Šport > Nogomet
2415 ogledov

Čeferin priprl vrata slovenskim klubom

aleksander čeferin
Klubi iz manjših držav se bodo težje uvrščali v skupine evropskih tekmovanj.

Evropska nogometna zveza je predstavila spremembe v klubskih tekmovanjih, ki jih je izvršilni odbor potrdil te dni v Bratislavi. Slovenski klubi se bodo v naslednjih sezonah težje prebili v skupinski del Lige Evropa ali Lige prvakov.

Slovenija bo imela še naprej štiri predstavnike v evropskih klubskih tekmovanjih, a bodo vsi štirje začeli svojo pot že v prvem krogu kvalifikacij. To velja tako za državnega prvaka, ki bo po novem evropsko sezono oziroma kvalifikacije za Ligo prvakov začel že 10. oziroma 11. julija, kot za pokalnega prvaka ter drugo in tretjeuvrščeno moštvo Prve lige TS, ki bodo v Ligi Evropa startali 12. junija. Vsi bodo morali, če bodo hoteli nastopiti v skupinskem delu, premagati štiri tekmece.

aleksander čeferin Intervju Šport Čeferin: Niti pomislil nisem, da bi bil predsednik Uefe

Slovenija na klubski lestvici Uefa zaseda 30. mesto; pred njo sta Srbija in Kazahstan, za njo pa Slovaška in Liechtenstein. Na vrhu je Španija, ki ima tako kot Nemčija, Anglija in Italija po štiri predstavnike v Ligi prvakov. Dve zagotovljeni mesti imata Rusija in Francija, po eno pa Portugalska, Ukrajina, Belgija in Turčija.

V skupinski del Lige prvakov, ki bo tako kot nadaljnji izločilni boji potekal po istem sistemu kot doslej, se bo uvrstilo 26 ekip; poleg prej omenjenih še aktualni evropski prvak ter zmagovalec Lige Evropa. Finale Lige prvakov bo 1. junija 2019 na stadionu Metropolitano v Madridu, finale Lige Evropa bo tri dni prej, torej 29. maja, v Bakuju, evropski superpokal 2018 pa bo 15. avgusta v Tallinnu.

Aleksander Čeferin Uefa Evropska komisija Bruselj Šport Čeferin v sodelovanje z Evropsko komisijo

V skupine evropske lige bo neposredno uvrščenih 17 moštev. To bodo pokalni prvaki prvih dvanajstih držav s klubske lestvice Uefa (po Turčiji na desetem mestu sta to še Češka in Švica), štiri petouvrščena moštva iz najboljših štirih lig v Evropi ter četrtouvrščena ekipa Francije. Tem se bo pridružilo deset ekip, ki bodo izgubile v četrtem krogu kvalifikacij za Ligo prvakov, ter enaindvajset moštev, ki se bodo prebila skozi kvalifikacije, oziroma bodo imela pravico nastopa zaradi principa "prvak Lige Evropa". Kvalifikacije za Ligo prvakov in Ligo Evropa bodo trajale do konca avgusta.

Novost za prihodnjo sezono so tudi predkvalifikacijski boji tako za Ligo prvakov kot za Ligo Evropa. Potekali bodo po turnirskem sistemu, možnost nastopa pa bodo dobili predvsem klubi iz nogometno eksotičnih držav.

Dva termina za elitno tekmovanje

Za gledalce je največja sprememba urnik tekem v Ligi prvakov. Namesto zdaj že uveljavljene ure 20.45, ko so se začele večinoma vse tekme, bodo lahko po novem - podobno kot zdaj že v Ligi Evropa - ljubitelji nogometa prikovani pred TV zaslone več kot štiri ure. Igralna dneva bosta še naprej torek in sreda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice