Šport > Nogomet
3305 ogledov

Čeferin vzel Rusom in dal Francozom

Aleksander Čeferin Profimedia
Po obsodbi ruske agresije na Ukrajino je prišla pričakovana poteza.

Evropska nogometna zveza (Uefa) se je v luči poslabšanja varnostnih razmer v Evropi zaradi ruskega napada na Ukrajino odločilo za prestavitev finala elitnega klubskega tekmovanja, lige prvakov, iz Sankt Peterburga v Pariz. Ob tem je napovedala tudi pomoč nogometašem v Ukrajini.

Roman Jaremčuk Čaka ga kazen Šport Po golu v ligi prvakov je Ukrajinec razburil Uefo s to potezo

Kot so zapisali v izjavi na evropski zvezi, je izvršni odbor danes sklenil, da se finale Lige prvakov 28. maja odigra na Stade de France v Parizu namesto v Sankt Peterburgu.

Dodatno se je Uefa s francosko vlado dogovorila za izvedbo različnih ukrepov za izvedbo pomoči nogometašem in njihovim družinam v Ukrajini v času ruskega napada na Ukrajino. Tega je Uefa v četrtek obsodila.

"Uefa neutrudno dela na razvoju in promociji nogometa v skladu z evropskimi vrednotami, kot sta mir in spoštovanje človekovih pravic. Pripravljeni smo ponuditi roko ljudem v Ukrajini. Vse skupaj jemljemo zelo resno," so med drugim ob obsodbi ruskega napada še zapisali pri Uefi v četrtek.

Danes pa se je Uefa zahvalila francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu za osebni angažma pri prestavitvi finala elitnega klubskega tekmovanja v času "edinstvene krize" v Francijo.

"Skupaj s francosko vlado bo Uefa izvedla tudi večstranske ukrepe za zagotavljanje pomoči in reševanja nogometašev in njihovih družin v Ukrajini, ki jim grozi človeško trpljenje, uničenje in izgon," so sporočili.

Na današnji seji izvršnega odbora je zveza odločila tudi, da bodo klubi iz Ukrajine in Rusije ter reprezentance obeh držav za nedoločen čas vse domače tekme pod okriljem Uefe igrale na nevtralnih območjih. Zveza 55 evropskih nogometnih nacij je še sporočila, da bo spremljala dogajanje in po potrebi sprejela dodatne ukrepe.

Ni pa še jasno, ali se bo svetovna nogometna zveza (Fifa) odločila za prestavitev kvalifikacijskih tekem za SP v Rusiji. V četrtek so nogometne zveze Češke, Poljske in Švedske napovedale, da zaradi ruskega vojaškega napada na Ukrajino ne bodo igrale dodatnih kvalifikacij v Rusiji.

Moskva bi konec marca po predvidenem sporedu dodatnih kvalifikacij v polfinalu gostila tekmo Rusije in Poljske, v primeru ruske zmage pa bi nato gostila še finale, v katerem bi igrala proti zmagovalcu obračuna Švedska - Češka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.