Šport > Nogomet
13 ogledov

Megleni poraz luknjaste Slovenije

Tim Matavž slovenija srbija
1/42
Saša Despot
Dva gola Tima Matavža sta prekrila luknjičasto predstavo Slovenije na debiju novega selektorja Slaviše Stojanovića. Reprezentanca Združenih držav Amerike je ekipi, ki je v nedavno končanih kvalifikacijah za Euro 2012 prejela le sedem zadetkov, zabila skorajda polovico tega števila (2:3). Debi Dejana Lazarevića.

Ognjeni krst Slaviše Stojanovića se je začel na najslabši možni način, saj so Američani povedli že v deveti minuti, ko je napako Darijana Matića, ki je začel šele svojo prvo reprezentančno tekmo v karieri, z natančnim strelom ob daljši vratnici tokratnega kapetana Samirja Handanovića izkoristil Edson Buddle. Desnemu boku slovenske obrambe je kopico težav povzročal mladi Fabian Johnson, gostje pa so s hitrim kroženjem žoge in vtekanjem v prostor povsem zavrteli obrambo Slovenije. Jozy Altidore bi že v naslednjem napadu praktično moral povišati vodstvo, a je iz neposredne bližine streljal čez gol. Slovenci so se dolgo pobirali, a je skozi meglo v 26. minuti le posijala luč upanja, ko je Zlatan Ljubijankić z izvrstno globinsko žogo našel Tima Matavža, Primorec pa je matiral Tima Howarda. Negotovost slovenske obrambe pri praktično vsaki visoki podaji v kazenski prostor je morala pripeljati do vsaj enega gola, kar se je v 41. minuti tudi zgodilo. Le malo za tem, ko je Josip Iličić z domiselnim prostim strelom v prostoru zaposlil Miša Brečka, Trboveljčan pa je z desne strani kazenskega prostora streljal za las mimo gola, je Clint Dempsey po podaji iz kota ostal povsem sam in z natančnim strelom z glavo matiral Handanovića. Slovenci so si praktično sami zakuhali tudi tretji gol, ko je Brečko že dve minuti kasneje v kazenskem prostoru podrl Johnsona, Altidore pa je bil natančen z bele točke.

Stojanović je drugi polčas začel z menjavama Matić-Rene Krhin in Iličić-Valter Birsa, prav slednjemu pa se je že v prvem napadu ponudila sanjska priložnost, ko je po podarjeni žogi Steva Cherundola zatresel le zunanji del mreže. Matavž je nato z redko videnim slalomom s svoje polovice prišel vse do Howardovega gola, a ga je s posredovanjem v zadnjem trenutku ustavil ameriški kapetan Carlos Bocanegra. Krhin je po vstopu v igro brez vsakršnih težav ujel ritem igre in v 59. minuti našel samega Birso na levem boku, podajo Šempetrčana pa bi Marko Šuler iz skorajda nemogočega položaja kmalu spremenil v zadetek. Gol je več kot očitno visel v zraku, sploh, ko sta v vsega 60 sekundah okvir gola stresla tako Boštjan Cesar (z glavo po kotu) kot Matavž z močnim strelom z roba kazenskega prostora. Mladi napadalec PSV je nato le dvignil urok z zakletega severnega gola, ko ga je še drugič v večeru lepo zaposlil Ljubijankić, Matavž pa je obšel branilca in zatresel mrežo z natančnim strelom v daljši kot. Priložnost so v zadnjih petnajstih minutah dočakali še domači ljubljenec Dare Vršič, Zlatko Dedić in Nejc Pečnik. Stadion je skočil nekaj več kot pet minut pred koncem, ko je po podaji iz kota Bocanegra nespametno igral z roko, a avstrijski sodnik Robert Schörgenhofer ni zapiskal. Stojanović je nekaj minut pred koncem v ogenj poslal tudi debitanta Dejana Lazareviča, Birsa pa je iz prostega strela v sodnikovem podaljšku zapravil veliko priložnost za izenačujoči gol. Nekaj zadoščenja je dočakal tudi Pečnik, ki je s ciničnim prekrškom zrušil Dempseyja in ga opomnil na njegov lanskoletni prekršek na svetovnem prvenstvu, po katerem je moral Južno Afriko zapustiti z zlomljenim gležnjem.

Prijateljska tekma:


Slovenija : ZDA 2:3 (1:3)
Matavž (26, 61); Buddle (9), Dempsey (41), Altidore (43/11-m)

Komentarjev 12
  • Barbatus 23:03 17.november 2011.

    Hi, morajo priti igrati v Mb, tukaj zmagujejo, sedaj je bilo kot na žalah; 4.500 ljubi + 2.500 brezplačnih kart in ljudi doma pred TV. Ne vem kaj silijo z tekmami v močvirnato ljubljano, kjer je doma hokej in letos ...prikaži več dober ženski rokomet, košarka pa bo tako počasi propadla, žal ampak to so dejstva. Če bi bila tekma v Mb bi bilo 12.500 gledalcev in bučna podpora štajercev - Martinov, ker je bil največji praznik pred tem in bil popolnoma preglasili in deklasirali hamburgerje!!

  • Zlatko Nemec 23:42 16.november 2011.

    nič fantje, dal sem vam nekaj pikrih komentarjev. mislil sem, ko ste dali 2. gol, da boste dobili 2 ali 3. vaš 2. polčas ste bili prava nadloga za američane. pri 2 takih polčasih naružite američane 2 proti nič, kakšno ...prikaži več še boljšo ekipo pa 1 proti nič, kar je dovolj. prva vaša postava je vaš drugi poččas. pomembno pa je...ne morete na tekmi odigravat po 1 polčas. tako ko ste igrali včeraj v 2. polčasu, je treba igrati 90 minut in parat živce nasprotniku. odločite se ali boste igrali, kot pri keku 1 polčas in izgubljali po svetovnem prvenstvu vse tekme, ali pa boste delali po navodilih stojanoviča 90 minut in premagovali dobre nasprotnike. vaša igra 2. polčasa je strah in trepet vseh reprezentanc sveta. ne bodite več luzerji, zmagujte!!!!!!!

  • 1111 08:23 16.november 2011.

    ...Matavž je za klaso pred vsemi ostalimi...ok, neke igre ostali niso prikazali, razen Birse, ki kot zmerom da od sebe maksimalno...upam, da bo Slave naredu dobro selekcijo in upam, da je videl napake in pomankljivosti...fantom manjka kondicije, brez tega nimajo ...prikaži več kaj iskat na zelenici...malo manj pit in kadit ter žurat do jutranjih ur...SLAVE NAREDI RED!!