Šport > Nogomet
134036 ogledov

Čeferinu dokončno prekipelo: "Zdaj imam pa tega dovolj!"

Aleksander Čeferin Epa
Medtem ko Aleksander Čeferin aktivno pomaga pri reševanju ukrajinske krize, mu nasprotniki spletkarijo za hrbtom.

Prvi mož evropskega nogometa Aleksander Čeferin je najostreje obsodil nov poskus oživitve propadle nogometne superlige, h kateremu še naprej stremi preostala trojica nogometnih velikanov Real Madrid, Barcelona in Juventus.

Predsednik Uefe je poudaril, da je v prvi vrsti šokiran nad časovnim okvirjem, ki so si ga vnovičen zagon spornega elitističnega tekmovanja izbrali njegovi nasprotniki.

Superligo je lansko leto v noči z 18. na 19. april uradno ustanovilo 12 vplivnih in bogatih nogometnih klubov iz Anglije, Španije in Italije. Po burnem odzivu javnosti, navijaških protestih in grožnjah s strani krovnih nogometnih zvez je že dan po objavi uradnega sporočila za javnost tekmovanje zapustila šesterica angleških klubov, kmalu zatem so jim sledili še Atlético Madrid, Inter in AC Milan. 

agnelli | Avtor: Epa Epa
Juventus za razliko od milanskih velikanov ni ponudil uradnega odstopa iz superlige, je pa v odzivu na odpor priznal, da je projekt obsojen na propad. Po umiku deseterice sta pri kontroverzni odcepitvi vztrajala samo še Real Madrid in Barcelona, a ob tesnem zavezništvu Juventusa. Prav predsednik stare dame Andrea Agnelli naj bi po poročanju italijanskih medijev v kratkem predstavil posodobljeno različico tekmovanja, s katero naj bi odpravili večino pomislekov in pripomb na izvirnik.

Čeferin je v prvem odzivu še enkrat odločno zavrnil možnost obstoja superlige, trojico disidentov pa obtožil, da živijo v "vzporednem svetu", ter ob tem še izkoristil priložnost za nesporedno kritiko na račun Agnellija.

Poudaril je, da upornikom sicer ne more preprečiti sodelovanja v superligi, lahko pa jim odreče udeležbo na tekmovanjih pod okriljem evropske zveze. Pod vprašaj je postavil tudi njihove moralne vrednote, ker poskušajo svoje težnje uveljavljati v času hudih družbenih kriz, ko sta pandemija covida-19 in vojna v Ukrajini.

"Poudariti moram, da tisti, ki govorijo o superligi, ne govorijo o nogometu. Dovolj imam tega nenogometnega projekta. Prvič so to nesmiselno idejo sprožili sredi pandemije. Zdaj prebiramo članke, da jo bodo poskušali drugič lansirati sredi vojne. Ali moram sploh še govoriti o teh ljudeh? Očitno je, da živijo v vzporednem svetu," je bil oster Čeferin.

Aleksander Čeferin Svet se klanja Šport Hrvaška legenda: "Tega, kar je storil Čeferin, ne bomo nikoli pozabili"

"Mi se trudimo pomagati v grozni situaciji, oni pa se posvečajo takšnim projetkom. Lahko plačujejo, kogar želijo, da piše o tem, kako je to čudovit in solidaren projekt, ki bo pomagal tudi manjšim. To je neumnost in to vsi dobro vemo. Eden izmed njih me je celo poklical in se mi opravičil, zdaj pa smo spet tukaj. Zanje so navijači stranke, za nas so navijači samo navijači."

"Kritizirali so Uefo in Eco, medtem ko je bil eden izmed njih (Angelli, op. a.) predsednik Ece. Imam njegove izjave, kako je hvalil naš sistem samo teden dni pred ustanovitvijo superlige. Lahko igrajo svoje tekmovanje, tega jim nihče ne prepoveduje. Če se bodo odločili za to, potem ne morejo igrati našega tekmovanja. Kdor primerja posodobljeno ligo prvakov s superligo, ne more biti resen. Zdaj imamo 32 ekip v LP, načrtujemo pa jih 36, z več mesti za manjše in srednje uvrščene lige," je sklenil Čeferin.

Komentarjev 6
  • dare326 17:12 18.marec 2022.

    Agnelli je član Rimskega kluba (organizacija, ki vodi svet), zato bo Čeferin popustil.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 12:45 04.marec 2022.

    Ruski oligarhi se trudijo tam, kjer bo navijače najbolj zbolelo!

  • Preprosti 07:43 04.marec 2022.

    Čeferin. Spravil si se na Putina kar je na nek način prav. A zagotovo nisi videl širše slike in vzroke. Sistem v katerem živimo je krut. Vse temelji na kapitalu, moči in vladanju kjer je vse dovoljeno. A prestopamo mejo ...prikaži več spoštovanja. Posledica pa je Ukrajina. Žal mi je samo ljudi, ki morajo vse to trpeti.