Šport > Nogomet
357 ogledov

Cesar odšel v reprezentančne anale

Boštjan Cesar slovo Slovenija Stožice kapetan NZS/Twitter Boštjan Cesar se je od slovenskega dresa poslovil po petih minutah tekme proti Belorusiji.
Boštjan Cesar, dolga leta nepogrešljiv član slovenske nogometne izbrane vrste, je končal reprezentančno kariero.

Na prijateljski tekmi z Belorusijo v Stožicah je Boštjan Cesar odigral začetnih pet minut, potem pa zapustil zelenico in pomahal v slovo reprezentančnim kolegom ter navijačem.
  
Cesar ima za seboj bogato reprezentančno in klubsko kariero. V izbrani vrsti je dolga leta veljal za pravega vodjo obrambe in ekipe, nenazadnje je bil tudi kapetan. Kot prvi slovenski nogometaš je dosegel sto nastopov v državnem dresu.

Po 15 letih pa se je na 101. tekmi uradno končala reprezentančna kariera dolgoletnega stebra slovenske obrambe. Petintridesetletni srednji branilec je na prijateljski tekmi z Belorusi odigral zadnjih pet reprezentančnih minut (simbolična številka, povezana s tisto na njegovem dresu), pomahal navijačem, se poslovil od soigralcev na igrišču in potem kapetanski trak predal Bojanu Jokiću.

Že pred tekmo mu je predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović predal simbolično darilo, dres z njegovo številko pet in podpisi vseh članov ekipe.

Potem ko je že v ponedeljek na novinarski konferenci na Brdu čustveno napovedal slovo in podoživel najlepše trenutke kariere, je danes ob polčasu v Stožicah še enkrat strnil vtise ob še povsem svežem slovesu od dresa z državnim grbom.

"Mogoče je bila to najlažja tekma, ker je bilo samo pet minut, zanesljivo pa najbolj čustvena in najtežja v karieri. Srečen sem, da sem bil toliko časa del te reprezentance in s ponosom sem nosil njen dres. V teh tednih sem o tem veliko razmišljal. Ni mi bilo lahko, a sem s ponosom odigral zadnjih pet minut. Ko sem videl navijače in soigralce, me je kar malo stisnilo, a življenje gre naprej in od zdaj sem zvesti navijač," je na novinarski konferenci med polčasoma današnje tekme dejal Cesar.

Na nekoliko provokativno vprašanje, ali bi morda ob menjavi selektorja (ali pa, če bi si še sveži selektor Tomaž Kavčič premislil) še nastopil, pa je bil odločen: "Ne, ta zgodba je zame definitivno končana. Odigral sem zadnjo tekmo."

Kot izkušeni kapetan ima tudi dober nasvet za naslednike, ki lahko po njegovem mnenju pridejo na EP 2020. "Jaz sem se dosti naučil od starejših. Delil sem si slačilnico tudi z velikimi imeni, vsi so bili osebnosti na 'top' ravni. Kapetan mora imeti karizmo. Tu ni časa za uvajanje in vemo, kakšen mora biti red. Igralci pa morajo imeti jasen cilj in ko oblečejo dres, morajo iti stoodstotno."

Dodal je le, da mu je nekoliko žal, ker na njegovi zadnji tekmi ni bilo več navijačev, a se je vsem, ki so ga podpirali v zadnjih 15 letih, iskreno zahvalil. Na klubski ravni pa še ni konec. "Rad bi odigral do 40. leta, potem pa bomo videli," je sklenil zdaj že nekdanji kapetan.

boštjan cesar Še zadnjič Šport Cesar še želel igrati, a odnehal po pogovoru s selektorjem

Cesar je bil pripravljen še nadaljevati pot v izbrani vrsti, a se je po pogovoru z novim selektorjem Tomažem Kavčičem odločil za konec. Tekmeca za poslovilni nastop si sicer ni mogel izbrati, če bi ga lahko, pa bi to bila Portugalska, saj, kot je dejal napol v šali, proti Cristianu Ronaldu še ni igral.

Kot najlepši trenutek v teh 15 letih je izpostavil povratno tekmo dodatnih kvalifikacij za nastop na SP 2010 proti Rusiji v Ljudskem vrtu, najtežje pa mu je bilo, ker se niso uvrstili na EP.

Cesar je svoj reprezentančni debi doživel 12. februarja 2003, ko je odigral celotno prijateljsko tekmo proti Švici (1:5) v Novi Gorici. Malce zatem, 9. oktobra 2004, je dosegel svoj prvi zadetek za izbrano vrsto na kvalifikacijski tekmi za SP 2006 ob zmagi z Italijo.

Rekorder po številu nastopov je postal 15. novembra 2014, ko je vpisal 81. nastop in s tem prehitel dotedanjega rekorderja Zlatka Zahoviča. Stoto reprezentančno tekmo pa je odigral 8. oktobra 2017 ob remiju 2:2 doma proti Škotski.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.