Šport > Nogomet
5752 ogledov

Čeferin in sodelavci zadali velik udarec Rusiji

Rusija, Maribor Profimedia
Fifa in Uefa prepovedala nastope Rusom na vseh tekmovanjih.

Največji in najvplivnejši mednarodni nogometni federaciji, svetovna in evropska, Fifa in Uefa sta danes Rusijo izključili iz vseh svojih tekmovanj, klubskih in reprezentančnih, vključno s prihajajočim odločilnim delom kvalifikacij za svetovno prvenstvo in svetovnim prvenstvom 2022.

Obe nogometni federacija sta odločitev o začasni izključitvi ruskih športnikov in klubov iz vseh mednarodnih tekmovanj sprejeli po tem, ko je Mednarodni olimpijski komite (Mok) danes vsem športnim zvezam priporočil, naj prepovejo nastope ruskih in beloruskih športnikov na mednarodnih športnih prireditvah in tekmovanjih zaradi ruske invazije na Ukrajino in podpore Belorusije pri tem.

Fifa je v nedeljo sporočila, da mora Rusija svoje tekme igrati na nevtralnem terenu za zaprtimi vrati in brez svojih nacionalnih simbolov, z imenom Ruska nogometna zveza.

Ruski nogometaši bi morali 24. marca v končnici drugega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo gostiti Poljsko, zmagovalec tega dvoboja pa bo nato gostil Švedsko ali Češko za uvrstitev v skupinski del svetovnega prvenstva v Katarju. Poljska, Švedska in Čehi so sporočili, da ne bodo igrali proti Rusiji.

Ukrajina istega dne igra proti Škotski, Wales proti Avstriji, Italija proti Severni Makedoniji, Portugalska pa proti Turčiji.

Medtem je Evropska nogometna zveza (Uefa), ki jo vodi Slovenec Aleksander Čeferin, Rusiji že odvzela finale lige prvakov ter ga preselila iz Sankt Peterburga v Pariz.

Pri Uefi so danes sicer prekinili tudi sodelovanje z Gazpromom, ki je bil uradni pokrovitelj Lige prvakov, Uefinih reprezentančnih tekmovanj in EP 2024. 

Iz Evropske lige je bil izključen Spartak Moskva.

 
Komentarjev 3
 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 23:12 28.februar 2022.

  Lepa gesta, amapak mislim, da Rusom ta trenutek fuzbal ni v prvem planu.

 • Avatar VINOVERITAS
  VINOVERITAS 19:30 28.februar 2022.

  R-d a si g. Čeferinu fauš njegove sposobnosti, katera tebi kritično PRIMANJKUJE!!!!!!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇

 • R_D 19:18 28.februar 2022.

  Čeferinko lahko da udarec samo nesposobnim slovenskim sodnicam.