Šport > Nogomet
22 ogledov

Dinamo nekaj minut od epskega povratka

Fernandes Koch Austria Dinamo Liga prvakov
1/28
EPA
Dinamo Zagreb je bil na pragu izjemnega preobrata, toda dunajska Austria je bila ob koncu vendarle srečnejša. V Ligo prvakov so se uvrstili še Arsenal, Basel, Steaua in Schalke.

Zagrebški Dinamo je bil na pragu velikega preobrata v avstrijski prestolnici, saj je v 70. minuti povedel s 3:1 in tako več kot izničil zaostanek s prve tekme (0:2). Toda domača zamenjava Roman Kienast je v 82. minuti z golom iz bližine prinesel Austrii prvo udejstvovanje v Ligi prvakov. Izvršnemu predsedniku Dinama Zdravku Mamiću, ki je začasno na klop postavil svojega brata Zorana in Damirja Krznarja, tako ne bo treba izplačati dveh milijonov evrov, ki jih je nogometašem in strokovnemu štabu obljubil v primeru uspeha. Dare Vršič ni bil v kadru domačega trenerja Nenada Bjelice.

Srečanje so bolje začeli domačini in že v peti minuti je Josip Šiminić preusmeril žogo v lastno mrežo. V naslednjih minutah so bili Zagrebčani v šoku, vendar so kmalu našli rdečo nit svoje igre in začeli kontinuirano pretiti. To se jim je obrestovalo v 33. minuti, ko je Marcelo Brozović s plasiranim strelom dosegel izenačenje. Dinamo je napadal še naprej in deset minut kasneje je Júnior Fernándes z lepim zadetkom hrvaške prvake spravil v ugoden položaj, saj so za napredovanje potrebovali le še en gol.

Tudi v drugem polčasu se je nadaljevala agresivna igra gostov, ki so nizali priložnosti, a tudi Avstrijci niso bili nenevarni. Nato je začasni strateg Dinama Zoran Mamić na igrišče poslal Fatosa Beqiraja, ki je v 70. minuti izvrstno reagiral na predložek z desne in z glavo ugnal domačega vratarja. Po tem zadetku so se gostje pomaknili v obrambo, Dunajčani pa so začeli prihajati vse bližje golu Grzegorza Sandomierskega. Poljskega vratarja v zagrebškem golu je v 82. minuti z bližine le premagal rezervist Kienast in po zaključnem pritisku gostov so se nogometaši Austrie lahko veselili zgodovinskega preboja v Ligo prvakov. 

Legia Steaua Liga prvakov | Avtor: EPA EPA
Bezjak celo tekmo, Šuler na klopi

Bolgarski Ludogorec iz Razgrada, za katerega je Roman Bezjak odigral celotno srečanje, je na St. Jacob Parku še v drugo klonil proti Baslu (0:2). Za domače je že v 11. minuti z bližine zabil Fabian Frei, v 79. minuti pa je predložek s kota izkoristil še Philipp Degen. Švicarji so tako napredovali s skupnim izidom 6:2.

Varšavska Legia, pri kateri je bil Marko Šuler na klopi, ni uspela izkoristiti ugodnega razpleta prve tekme v Bukarešti, ko je remizirala s Steauo (1:1). Romuni so po devetih minutah povratnega obračuna vodili že z 2:0 in si tako na široko odprli vrata v najbolj elitno nogometno tekmovanje. Do konca tekme so Poljaki sicer uspeli izenačiti, vendar so drugi gol dosegli šele v 94. minuti in zaradi doseženega gola več v gosteh je napredovala Steaua.

Schalke s težavami v Solunu

Pred praznim stadionom v Solunu sta se pomerila Paok in Schalke. Grki so iz Gelsenkirchna prinesli ugoden remi (1:1), vendar so Nemci le uspeli vnovčiti svojo kvaliteto in na povratni tekmi slaviti (3:2). Rudarji so hitro povedli in prednost zadržali do polčasa. V drugem delu so domači dvakrat izničili zaostanek, dokončno pa jih je pokopal drugi gol Adama Szalaija v 90. minuti.

Arsenal, ki je bil že pred tekmo na stadionu Emirates praktično že uvrščen v Ligo prvakov, je doma premagal Fenerbahçe (2:0) in tako napredoval s skupnim izidom 5:0. Oba gola za Topničarje, po enega v vsakem polčasu, je prispeval vezist Aaron Ramsey.

Liga prvakov, 4. predkolo (povratne tekme):

ARSENAL : Fenerbahçe 2:0 (1:0)  /3:0/
Ramsey (25, 72)

AUSTRIA DUNAJ : Dinamo Zagreb 2:3 (1:2)  /2:0/
Šimunić (5/ag), Kienast (82); Brozović (33), Fernándes (43), Beqiraj (70)
Dareta Vršiča (Austria) ni bilo v kadru za tekmo.

BASEL : Ludogorec 2:0 (1:0) /4:2/
Frei (11), Degen (79)
Roman Bezjak (Ludogorec) je igral celo tekmo.

Legia Varšava : STEAUA 2:2 (1:2)  /1:1/
Radović (27), Rzeźniczak (94); Stanciu (7), Piovaccari (9)
Marko Šuler (Legia) je bil na klopi.

Paok : SCHALKE 04 2:3 (0:1)  /1:1/
Athanasiadis (53), Katsouranis (79); Szalai (43, 90), Draxler (67)
RK: Jones (Schalke/64)

Sreda ob 18.00:
Zenit St. Peterburg - Paços de Ferreira  /4:1/

ob 20.45:
Maribor - Viktoria Plzeň  /1:3/
Celtic - Šahtar Karagandi  /0:2/
Real Sociedad - Lyon  /2:0/
AC Milan - PSV Eindhoven  /1:1/

/X:Y/ - izid prve tekme
AB - ekipa, ki je napredovala

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.