Šport > Nogomet
3225 ogledov

100.000 Argentincev na Copacabani, kaos v Riu, na ulicah vojska

Boca Juniors navijači Copacabana X Napeti prizori s Copacabane.
V soboto bo v Riu de Janeiru odigran veliki finale za naslov južnoameriškega prvaka.

Na slovitem stadionu Maracanã se bo v soboto ob 21. uri po srednjeevropskem času začel finale Cope Libertadores, južnoameriške različice evropske Lige prvakov.

Letos sta se do zadnje stopnice prebila brazilski Fluminense in argentinska Boca Juniors. Tekma bo odigrana na kultnem objektu v Riu, kjer poleg Fluminenseja domuje tudi njegov veliki rival Flamengo. Uradnega gostitelja v finalu ni in tako je polovica vstopnic, namenjenih navijačem obeh klubov, pripadla pristašem Boce. Maracanã sicer sprejme skoraj 79.000 gledalcev.

Številni navijači Boce so izvedli pravo invazijo na brazilsko metropolo. V Rio jih je prišlo precej več, kot jih bo lahko vstopilo na stadion. Brazilski mediji poročajo, da jih bo skupno prispelo več kot 100.000.

Boca je ob Flamengu najbolj priljubljen južnoameriški klub, njeni navijači pa so, tako kot večina argentinskih ljubiteljev nogometa, zelo vročekrvni.

Ni trajalo prav dolgo, da so se srboriti Argentinci s pestmi pomerili z navijači Fluminenseja, ki sicer nima tako množične podpore kot Boca ali Flamengo. A vseeno je Rio njihovo domače mesto ...

Navijaška cona gostov je že od četrtka vzpostavljena na sloviti plaži Copacabana. Tam je prišlo do večjega pretepa med navijači, ki so ga prekinili šele pripadniki vojaških policijskih enot, ki so v Braziliji pogosto na delu na nogometnih obračunih.

Že dva dni pred finalom so iz Ria poročali o več incidentih. Skupina domačinov je v centru napadla osamljenega pristaša Boce. Aretiran je bil Argentinec, ki je metal steklenice v mimoidoče, še en njegov rojak pa je bil pridržan, ker je brcnil psa in napadel človeka.

Fluminense še nikoli ni postal južnoameriški prvak. Enkrat je bil v finalu, leta 2008 ga je premagal ekvadorski LDU Quito. Boca Juniors je že enajstkrat zaigrala v finalu, šestkrat je zmagala, nazadnje leta 2007.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice