh letih in pol ter se dotaknil nekaterih izzivov v prihodnosti.

Poudaril je, da je kriza evropskega nogometa ponudila priložnost za nove uspehe, Uefa pa je danes finančno donosnejša in predvsem bolj enotna.

Prihodki zveze bodo v prihodnjem finančnem letu dosegli rekordnih 5,7 milijarde evrov, kar je 25-odstotkov več kot v letu prej.

Med največjimi izzivi za prihodnost vidi razvoj nogometnih tekmovanj, pri čemer se je treba izogniti razhajanjem med reprezentančnim in klubskom nogometom.

Zavzemal se bo tudi za rast ženskega nogometa in konstruktivno sodelovanje z Mednarodno nogometno zvezo (Fifa), ki mora temeljiti na odkritem dialogu, in utrjevanu finančnega fair playa. "Prvi cilji finančnega 'fair-playa' so doseženi, evropski klubi so finančno najbolj zdravi doslej,zdaj je čas, da skupaj z Eco pridemo v drugo fazo tega velikega evropskega projekta," je povedal, a v isti sapi priznal, da čudežev ne gre pričakovati.

 "Kako bi lahko delali čudeže, če vemo, da je vedno obstajala težava glede tekmovalnega ravnovesja, in če vemo, da živimo v svetu, kjer ima odstotek ljudi več bogastva kot polovica drugih Zemljanov?"

"Našo družbo trenutno razbijajo dvomi, v njen je veliko takšnih, ki zaradi svojih dvomom želijo graditi zidove, namesto da bi gradili mostove ... Evropski nogomet pa vedno ostal spoštljiv in spoštovan, njegov namen bo vedno graditi upanje," je sklenil Čeferin.

aleksander čeferin | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice