Šport > Nogomet
24328 ogledov

Čeferin z novim udarcem proti Rusiji

aleksander čeferin Profimedia
Uefa naj bi bila vse bližje prekinitvi pogodbe z Gazpromom.

Evropska nogometna zveza (Uefa) je vse bližje prekinitvi pokroviteljske pogodbe z ruskim plinskim gigantom Gazpromom, je poročalo več angleških medijev. Zveza je v petek na izredni seji izvršnega odbora prestavila finale letošnje lige prvakov iz Sankt Peterburga, napovedala je tudi morebitne nove ukrepe in pomoč nogometašem v Ukrajini.

Vse kaže, da bo odvzem finala lige prvakov Rusiji le prvi ukrep Uefe po ruski agresiji v Ukrajini. Angleški časnik The Times je danes poročal, da je krovna zveza 55 evropskih nogometnih zvez, ki jo vodi Slovenec Aleksander Čeferin, včeraj že sprožila postopke za prekinitev pokroviteljske pogodbe z Gazpromom. Ta je glavni sponzor lige prvakov, njegov vložek pa je ocenjen na okoli 100 milijonov evrov, dodaja časnik.

Gazprom | Avtor: Profimedia Profimedia

Uefa je po petkovi seji izvršnega odbora sporočila, da bo finale lige prvakov 28. maja odigran na Stade de France v Parizu namesto v Sankt Peterburgu. Dodatno je zveza odločila tudi, da bodo klubi iz Ukrajine in Rusije ter državne reprezentance obeh držav za nedoločen čas vse domače tekme pod okriljem Uefe igrale na nevtralnih območjih. Napovedala je še, da bo spremljala dogajanje in po potrebi sprejela dodatne ukrepe.

Na petkovi seji sicer še ni bilo govora o prihodnji vlogi Gazproma, je za nemško tiskovno agencijo dpa dejal vodja nemške nogometne zveze Rainer Koch. Ta je pojasnil, da so bili na vrsti prva najnujnejša vprašanja, a da je tudi vprašanje vloge Gazproma pomembno vprašanje.

Sodelovanje z Gazpromom je že v četrtek prekinil nemški klub Schalke, ki po napadu Rusije nad Ukrajino ne bo več nosil imena ruskega podjetja na svojih dresih. Podoben ukrep je sprejel tudi Manchester United, ki je s svojih dresov umaknil ime ruske letalske družbe Aeroflot.

Gazprom | Avtor: Profimedia Profimedia

Medtem Uefa s pomočjo francoske vlade še naprej skuša zagotoviti pomoč nogometašem v Ukrajini. Med njimi želi zveza pomagati tudi tujim nogometašem, da lahko zapustijo državo.

"Skupaj s francosko vlado bo Uefa izvedla tudi večstranske ukrepe za zagotavljanje pomoči in reševanja nogometašev in njihovih družin v Ukrajini, ki jim grozi človeško trpljenje, uničenje in izgon," je sporočila v petek in se zahvalila francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu za pomoč pri tem vprašanju.

Kot je v pogovoru za današnje Delo sporočil Čeferin, je v Kijevu ujetih 57 tujih nogometašev. "Tudi Macron nam pomaga pri reševanju igralcev, ki jih želimo spraviti iz države," je povedal za časnik.

Glede dogajanja v zadnjih dneh na Uefi je Čeferin povedal, da je neprestano na telefonih in sestankih. "Dva dni sem bil zaprt v svojo delovno sobo, tudi najožji sodelavci niso poznali mojega odgovora na zapleten položaj. Predsednika ruske zveze (Aleksandra Djukova, predsednika uprave Gazprom Neft, op. a.) sem poklical in mu povedal, da bomo Rusiji vzeli organizacijo finala, saj da je tako prav," je za Delo še pojasnil Čeferin.

aleksander čeferin | Avtor: Epa Epa

Medtem, ko se ukrepi Uefe po napadu na Ukrajino vrstijo, pa še vedno ni znano, kako se bo na dogajanje odzvala Mednarodna nogometna zveza (Fifa). Ta tudi po pozivu Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) za prestavitev vseh tekmovanj iz Rusije še ni rekla nič o dodatnih kvalifikacija za SP, ki bi morale biti v Rusiji.

Nogometne zveze Češke, Poljske in Švedske so sicer že v četrtek napovedale, da ne bodo igrale v Rusiji. Moskva bi konec marca po predvidenem sporedu dodatnih kvalifikacij v polfinalu gostila tekmo Rusije in Poljske, v primeru ruske zmage pa bi nato gostila še finale, v katerem bi igrala proti zmagovalcu obračuna Švedska - Češka.

Danes se je stališču domače zveze pridružil tudi poljski kapetan Robert Lewandowski, ki je na Twitterju zapisal, da gre za pravilno odločitev. "Ne predstavljam si, da bi igrali proti Rusiji v času, ko se izvaja vojaška agresija v Ukrajini," je dejal. "Ruski nogometaši in njihovi navijači niso odgovorni za stanje, vendar se ne moremo pretvarjati, da se nič ne dogaja," je dodal.

Komentarjev 1
  • Judith_Carter 10:39 27.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

Sorodne novice