Šport > Nogomet
15 ogledov

Chelsea zlahka naprej, šok v Dortmundu!

Chelsea Valencia Liga prvakov Drogba
1/26
EPA
Chelsea je z dvema goloma Didierja Drogbaja brez večjih težav preskočil Valencio in dobil ključno tekmo zadnjega kola skupinskega dela Lige prvakov (3:0). Z zmago so se modri v osmino finala uvrstili celo kot prvo moštvo skupine E, saj je Leverkusen le remiziral v Genku (1:1). Po pravi drami v Dortmundu se je Marseille vrnil po zaostanku z 0:2 in si z epsko zmago v zadnjih minutah zagotovil osmino finala (3:2). Barcelonini mladci navdušili na Camp Nouu in premagali BATE (4:0).

Didier Drogba je že z drugim strelom na tekmi zadel za vodstvo Chelseaja in v tretji minuti zabil najhitrejši gol modrih v zgodovini Lige prvakov (prej so tri zabili v 4. minuti). Z desne je podajal Daniel Sturridge, žogo je v kazenskem prostoru sprejel Juan Mata in v 16-metrskem prostoru svojega bivšega kluba našel Drogbaja, ki si je lepo namestil žogo na levico in z močnim strelom premagal vratarja Diega Alvesa. Odgovor Valencie je bil silovit in Jordi Alba je po visoki žogi ostal povsem sam na levi strani kazenskega prostora, njegov močan strel s težkega položaja pa je zaustavila bližnja vratnica Petra Čecha.

Čech je bil na novi preizkušnji v deseti minuti, ko so se branilci modrih umikali Davidu Albeldi, gostujoči vezist pa je dodobra pretegnil Chelseajevega vratarja z izvrstnim strelom na njegovo daljšo vratnico. Po veliki neumnosti branilca Víctorja Ruiza so domači povedli z 2:0 - Drogba je sprejel žogo na svoji polovici, potegnil proti golu netopirjev in podal v prostor proti Ramiresu, ki je prehitel neodločnega Ruiza in premagal vratarja Alvesa s strelom na njegovo bližnjo vratnico.

Netopirji so bili v drugem polčasu pred nemogočo nalogo, kmalu po začetku nadaljevanja pa bi skorajda že zaostali s tremi goli, ko je Sturridge pobegnil po desnem boku, a ga je z dobrim posredovanjem ustavil vratar Alves. Po tem, ko je nevarnem poizkus Sofianeja Feghoulija z novim odličnim posredovanjem zaustavil Čech, je Chelsea kmalu odločil vprašanje o zmagovalcu. Najprej je v torek nezaustavljivi Drogba zmagal v odrivalni bitki z Adilom Ramijem in prišel sam pred Alvesa, a meril mimo njegove daljše vratnice, svojo napako pa popravil že čez nekaj minut, ko je brez težav zaključil špansko akcijo v režiji Mate in znova navdušujočega Oriola Romeua.

Ogroženi trener André Villas-Boas, ki bo vsaj za nekaj dni spet lažje zadihal, je Drogbaja kmalu zamenjal s Fernandom Torresom in Afričanu priredil stoječe ovacije. Po remiju Bayerja Leverkusna pri Genku (1:1) je Chelsea osvojil prvo mesto v skupini, Leverkusen drugo, Valencia pa se bo morala zadovoljiti zgolj s tekmovanjem v Evropski ligi.

Marseille pokvaril slavje v Pireju, Barçini mladci razmontirali BATE

Navijači Olympiakosa so bili že pripravljeni na veliko slavje, potem ko so njihovi ljubljenci v Pireju premagali londonski Arsenal (3:1), v Dortmundu pa je domača Borussia z 2:0 vodila proti Marseillu. Topničarji so z rezervno postavo prikazali obupno predstavo, v kateri sta briljirala predvsem drugi in tretji vratar Lukasz Fabianski in Vito Mannone. Najprej se je Poljak slabo postavljal pri prvem golu, nato pa igrišče zapustil poškodovan, kar je "izkoristil" Italijan Mannone, ki je zaplaval iz gola, podal domačemu nogometašu in z obupnim kung-fu udarcem zgrešil žogo, ki mu je ušla v mrežo. Marseille je zadnjih minutah pripravili epski povratek, izjemen zadetek Mathieuja Valbuene pa jim po solo prodoru in udarcu pod prečko tri minute pred koncem rednega dela prinesel uvrstitev v osmino finala (3:2).

Barcelona je štiri dni pred ligaškim "El Clásicom" na Camp Nouu v velikem slogu premagala beloruski BATE Borisov (4:0). Kljub temu, da je Josep Guardiola tekmo začel brez vseh nogometašev, ki bodo najbrž začeli obračun z Realom Madridom, so mladi nogometaši članske in B-ekipe navdušili v katalonskem hramu nogometa. Po golih Sergija Roberta in Martina Montoye je dva gola, enega tudi iz enajstih metrov, zabil eden redkih starih znancev v postavi Barcelone Pedro Rodríguez. Veliki remi je Viktorii Plzen na domači tekmi z AC Milanom prinesel gol Michala Duriša globoko v sodnikovem podaljšku, potem ko sta za 2:0 Rossonerov že prej zabila Alexandre Pato in Robinho, ki v zadnjih tednih ni zmogel zadeti niti Tihega oceana.

V skupini G je tekmovanje presenetljivo hitro končal Porto, lanskoletni zmagovalec Evropske lige, ki na odločilni tekmi proti Zenitu Sankt Peterburgu ni osvojil tako željenih treh točk (0:0). Prvo mesto je kljub porazu ubranil nikozijski APOEL. Ciprčani bodo brez dvoma eni najbolj zaželjenih nasprotnikov drugouvrščenih ekip v osmini finala.

Zanimivosti s torkovih tekem:

  • Arsenalov trener Arsène Wenger je v Pireju vodil 200. evropsko tekmo v karieri. Kot trener AS Monaca jih je vodil 44, to pa je bila njegova 156. pri Arsenalu.
  • Topničarji so bili do torkove tekme eni izmed treh klubov, ki v letošnjem tekmovanju še ni zaostajal. Druga dva sta Real Madrid in Bayern München.
  • Josi Benajun je zabil svoj prvi gol za Arsenal v Ligi prvakov. S tem je postal prvi Izraelec, ki je v LP zadel za dva različna kluba.
  • Za Barcelono sta tekmo proti BATE Borisovu začela brata Thiago in Rafael Alcântara, kar je 23. bratski par, ki je skupaj zaigral za katalonski klub.
  • Barcelona je tekmo Lige prvakov prvič v zgodovini začela z devetimi Španci (edina Nešpanca sta bila Maxwell in Jonathan dos Santos).
  • Barcelona je prvi klub, ki je zabil na 28 zaporednih tekmah pod okriljem Uefe. Stari rekord je s 27 goli do torka držal West Ham United.
  • Nogometaši Barcelone so zabili 20. gol v letošnji sezoni Lige prvakov, s čimer so izenačili rekord Manchestra Uniteda po številu zadetkov v skupinskem delu iz sezone 1998/99.
  • Robinho je postal četrti nogometaš, ki je v Ligi prvakov zadel za AC Milan in Real Madrid. Drugi trije so njegov trenutni soigralec Clarence Seedorf, Kaká in Christian Panucci.
  • AC Milan je postala prva ekipa v zgodovini tekmovanja, ki ni zmagala po tem, ko je do 88. minute vodila za dva gola.
  • APOEL Nikozija je postala prva ekipa, ki je osvojila prvo mesto z desetimi točkami po Juventusu (sezona 1998/99) in Realu Madridu (2002/03).

Liga prvakov, 6. kolo:

Skupina E

Chelsea : Valencia 3:0 (2:0)
Drogba (3, 76), Ramires (22)

Racing Genk : Bayer Leverkusen 1:1 (1:0)
Vossen (30); Derdiyok (79)

Lestvica: 1. Chelsea 11 točk**, 2. Leverkusen 10**, 3. Valencia 8, 4. Genk 3.

Skupina F

Borussia Dortmund : Marseille  2:3 (2:1)
Blaszczykowski (23), Hummels (32/11-m); Remy (45), Ayew (85), Valbuena (87)

Olympiakos Pirej : Arsenal 3:1 (2:0)
Djebbour (16), Torrijos (36), Modesto (89); Benajun (57)

Lestvica: 1. Arsenal 11 točk**, 2. Marseille 10**, 3. Olympiakos 9, 4. Borussia Dortmund 4.

Skupina G

FC Porto : Zenit Sankt Peterburg  0:0

APOEL Nikozija : Šahtar Doneck 0:2 (0:0)
Adriano (62), Seleznov (78)

Lestvica: 1. APOEL 9 točk**, 2. Zenit 9**, 3. Porto 8, 4. Šahtar 5.

Skupina H

Barcelona : BATE Borisov 4:0 (1:0)
Roberto (35), Montoya (60), Pedro (63, 89/11-m)

Viktoria Plzen : AC Milan 2:2 (0:0)
Bystron (89), Duris (90); Pato (47), Robinho (49)

Lestvica: 1. Barcelona 16**, 2. AC Milan 9**, 3. Viktoria Plzen 5, 4. BATE 2.
** - v osmini finala

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.