Šport > Nogomet
37 ogledov

Deževna kopel Kopru, šestica Maribora

Olimpija-maribor sretenović volaš Saša Despot
Kljub napovedi stavke Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije je 29. kolo slovenske nogometne lige minilo brez težav. Največjo zmago so dosegli Mariborčani, ki so v Ljuskem vrtu s kar 6:0 povozili Nafto. Olimpija je v hudem ljubljanskem nalivu izgubila proti Kopru, potem ko je praktično celo tekmo odigrala z igralcem manj (0:1).

Mariborski nogometaši so gladko ugnali goste iz Lendave in se sedem kol pred koncem elitnega domačega tekmovanja še bolj približali novemu naslovu državnih prvakov. Izbranci Darka Milaniča so vse dvome o zmagi razrešili v prvem polčasu, na roko pa jim je šel tudi razplet na ljubljanskem dvoboju, kjer je Luka Koper presenetila drugouvrščeno Olimpijo Ljubljano. Mariborčani so po novi zmagi in porazu še vedno drugouvrščene Olimpije svojo prednost na lestvici povečali na 17 točk.

Domači nogometaši so suvereno začeli tekmo in povedli po pičlih dveh minutah. "Krivec" za hitro vodstvo je bil Leutrim Osaj, ki je v svojem kazenskem prostoru že v 45 sekundi igral z roko, neusmiljeni "eksekutor" z bele točke pa je bil Dalibor Volaš. Milaničevi izbranci so prevladovali skozi celoten prvi polčas, navkljub številnim priložnostim pa se je mreža zatresla le dvakrat.

Prvič v 28. minuti, ko je Agim Ibraimi s prostega strela z 22 metrov ukanil gostujočega vratarja Darka Pršo, drugič pa v 39. minuti, ko je Mitja Viler iz svojega drugega poskusa žogo vendarle spravil v mrežo za 3:0. To je bil Vilerjev prvi gol v tej sezoni, ob tem pa kaže omeniti, da je Milanič priložnost za dokazovanje od samega začetka ponudil komaj 16-letnemu velikemu upu mariborskega nogometa Petru Stojanoviću.

V drugem polčasu se podoba na igrišču ni spremenila, mariborski nogometaši so vseskozi oblegali gostujoča vrata. Ob bolj zbrani igri bi zagotovo dodobra napolnili lendavsko mrežo, kakih dva tisoč gledalcev pa je vendarle videlo še tri gole. Za uvodna dva je poskrbel Marcos Tavares, zadnji žebelj v lendavsko nogometno krsto pa je v izdihljajih tekme zabil Robert Berić.

Koper v nalivu nadaljeval serijo

Koprčani nadaljujejo svojo zmagovito serijo, v zadnjih šestih tekmah so zmagali še petič in se po točkah na četrtem mestu izenačili z Muro. V Ljubljani so povsem zasluženo ugnali Olimpijo, ki se je pravzaprav premagala sama. Dve hudi napaki sta bili dovolj, da so točke odšle na Primorsko in da bo boj za drugo mesto, v katerega so se vključili tudi Koprčani, še bolj zanimiv.

Domači trener Bojan Prašnikar je lahko upravičeno jezen predvsem na branilca, ki sta storila usodni napaki. Najprej je v deveti minuti Ivan Brečević ušel Davidu Kašniku, ki ga je nato kot zadnji igralec nepravilno oviral, tako da mu je sodnik Matej Jug upravičeno pokazal rdeč karton. Z igralcem manj so se nato domači vsaj v obrambi solidno držali, nato pa je v 66. minuti katastrofalno napako storil Sreten Sretenović, ki je praktično na pladnju ponudil tekmecem možnost za vodstvo.

Pred tem so se številčne moči na igrišču izenačile, saj je moral pred tem zaradi neumnega prekrška in drugega rumenega kartona predčasno v slačilnico tudi gostujoči igralec Srebrenko Posavec. Ljubljančani so si na tekmi priigrali le eno priložnost, še to v izdihljajih tekme, pred tem pa so bili povsem nenevarni. Na drugi strani so si Koprčani pripravili kar nekaj priložnosti, ki so bile tudi posledica številčne premoči na igrišču.

V 17. minuti je Hrvat Davor Bagarić z 20 metrov močno ustrelil proti vratom, vendar mu je veselje preprečila vratnica. Nato je imel do odmora dve priložnosti še Matej Pučko, še posebno lep položaj se mu je ponudil v 37. minuti, ko je nekoliko z leve strani sam prišel v kazenski prostor, a streljal mimo gola.

Pristaniščniki zapravili 2:0, 3:0, 4:0 ...

Odločilni trenutek tekme pa se je zgodil v 66. minuti, ko je Sretenović nespretno posredoval po dolgi podaji pred kazenski prostor, žogo odbil do Pučka, ki je stekel neoviran pred vratarja Elvisa Džafića. Ta je njegov strel ubranil, toda žoga se je odbila na nogo Adnanu Aganoviću, drugi strel pa je vendarle končal za Džafićevim hrbtom.

Gostje so imeli v 81. minuti še eno stoodstotno priložnost, Davor Bubanja, nekdanji igralec Olimpije, je po novi napaki Sretenovića prišel pred vratarja, vendar streljal mimo gola. To bi se varovancem Milivoja Bračuna maščevalo v zadnji minuti, ko je po prostem strelu z leve strani v kazenskem prostoru najvišje skočil njihov nekdanji soigralec Dalibor Radujko, a koprski vratar Ermin Hasić je bil na mestu.

Fajić brez rekoda, Mura brez zmage

V boju kandidatov za Evropo je Mura 05 začela močno oslabljena. Manjkali so kapetan Fabijan Cipot in poškodovani Leon Horvat ter Mate Eterović. Tudi goriške vrste so bile močno razredčene, saj so izostali Vasja Simčič, Nejc Mevlja in Daniel Rakušček.

V drugi minuti je Timotej Dodlek z dolgo diagonalo poslal v ogenj Nusmirja Fajića, ki se je mojstrsko otresel svojega čuvaja in silovito streljal, a previsoko. Bosanski napadalec je imel priložnost, da z novim zadetkom zabije še na deveti zaporedni ligaški tekmi, s čimer bi postavil nov rekord slovenske lige.

Mura Olimpija Sretenović Fajić Jović | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Rok Buzeti, sicer otrok Mure, se je v enajsti minuti odlično znašel v kazenskem prostoru gostiteljev in ob neodločni domači obrambi streljal čez gol. Že v naslednji minuti je za razburjenje poskrbel domači vratar Filip Draković, ki se je pred svojimi vrati poigraval z žogo, nato zadel Williama Vicenteja, žoga pa se je odbila v stranski kot.

Nezanesljiva domača obramba je v 20. minuti podarila žogo Buzetiju, ki je poslal lep predložek v sredino, Vicente pa je žogo preusmeril v gol za 1:0. Igralci iz mesta vrtnic so v 26. minuti zapravili 100-odstotno priložnost, saj so se trije igralci znašli pred domačim vratarjem, a je bil Welle N'Diaye preveč sebičen. Dve minuti kasneje je domača obramba znova zatajila, po strelu Pluta pa se je izkazal Draković.

Plut zapravil veliko priložnost

V nadaljevanju so prvi prišli do priložnosti gostitelji, potem ko je v 48. minuti po gneči v kazenskem prostoru dvakrat zapored poskušal Rajko Lotrič, a je dobro postavljeni vratar Darko Brljak v obeh primerih dobro posredoval. Le dve minuti zatem se je priložnost ponudila Timoteju Dodleku, njegov močan strel pa je zaustavil Miha Gregorič. V 66. minuti je lep napad izpeljala Mura, po silovitem strelu Fajića pa je žoga končala v naročju Brljaka.

Deset minut pred koncem se je po hudi napaki Jureta Travnerja, ki je zgrešil žogo, v lepi priložnosti znašel Vito Plut, v sami končnici akcije pa slabo zadel žogo in Drakovića le lažje ogrel. Gorica se je z zmago spet vključila v boj za evropska tekmovanja.

Petarda Rudarja slabemu Triglavu

Nogometaši Triglava so na zadnjih dveh gostovanjih s štirimi osvojenimi točkami pokazali, da v boju za obstanek še niso vrgli puške v koruzo. Nafti so se približali na vsega štiri točke, z zmago proti Rudarju Velenju pa bi lahko zaostanek še zmanjšali. A tega koraka jim ni uspelo napraviti, usoden za njih je bil predvsem konec prvega polčasa, ko so prejeli dva gola.

Že takrat je bilo jasno, da bodo težko prišli do vsaj točke, medsebojne tekme namreč kažejo na to, da so knapi za njih izrazito neugoden tekmec. Doslej so jih v premagali le dvakrat, v obračunih sezone so na prvi tekmi v Kranju iztržili remi, v treh tekmah pa niso dosegli niti gola. Tokrat častnega so, toda tekmec je pred tem v drugem delu še tri, tako da jim je prizadejal boleč poraz.

Olimpija Rudar Stožice stojnič čadikovski | Avtor: Benjamin Kovač Benjamin Kovač
Vse napore domačih na začetku tekme, na katerem je bila igra enakovredna, potekala pa je v glavnem med obema kazenskima prostoroma s polpriložnostmi na obeh straneh, je izničil zaključek prvega dela. Da se jim slabo piše je napovedala akcija Nikole Tolimirja, ki je v 30. minuti že preigral vratarja, a mu je v odločilnem trenutku žoga ušla.

Osem minut pozneje je bil Leon Črnčič bolj zbran, potem ko je njegovo glavo s prostega strela natančno našel Damjan Trifković. A to do odhoda v slačilnice še ni bilo vse. V 43. minuti so Velenjčani izpeljali lepo akcijo, Trifković je v kazenskem prostoru med nogama prepustil žogo Rusminu Dediću, ki jo je poslal pod prečko.

Strel Anžeta Jelarja po uvodnem sodnikovem žvižgu drugega dela je napovedal napadalnejši Triglav, ki pa so ga tekmeci hitro postavili na realna tla, po samostojnem prodoru je namreč v 62. minuti izid povišal Denis Klinar. Le tri minute pozneje je svoj drugi gol na tekmi dosegel še Črnčič, ki je po strelu Klinarja odbito žogo vratarja Žana Pelka spravil za golovo črto.

S tem je bilo jasno, da bodo vse tri točke osvojili Velenjčani, ki so zmago še potrdili, v 68. minuti je enajstmetrovko uspešno izvedel Luka Žinko. Hud poraz je nato v 83. minuti s strelom z glavo ublažil Jelar, ki je izkoristil podajo Alena Krcića.

Prva zmaga dvojca Mojsilović-Elsner

Zdesetkani Domžalčani, ki so v minulih dneh doživeli turbolentne dogodke - trenerja Darka Birjukova je zamenjal Srb Stevan Mojsilović, Luka Elsner pa je končal igralsko kariero -, so v mestu ob Savinji vpisali jubilejno deseto zmago v državnem prvenstvu. Z novo zmago so zadržali sedmo mesto na lestvici, prednost pred osmouvrščenimi Celjani pa povečali na pet točk.

Po obojestranskem "tipanju moči" so prvi zagrozili Domžalčani v 18. minuti, po strelu Michela Naka Balokoga iz težkega položaja pa je bil na pravem mestu domači vratar Amel Mujčinović. Štiri minute je Liridon Osmanaj poslal oster in nizek predložek z leve strani, Mujčinović žoge ni zadržal, od Luke Vrhunca pa je bil hitrejši domači branilec Matej Centrih.

Gostje so vseskozi imeli rahlo pobudo, v 28. minuti pa je Mujčinović bravurozno zaustavil strel Damirja Pekiča in preprečil njihovo veselje. Le tri minute kasneje so do svoje priložnosti prišli domači nogometaši, strel Romana Bezjaka z roba kazenskega prostora pa je bil previsok.

Usodni udarec v 80. minuti

V 37. minuti so Domžalčani povedli: po Centrihovi napaki je Osmanaj podal do Mitje Zatkoviča, ki je z velike razdalje sprožil močan strel, odbito žogo pa je Vrhunc poslal v spodnji levi kot vratarja Mujčinovića. V sami končnici so zapretili tudi Celjani, strel Marija Močiča z glavo pa je oplazila vratnico gostujočega vratarja Nejca Vidmarja.

Domžalčani so v drugi polovici tekme nadzorovali gostitelje, v 52. minuti pa je bil Pekičev strel z glavo za las previsok. V 64. minuti je Klemen Medved na golovi črti zaustavil strel Ivana Knezovića. V nadaljevanju tekme je domači trener Damjan Romih z rezervisti skušal oživeti dokaj bledo predstavo svojih varovancev, v tem pa je bil neuspešen.

Usodni udarec je Celjanom v 80. minuti prizadejal Zatković. Po lepem predložku Darka Topića je Osmanaj zgrešil žogo, do nje pa se je dokopal Zatkovič, ki je z roba kazenskega prostora sprožil močan strel in ob pomoči Saše Bakariča premagal Mujčinovića za končnih 2:0.

Slovenska liga, 29. kolo:

Celje : Domžale 0:2 (0:1)
Vrhunc (37), Zatkovič (81)

Triglav Kranj : Rudar Velenje 1:5 (0:2)
Jelar (83); Črnčič (38, 64), Dedić (44), Klinar (62), Žinko (82/11-m)

Mura 05 : HiT Gorica 0:1 (0:1)
Vicente (20)

Maribor : Nafta Lendava 6:0 (3:0)
Volaš (2), Ibraimi (27), Viler (39), Tavares (61, 73), Berić (89)

Olimpija Ljubljana : Luka Koper 0:1 (0:0)
Aganović (66)
RK: Kašnik (9/Olimpija); Posavec (59/Koper)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.