Šport > Nogomet
510 ogledov

Dan, ko je umrl nogomet

nagrobnik nogomet Reševalni pas/Twitter
Ustanovitev nogometne superlige je v javnosti izzvala vsesplošno ogorčenje.

V noči na ponedeljek je 12 velikanov evropskega nogometa uradno potrdilo nastanek novega evropskega nogometnega tekmovanja - superlige. Ustanovitelji so Real Madrid, Manchester United, Juventus, AC Milan, Barcelona, Liverpool, Manchester City, Inter, Chelsea, Tottenham, Atletico Madrid in Arsenal. Tekmovanju, ki se bo "začelo v najkrajšem možnem času", pa se bodo pridružili še trije klubi, so ustanovitelji superlige zapisali v sporočilu za javnost.

aleksander čeferin Razpad sistema Šport Šok: Čeferinove grožnje niso zalegle

gary neville | Avtor: Epa Epa
Oglasil se je tudi nekdanji kapetan Manchester Uniteda Gary Neville, ki je izrazil "gnus" nad odločitvijo dvanajsterice, med njimi tudi svojega nekdanjega kluba. "Najbolj sem razočaran nad Unitedom in Liverpoolom. Več kot 100-letna zgodovina razvoja iz povsem delavskih okolij, ter zdaj prazne puhlice 'nikoli ne boste hodili sami'. In vse to za tekmovanje, ki sploh ni tekmovalno in iz katerega ne moreš izpasti? To je sramota. Gre za pohlep. Vsi ti lastniki predvsem angleških klubov, ki ustanavljajo superligo, nimajo nikakršne zveze z razvojem nogometa na Otoku in kaj to predstavlja navijačem. Nogomet mora biti reguliran in ta pot nikakor ni prava," je dejal Neville v izjavi za Sky Sports.

Podobnega mnenja je tudi legenda Liverpoola Jamie Carragher"Kakšna sramota smo postali," je bil kritičen na račun redsov. "Samo pomislite na vse naše predhodnike v klubu, tudi njih bi bilo enako sram," je dodal.

Rio Ferdinand, dolgoletni član Manchester Uniteda, je sporočil: "To je vojna proti nogometu. Mučno in sramotno. To je v nasprotju z vsem, kar naj bi nogometui bil. Tukaj gre za samo eno stvar: denar! Bogati postajajo bogatejši, medtem ko se glede drugih sploh ne obremenjujejo. Brez obzira do zgodovine ali položaja klubov na nogometni piramidi. Največji klubi se želijo odcepiti. Popolna sramota, saj sploh ne morem verjeti, da se to dogaja. Kako si upajo storiti kaj takšnega v času globalne pandemije, ko ljudje po celem svetu životarijo? Antikonkurenca je v nasprotju z vsakršno nogometno filozofijo. Izpad, napredovanje, nagrada za uspeh so dodana vrednost igri, ki jo imamo vsi tako radi. To je dokaz, da ti ljudje nimajo pojma o bistvu nogometne igre. To je zgolj in samo poslovna odločitev," se je jezil nekdanji rdeči vrag in dodal, da ga je sram v imenu Manchester Uniteda.

rio ferdinand | Avtor: EPA EPA

Nestrinjanje z novonstalo ligo je izrazil tudi Jürgen Klopp, čeprav je njegov klub eden od ustanoviteljev. "Upam, da do tega nikoli ne pride. Liga prvakov je zelo dober nogometni produkt, enako velja za ligo evropa. Liga prvakov je superliga, kjer moštva ne igrajo ves čas z istimi nasprotniki. Zakaj bi ustvarili ligo, v kateri se bo Liverpool desetkrat na leto pomeril z Real Madridom? Kdo bi želel to gledati?" je bil jasen nemški strateg.

jürgen klopp | Avtor: Epa Epa

Ogorčenje je prisotno tudi med navijači najpomembnejše postranske stvari na svetu, saj mnogi že oznanjajo "smrt nogometa". Angleški Tottenham, ki je del dvanajsterice, po zapisih Guardiana, ne uživa podpore med navijači. "Trenutno vodstvo je izdalo klub, njegovo zgodovino, navijače in vso čarobnost, ki dela nogomet tako poseben. Odločitev, da se klub pridruži superligi, ni bila sprejeta v dialogu z navijači. Enostavno je dovolj. Vodstvo je pripravljeno tvegati ugled institucije, da bi pohlepno zasledovalo edini interes po dobičku," so zapisali pri Tottenhamovi navijaški združbi.

Doslej so nestrinjanje z odločitvijo velikih klubov izrazili tudi visoki predstavniki Evropskega parlamenta, Evropske komisije za promocijo evropskega načina življenja ter francoski predsednik Emmanuel Macron in britanski premier Boris Johnson.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.