Šport > Nogomet
1617 ogledov

Devetnajstletni Slovenec z debijem med elito in osvojeno točko

Jaka Bijol
V najmočnejšem klubskem tekmovanju prvi nastop tudi za slovenskega najstnika. Presenetljiv poraz Manchester Cityja.

Devetnajstletni Jaka Bijol je pred sezono iz velenjskega Rudarja prestopil k moskovskemu velikanu CSKA in hitro prepričal svoje delodajalce. Koroški vezist, ki redno igra tudi v ruskem prvenstvu, je tako dočakal svoj prvi nastop v ligi prvakov. Moskovčani so gostovali pri Viktorii Plzen, Bijol pa je na dvoboju odigral vseh 90 minut. 

Gostitelji so v prvem polčasu dosegli dva zadetka, obakrat je bil natančen Michael Krmenčik, upanje na preobrat pa je navijačem ruskega kluba že v 49. minuti obudil Fedor Čalov, ki je izkoristil natančno podajo Hrvata Nikole Vlašića. Ko je že kazalo, da bodo nogometaš iz Vuzenice in njegovi soigralci ostali brez točke, so domači po gneči v kazenskem prostoru zakrivili najstrožjo kazen. Izkoristil jo je Vlašić.

V skupini G je bil odigran tudi derbi med madridskim Realom in Romo. Branilci naslova so prevladovali, a do zaključka prvega polčasa niso uspeli streti Italijanov. Nato pa je sledil prosti strel in mojstrska izvedba španskega reprezentanta Isca, ki je okroglo usnje poslal preko živega zidu in zadel za zasluženih 1:0.

Prednost domačih je v drugem polčasu povečal Gareth Bale, ki je pred tem že zamudil nekaj priložnosti, zadel pa je tudi okvir gostujočega gola. V 58. minuti je bil natančnejši, izkoristil je lepo podajo Luke Modrića in zadel na peti od zadnjih šestih tekem Reala na domačih tleh. Žogo je natančno poslal v dolgi kot. Še za bolj prepričljiv izid, tega je z nekaj odličnimi obrambami dolgo preprečeval vratar Rome Robin Olsen, je v sodnikovem dodatku poskrbel Mariano Diaz. Napadalec, ki je lani blestel v dresu Lyona, je z Ronaldovo sedmico na hrbtu poskrbel za izjemen in uspešen strel z roba šestnajsterca.

Senzacija v Manchestru

Velika pričakovanja so pred novo sezono lige prvakov znova gojili tudi pri Manchester Cityju, a je Lyon prišel do presenetljivega uspeha na stadionu Etihad. Francozi so povedli sredi prvega polčasa, ko je Nabil Fekir poslal predložek na drugo vratnico, slabo je posredoval Fabian Delph, Maxvel Cornet pa je darilo sprejel z obema nogama in poslal okroglo usnje za hrbet Edersona. A tu se težave za četo Mikela Artete, Pep Guardiola je zaradi kazni dvoboj spremljal s tribune, niso končale, Lyon je še naprej pretil iz protinapadov, pred odhodom na odmor pa so nogometaši iz dežele svetovnih prvakov še drugič zatresli mrežo tekmeca. Memphis Depay in Fakir sta odvzela žogo na sredini igrišča, Nizozemec jo je podal do Fekirja, ta pa je natančno sprožil z roba kazenskega prostora za 0:2.

Depay je bil blizu zadetka tudi v 60. minuti, a se je po njegovem strelu zatresla le vratnica. Isto vratnico je sicer že v prvem polčasu še pri izidu 0:0 zadel tudi domači branilec Aymeric Laporte.

Kazen za zamujeno je prišla dokaj hitro. Večji del posla je s prodorom po levi strani opravil rezervist Leroy Sane, ki se je otresel spremljevalca, nato pa pred golom na osmih metrih našel samega Bernarda Silvo, ki mu ni bilo težko zadeti za priključek. Domači so poskušali v nadaljevanju tekme izenačiti, najlepšo priložnost je zamudil rezervist Sergio Agüero, a niso uspeli premagati trmaste obrambe Francozov.

Maxwel Cornet | Avtor: Profimedia Profimedia

Že v popoldanski tekmi skupine F sta se Šahtar in Hoffenheim razšla brez zmagovalca. V Harkivu, kjer Šahtar zaradi vojnih razmer v delu Ukrajine igra svoje domače tekme, je Hoffenheim povedel v šesti minuti, ko je bil uspešen Florian Grillitsch. Ta je žogo v kazenskem prostoru dvignil čez vratarja Andrija Pjatova za 0:1. Ukrajinci so izenačili po samostojnem prodoru Ismailyja v 27. minuti, a že 12 minut pozneje je Norvežan Havard Nordtveit po kotu z glavo Nemce spet popeljal v vodstvo. Ukrajinci so dolgo zaostajali, nato pa so se izvlekli v 81. minuti. Za izenačenje je poskrbel Maycon, ki je s 25 metrov sprožil bombo in izenačil s strelom v spodnji desni kot. Gostitelji bi lahko v zadnjih trenutkih dvoboja prišli tudi do preobrata, a so gostje enega zadnjih strelov na dvoboju zaustavili na golovi črti.

Pogba prinesel točke rdečim vragom, Ronaldo izključen

Cityjev mestni tekmec je gostoval v Bernu. Švicarji so bili v uvodnih minutah dvoboja podjetnejši in so si priigrali kar nekaj priložnosti, njihov nalet pa je presekal Paul Pogba. Ta je v 35. minuti sprejel žogo na 18 metrih, nakazal strel z desno nogo in se s tem otresel čuvaja, prišel v kazenski prostor in z levico neubranljivo zadel v zgornji kot domačih vrat. Rdeči vragi so še pred polčasom podvojili vodstvo, znova je bil strelec francoski vezist, ki je zanesljivo izkoristil enajstmetrovko dosojeno po igranju z roko. Piko na i k zmagi je v 66. minuti postavil Anthony Martial. Pogba je dvema zadetkoma dodal še asistenco.

V gosteh je tri točke osvojil tudi Juventus. Stara dama je bila v Valencii boljši nasprotnik v prvi polovici prvega polčasa, nato pa je predčasno tekmo moral zapustiti Cristiano Ronaldo. Ta se je zapletel v obračunavanje s tekmecem in prejel neposredni rdeči karton. Mož manj ni zmedel gostov, v zaključku prvih 45 minut je z bele točke zadel Miralem Pjanić po prekršku nad Joaom Cancelom. Slednji je tik pred tem stresel tudi prečko domačih vrat.

Netopirji tudi v drugem delu niso izkoristili številčne premoči, že v 51. minuti je Pjanić še drugič izkoristil strel z 11 metrov, tokrat so netopirji storili prekršek ob kotu. Tudi domači so sicer kasneje imeli na voljo najstrožjo kazen, vendar je poljski vratar Wojciech Szczęsny odlično posredoval.

Favorita zanesljiva

V skupini E je Ajax doma premagal AEK, Bayern pa je slavil v Lizboni. V Amsterdamu se je prvi polčas končal brez zadetkov kljub terenski premoči Ajaxa, a so Nizozemci povedli že nekaj sekund po začetku drugega polčasa, ko je iz bližine iz prve zadel Nicolas Tagliafico. V 77. minuti so gostitelji podvojili prednost, s sedmih metrov je še po eni natančni podaji z volejem zadel Donny van de Beek. Končni izid je postavil Argentinec Tagliafico, potem ko je z leve strani kazenskega prostora žogo fenomenalno poslal čez vratarja v mrežo za 3:0.

Vlogo favorita je upravičil tudi Bayern. Bavarci so povedli že v 10. minuti, ko je Robert Lewandowski izkoristil prodor in podajo z leve strani Avstrijca Davida Alabe. Gostje bi lahko že v prvem polčasu povišali svoje vodstvo, a je zamujeno nadoknadil Renato Sanches. Ta je do žoge prišel na svoji polovici zelenice, dolgo tekel z njo in jo podal do Lewandowskega, v nadaljevanju akcije pa pred golom dočakal podajo Jamesa Rodrigueza za 0:2. Čeprav je bil to njegov prvi zadetek v dresu Bayerna, se zadetka kot nekdanji član Benfice ni pretirano veselil. Nemci so v nadaljevanju dvoboja zamudili še nekaj lepih priložnosti, svojega večera ni imel predvsem Arjen Robben.

Liga prvakov, 1. kolo:

Skupina E:
Ajax : AEK Atene  3:0 (0:0)
Tagliafico 46. 90., van de Beek 77.

Benfica : Bayern    0:2 (0:1)
Lewandowski 10., Sanches 54.

Skupina F:
Šahtar :  Hoffenheim    2:2 (1:2)
Ismaily 28., Barberan 81.; Grillitsch 6., Nordtveit 38

Manchester City : Lyon    1:2 (0:2)
B. Silva 67.; Cornet 26., Fekir 43. 

Skupina G:
Real Madrid : Roma       3:0 (1:0)
Isco 45., Bale 58., Diaz 92.

Viktoria Plzen : CSKA Moskva    2:2 (2:0)
Krmenčik 29., 41.; Čalov  49., Vlašić 95./11-m

Skupina H:
Valencia : Juventus    0:2 (0:1)
Pjanić 45./11-m, 51./11-m

Young Boys Bern : Manchester United    0:3 (0:2)
Pogba 35., 44./11-m, Martial 66.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.