Šport > Nogomet
19 ogledov

Copa Urugvaju: "Smo najboljši v Amerikah"

copa america finale urugvaj 2011
1/17
EPA
Nogometaši Urugvaja so v finalu Cope Américe s 3:0 premagali Paragvaj in se veselijo rekordnega 15. naslova prvka Južne Amerike. Junaka finala v argentinskem Buenos Airesu sta bila Diego Forlan z dvema in Luis Suarez z enim golom.

Nogometaši Urugvaja so v 43. finalu južnoameriškega prvenstva Copa América pred 77 tisoč navijači na stadionu v Buenos Airesu od prve minute pritisnili na gol Paragvaja.


Prvo pravo priložnost je že v tretji minuti zamudil Luis Suarez, ki si je priboril žogo v kazenskem prostoru, njegov strel pa je Justo Villar obranil. Minuto kasneje je v kazenskem prostoru branilec Ivan Piris igral z roko, a je glavni sodnik srečanja le odmahnil z roko. Paragvajci, ki jih v finalu s klopi ni smel voditi selektor Gerardo Martino, ki je bil izključen v polfinalu, so nadaljevali z branjenjem na svoji polovici, a obramba ni zdržala dolgo. V 12. minuti je Suarez, ki je v polfinalu za zmago proti Peruju zabil oba gola, odlično zaustavil odbito žogo na desni strani kazenskega prostora, iz igre vrgel branilca in žogo po tleh ob desni vratnici poslal za hrbet Villarja. To je bil četrti gol napadalca Liverpoola na prvenstvu, s čimer je le za zadetek zaostal za najboljšim strelcem Paolom Guerrerom, ki je bil za tretjeuvrščeni Peru uspešen petkrat.

Forlan končal strelski post

Paragvajci so se po prejetem zadetku za kratek čas le otresli pritiska, zaigrali bolj hrabro, a si do konca prvega polčasa niso priigrali zrelejše priložnosti. Na drugi strani so polfinalisti z zadnjega SP v JAR v 33. minuti zamudili priložnost za povišanje vodstva. Strelec vodilnega zadetka je po preigravanju natančno podal žogo do Diega Forlana v kazenski prostor, katerega strel je Villar, ki je pravočasno stekel iz svojih vrat, blokiral. Suarez, ki je bil nerešljiva uganka za obrambo Paragvaja, je bil spet v akciji dve minuti kasneje, ko se je po preigravanju globoko v kazenskem prostoru otresel branilcev, a je njegov strel s strani za malo zletel mimo leve vratnice.

Veliko premoč so varovanci Oscarja Tabareza drugič na srečanju kronali v 42. minuti. Edigio Arevalo Rios je ukradel žogo 30 metrov od gola, po tleh podal hitro žogo v kazenski prostor, kjer je Forlan z močnim strelom z levico poslal žogo pod prečko za vodstvo z 2:0. Forlan je s 30. zadetkom za reprezentanco končal strelski post na turnirju. 2:0 je bil tudi izid prvega polčasa.


Urugvaj v drugem polčasu potrdil naslov

Drugi polčas je postregel s slabo predstavo. Urugvajci, ki so se več kot očitno zadovoljili z visokim vodstvom, so ves čas nadzorovali igro in Paragvajcem, ki zanimivo do finala niso zmagali niti enkrat, niso dopustili, da bi prihajali do priložnosti. V 74. minuti je priložnost zamudil rezervist Sebastian Eguren, ki je po odbiti žogi po strelu Edisona Cavanija streljal z osmih metrov, a je Villar s skrajnimi močmi z roko žogo odbil v stran. Urugvajci so svoj rekordni 15. naslov proslavili na najlepši možni način, še s tretjim zadetkom na tekmi. Prekrasno akcijo sta izpeljala Cavani in Forlan. Prvi je globoko na polovici nasprotnika žogo z glavo podaljšal do Forlana, ki se je na robu šestnajstmetrskega prostora sam znašel pred Villarjem in ga še drugič na srečanju matiral.


Copa América, Buenos Aires, finale:

Urugvaj : Paragvaj 3:0 (2:0)
Suarez (12), Forlan (42, 90)

Tekma za tretje mesto:

Peru : Venezuela 4:1 (1:0)
Chiroque (42), Guerrero (65, 90, 90) Arango (78)

Komentarjev 1
  • Manager 15:22 25.julij 2011.

    A ni blo neki govora o tem da če ti in ti osvojijo prvenstvo, da se ta pa ta sleče? Dejte en prispevek na to temo narest, seveda s slikovnim gradivom :-)online hokej/nogomet manager:http://www.powerplaymanager.com/r788