Šport > Nogomet
51 ogledov

Najbolj nasilne tekme v zgodovini

copa america paragvaj venzuela polfinale 2011 EPA
Po koncu polfinalne tekme Cope Américe med Paragvajem in Venezuelo je izbruhnil pretep med igralci in trenerji obeh reprezentanc. V zgodovini nogometnih tekem so se dogajali še mnogo hujši incidenti, tudi takšni s prekinitvijo tekme. Tukaj je izbor osmih.

Madžarska : Brazilija 4:2, polfinale SP 1954

Bitka za Bern velja za najbolj krvavo tekmo v zgodovini. Madžari so povedli, Brazilci so jim vrnili z vrsto umazanih prekrškov. Ko so Madžari povedli s 4:2, Brazilci niso več kontrolirali svojih čustev. Zlatana Cziborja je Djalma Santos lovil po zelenici, da bi obračunal z njim. Humberto Tozzi je bil izključen zaradi brce v enega od tekmecev. Po tekmi je sledil še obračun v slačilnici, sodeloval je še celo Ferenc Puskas, ki zaradi poškodbe ni igral.

Anglija : Italija 3:2, "prijateljska" tekma 1954

Angleži so hitro povedli s 3:0, pa še zgrešili so strel z bele točke. Že v drugi minuti je Edward Drake grdo startal na stopalo Luisa Montija. Zaradi zloma je moral na klop. Ker menjave takrat še niso bile dovoljene, so bili Italijani prepričani, da je Anglež to storil namerno. Sledilo je več obračunov, posledice pa: Drake je tekmo končal z obema modrima očesoma in zlomljeno nogo, Edris Hapgood z zlomljenim nosom, Eric Brook pa z zlomom roke.

Čile : Italija 2:0, skupinski del SP 1962

Bitka za Santiago se je začela z žaljivimi zapisi v italijanskih medijih, nadaljevala pa z več grobimi prekrški Čilencev na zelenici, ki so jih sodniki spregledali (Leonel Sanchez je denimo udaril Humerta Maschia in mu zlomil nos). Ko se je Giorgio Ferrari skušal maščevati, je dobil rdeči karton in z zelenice odšel šele v spremstvu policije. Kasneje je Sancheza v glavo brcnil Martio David in Italijani so z dvema igralcema manj izgubili.

Athletic Bilbao : Barcelona 1:0, Copa del Rey 1984

To je bil neslavni konec igranja Diega Armanda Maradone za Barcelono. Takrat veliko rivalstvo med kluboma je v finalu španskega pokala prvi vrhunec doživelo, ko je Andoni Goikoetxea ob startu na Maradono Argentincu zlomil gleženj. Sledil je poraz Kataloncev, Baski pa so ga proslavili s provokacijami. Tako je jezni Maradona na tla zbil Miguela Angela Solo, sledil pa je množični pretep med igralci obeh ekip.

Dinamo : Crvena zvezda 0:0 (prekinjena), jugoslovanska liga 1990

Na tekmah Dinama in Zvezde je bilo vselej napeto, še posebej pa leta 1990, ko je razpadala skupna država. Kakšnih tri tisoč Srbov na čelu z Željkom Ražnatovićem Arkanom je prišlo v Zagreb. Nasilje med navijači je izbruhnilo že pred tekmo in se nadaljevalo na tribunah med samim srečanjem. Ko je domači kapetan Zvonimir Boban brcnil policista, ki je pred tem odrinil enega od Dinamovih navijačev, se je na Maksimirju začela prava vojna. Tekma je bila prekinjena.

Portugalska : Angola 5:1 (prekinjena), "prijateljska" tekma leta 2001

Angola je hitro povedla z 1:0 in nato na bolj ali manj dovoljen način skušala obdržati prednosti proti zlati generaciji Portugalske. Brutalni prekrški so si sledili in Angola je bila po vsega pol ure igre z dvema igralcema manj. Nič manj burno ni bilo na tribunah, kjer so navijači trgali stole in jih metali na igrišče. Ker so bili do sredine drugega polčasa izključeni že štirje Angolci, njihov trener pa je opravil vse tri menjave, sledila pa je še poškodba enega od gostujočih igralcev, je moral sodnik prekiniti tekmo (Angola je ostala le s šesterico na zelenici).

Alžirija : Egipt 4:0, polfinale afriškega pokala narodov 2010

Dolgoletno rivalstvo med reprezentancama (Alžirci so ostali brez SP 2010) in politična napetost med afriškima sosedama sta pomenili vrsto zapletov. Najprej so alžirski navijači napadli avtobus z egipčanskimi igralci, nakar so Egipčani pred alžirskim veleposlaništvom zažigali zastave. Na tekmi so Alžirci izgubili oblast nad seboj – sodnik je izključil trojico, vratar Faouzi Chaouchi pa mu je še podelil udarec v stilu Zinedina Zidana.


Libanon : Kuvajt 0:6 (prekinjena) – "prijateljska" tekma 2011

Na videz nepomembna tekma, ki jo je Kuvajt zanesljivo dobil, se je po verbalnem spopadu med dvema igralcema v 83. minuti spremenila v množični pretep. Kmalu zatem, ko je policija razgrete udeležence ločila, so si še enkrat skočili v lase. Tekma je bila prekinjena. Medtem so na tribunah odmevali streli. Fifa ni posredovala, saj ni dobila zapisnika s tekme.

Komentarjev 2
  • Luka Melinc 17:32 23.julij 2011.

    kakšna fia sej piše fifa

  • puksicd 13:53 23.julij 2011.

    "Fia ni posredovala, saj ni dobila zapisnika s tekme."Kaj pa ima FIA z nogometom?