Šport > Nogomet
19 ogledov

Dempsey: "Naj mi zameri, kdor mi hoče!"

slovenska nogometna reprezentanca slovenija zda Anže Petkovšek
Vezist Fulhama Clint Dempsey je bil na tekmi proti Sloveniji spet v središču pozornosti. Tokrat le zaradi zadetka, ki je v prvem polčasu Američanom prinesel vodstvo z 2:1. Dempseyja so si slovenski navijači in nogometaši zapomnili po precej grobi igri, s katero je na lanskoletnem svetovnem prvenstvu poškodoval Nejca Pečnika in skorajda nokavtiral Zlatana Ljubijankića. "Če mi kdo zameri, naj mi zameri, to je njihova odločitev," je Dempsey dejal v pogovoru za Žurnal24.

Trije goli in zmaga – verjetno oba kot naročena za vašo reprezentanco?
Nismo dosegli veliko zmag pod novim selektorjem. Igrali smo nekaj dobrega nogometa in veseli smo, da smo prišli do zmage na evropskih tleh. Slovenci so dobra ekipa – niso 'lahki'. Težko je igrati proti njim, pritiskali so na nas v drugem polčasu … Vseeno pa še vedno mislim, da smo si zaslužili zmago.

Spoznali smo se že na svetovnem prvenstvu. Pred tekmo v Johannesburgu so nekateri naši igralci menili, da nas podcenjujete. Je bilo temu res tako?
Ne, mislim da ne. Vaša ekipa je bila zelo organizirana v obrambi in ujeli so nas z nekaj protinapadi ter nas uspeli tudi kaznovati. Hitro so zabili iz svojih priložnosti in nas prisilili, da smo v drugem polčasu vanje res vrgli vse, kar smo imeli. Nekako podobno kot to, kar ste lahko videli nocoj. Na SP nam je uspelo nam je zabiti nekaj golov in oni so začutili pritisk, verjetno so bili malce nervozni saj so želeli zadržati tisto prednost. Postajali so utrujeni in se na koncu krčevito trudili, da niso izgubili. Nekaj podobnega smo nocoj čutili mi, čeprav smo prevladovali v prvem polčasu, so oni opravili dobro delo in nas spravili pod pritisk, dali so vse od sebe, da bi dosegli še tretji gol, a na koncu smo srečni, ker tekmo zapuščamo z zmago.

Sodeč po tem, kar ste videli danes, bi se na naslednjem svetovnem prvenstvu raje izognili Sloveniji, če se tja seveda uvrsti?
Nikoli si ne izbereš ekipe, proti kateri bi rad igral, saj je vsaka težka. Če se ekipi uspe uvrstiti na svetovno prvenstvo je, seveda, dobra ekipa. Za nastop na svetovnem prvenstvu, že za nastop na Euru moraš igrati proti izjemno težkim nasprotnikom. Imate dobro ekipo, nikoli pa si ne želiš dobiti ene ali druge ekipe. Dobiš kogar dobiš in to moraš kar najbolje izkoristiti.

Pod Klinsmannom do sedaj niste zmagali veliko tekem, prav tako niste zabijali veliko golov. Je pritisk kljub vsemu manjši, kot bi bil v kakšni drugi reprezentanci?
Ne vem, če je pritisk tako velik, kot bi bil v kakšni drugi državi, saj se šport ne pojavlja v vseh medijih. Ni naš najpopularnejši šport na televiziji, a še vedno si želiš zmagati. Doma je kljub vsemu veliko navijačev, veliko ljudi, ki spremljajo nogomet. Šport postaja vedno večji in večji in sčasoma bomo tudi mi prišli do tega nivoja in čutili enak pritisk, kot ga čutijo v drugih državah. Pritisk dajemo sami nase, saj si želimo igrati dobro, zabijati gole. Ne skušamo zmagati le za našega selektorja, ampak tudi za našo državo. Zastopati svojo državo je privilegij in iz tega moraš potegniti največ, kar se da. Moramo še ugotoviti, katera je naša najboljša enajsterica, preden se poleti začnejo kvalifikacije za SP.

Tudi mi skušamo ugotoviti nekaj podobnega. Kako bi primerjali ekipo s SP in to, s katero ste se pomerili nocoj?
Rekel bi … Podobni. So ekipa, ki ima v svojih vrstah veliko kvalitete, lahko zabija gole. V drugem polčasu so opravili dobro delo pri zapiranju naše igre. Če bi v prvem polčasu omejili naše priložnosti bi bila tekma najbrž drugačna, ampak v prvem polčasu smo igrali dobro. Mislim, da je Slovenija dobra ekipa, podobna nam – ima novega selektorja, gradi od začetka in še ugotavlja, kaj bo najbolje. Želim jim vse najboljše v prihodnosti.

Bodite pošteni – ste po žrebu za SP 2010 vedeli kdo za vraga in kje za vraga je Slovenija?
Iskreno povedano nisem vedel. V Evropo sem šele nekako prišel, v Angliji sem šele nekaj let. Po tem, ko sem izvedel s kom igramo, sem opravil nekaj malega raziskav in tako spoznal igralce in klube, za katere igrajo. In igrajo za nekaj dobrih klubov! To je potrebno spoštovati.

Čari Wikipedie, kajne?
Točno tako. (smeh)

Nekaj naših igralcev je do vas gojilo zamero, saj ste enega poškodovali, drugega pa zadeli s komolcem ...
Za eno poškodbo, ki je bila povzročena, mislim, da sem želel preigravati z žogo in na njej zdrsnil, ko pa sem zdrsnil sem padel na tla in pristal na fantovi nogi. Če mi kdo zameri, naj mi zameri, to je njihova odločitev. Igramo nogomet, to je moška igra in to se bo dogajalo. Jaz ves čas dobivam udarce, modrice pod očmi, tako da se ne mislim pritoževati. Imel sem poškodbe, imel sem operacije in vse ostalo, kar pride zraven. Če komu ni všeč način, na katerega igram, je to njihova odločitev. Jaz stopim na igrišče le z namenom, da igram.

To sprašujem zato, ker vas je prvi igralec (Nejc Pečnik, op. a.) proti koncu tekme zrušil. Verjetno je bil v igri tudi manjši povračilni ukrep ...
Okej. Mogoče. (nasmešek)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.