Šport > Nogomet
3136 ogledov

Slovenija v nezavidljivem položaju, možnosti vse manj

tim matavž NZS/Twitter
Slovenska nogometna reprezentanca je v 7. krogu kvalifikacij izgubila proti Slovaški (1:0) in praktično izničila svoje možnosti za uvrstitev na SP 2018 v Rusiji.

Slovenski nogometaši so na šesti medsebojni tekmi doživeli prvi poraz proti Slovakom. Ti so bili nevarnejši od začetka do konca srečanja, na koncu pa so slavili z golom Adama Nemca v 81. minuti.

Varovance Srečka Katanca je v igri držal razpoloženi Jan Oblak, vendar ni mogel preprečiti slavja domačih, ki so tako pobegnili na štiri točke razlike.

Slovenijo v ponedeljek (4. september) čaka tekma z Litvo, nato pa še obračuna z Anglijo (5. oktober) in s Škotsko (8. oktober).

"Fizično težko zdržimo 90 minut. To je naša realnost. Odgovornost je vedno moja. To me ne skrbi. Stojim za tem, kar delam. Igrali smo proti boljši ekipi. Potem so še določene stvari, ki se sestavijo. Poškodba v prvih minutah, potem še dva, trije, ki ne zdržijo do konca. Na takšnem nivoju je to preveč." - Srečko Katanec za RTV Slo

Katanec presenetil, Oblak reševal Slovence

Slovenski selektor je nekoliko presenetljivo v začetno postavo uvrstil debitanta Amedeja Vetriha, medtem ko je Benjamin Verbič ostal na klopi. V konici napada je bil v zadnjem obdobju dobro razpoloženi Tim Matavž. Pri domačih sta manjkala kaznovana Martin Škrtel in Jan Durica, poškodovan je prvi vratar Matuš Kozačik.

Slovenci so bili v uvodnih minutah zvesti napovedim pred tekmo in odigrali nekoliko bolj rezervirano. Slovaki so prvič zapretili v sedmi minuti, ko je po hitrem protinapadu Vladimirja Weissa do strela prišel Peter Pekarik. Posredoval je Jan Oblak, odbito žogo pa je slabo zadel Weiss. Minuto zatem je poškodbo staknil Bojan Jokić, zamenjal ga je Mitja Viler.

V 15. minuti so domači znova zapretili, po neodločnem posredovanju slovenske obrambe je v kazenski prostor podal Hamšik, neugoden strel iz neposredne bližine v režiji Adama Nemca je ukrotil Oblak. Slovenski vratar se je znova izkazal minuto kasneje, ko je odbil močan strel Hamšika z roba kazenskega prostora. Na drugi strani je ob izteku 17. minute prek vrat meril Jasmin Kurtić

Katančeva četa je nato umirila prevlado domačih in se vzpostavila kot enakovreden nasprotnik. Josip Iličić je v 27. minuti s podajo po tleh iskal Tima Matavža, a je imel nekoliko pretežko nogo in žoga je pristala v rokah Martina Dubravke. V 33. minuti je na robu kazenskega prostora padel Nemec, prekršek je storil Mevlja. Prosti strel je natančno izvedel Hamšik, znova pa se je izkazal Oblak, čeprav sta mu pogled zastirala dva Slovaka v slovenskem živem zidu.

Pobuda se je spet prevesila na stran domačih. Ob izteku prvega dela je Oblak ubranil še strel Roberta Maka, v zadnjem napadu pred sodniškim piskom pa je stranski del slovenske mreže stresel Pekarik.

Slovaki kronali premoč v 81. minuti

Uvod drugega polčasa ni ponudil prav veliko zanimivega. V 51. minuti je po napaki Krhina žogo sprejel Mak, ki je spravil žogo mimo Oblaka, a na srečo zgrešil prazna vrata. Milan Škriniar je na drugi strani blokiral strel Matavža.

Po dolgem slovaškem napadu je po uri igre v samostojen napad krenil Iličić, njegova žoga je romala na tribune. Namesto Birse je v igro vstopil Verbič, a prave priložnosti ni bilo na spregled. Slovaki so še naprej dominirali.

Za eno redkih nevarnih akcij je v 69. minuti poskrbel Verbič, ki je nameraval podati Matavžu, a na koncu skorajda ogrozil domačega vratarja. Kmalu zatem je v slovenskem kazenskem prostoru padel Albert Rusnak, kljub protestom domačih pa se sodnik ni odločil za najstrožjo kazen.

V 81. minuti je Slovakom končno uspeli kronati premoč na zelenici. Mak je preigral Verbiča in podal na prvo vratnico. Hamšik je zadel le prečko, odbito žogo pa je za Oblakov hrbet potisnil Nemec. Slovaki so po doseženem golu umirili ritem in tekmo brez pretresov pripeljali do konca.

"Nisem razočaran. Jaz opravljam poklic. Analiziram, kaj se dogaja. Tako jaz kot fantje si na vsaki tekmi želimo zmage, vendar če se v klubu ne postori dovolj, se z dvema treningoma ne da narediti nič. Fantje morajo priti z določeno mentaliteto. Če temu ni tako, bodo težave z mano in drugimi. Do konca so tri tekme. Treba je premagati Litvo. Počakajmo, kaj se bo zgodilo. Ne bi rekel, da je vse izgubljeno." - Srečko Katanec za RTV Slo

SP 2018, kvalifikacije, 7. krog:

Skupina F

Slovaška - Slovenija 1:0 (0:0)
Nemec 81.

Začetni postavi:
Slovenija: Oblak; Birsa, Cesar, Iličić, Jokić, Krhin, Kurtić, Matavž, Mevlja, Skubic, Vetrih
Slovaška: Dubravka; Gyomber, Hamšik, Hubočan, Kučka, Lobotka, Mak, Nemec, Pekarik, Škriniar, Weiss

Litva - Škotska 0:3 (0:2)
Malta - Anglija 0:4 (0:0)

LESTVICA:
1. Anglija 17
2. Slovaška 15
3. Škotska 11
4. Slovenija 11
5. Litva 5
6. Malta 0
 

Skupina C

San Marino - Severna Irska 0:3 (0:0)
Norveška - Azerbajdžan 2:0 (1:0)
Češka - Nemčija 1:2 (0:1)

LESTVICA:
1. Nemčija 21
2. Severna Irska 16
3. Češka 9
4. Norveška 7
5. Azerbajdžan 7
6. San Marino 0
 

Skupina E

Kazahstan - Črna gora 0:3 (0:1)
Romunija - Armenija 1:0 (0:0)
Danska - Poljska 4:0 (2:0)

LESTVICA:
1. Poljska 16
2. Črna gora 13
3. Danska 13
4. Romunija 9
5. Armenija 6
6. Kazahstan 2

Komentarjev 1
Sorodne novice