Šport > Nogomet
617 ogledov

Osem mesecev po letalski nesreči zaigrali proti Barceloni

Alan Ruschel EPA Alan Ruschel.
Katalonski velikan Barcelona je na tradicionalen uvod v sezono povabil Chapecoense, ki je novembra lani v letalski nesreči izgubil 19 nogometašev in 24 članov klubskega osebja.

Na prijateljski dobrodelni tekmi, ves izkupiček je namenjen Chapecoenseju, je Barcelona visoko zmagala (5:0), goste pa je na izjemno čustveni tekmi kot kapetan vodil Alan Ruschel.

Ruschel je eden od le treh nogometašev Chapecoenseja, ki so preživeli letalsko nesrečo. Na igrišču sta se mu pridružila tudi preostala preživela Nieto in Jakson Follmann, ki sta skupaj z moštvom 28. novembra lani potovala na finale južnoameriškega pokala v Medellin, ko se je letalo zaletelo v kolumbijske gore, v nesreči pa je umrlo 71 ljudi.

alan ruschel Dobra vest Šport Preživel letalsko nesrečo, zdaj bo zaigral proti Barci

Za nesrečo je bila, kot so ugotovili v preiskavi, odgovorna čarterska letalska družba, saj so v njej kršili predpise o minimalni količini goriva oziroma o rezervi. Te nesrečno letalo ni imelo, zato je, ko je goriva zmanjkalo, strmoglavilo nedaleč od cilja potovanja.

Nieto in Follmann, ki so mu morali po nesreči amputirati desno nogo, sta oba končala v solzah, ko so ju nogometaši Barcelone povabili na igrišče pred 65.000 gledalci na stadionu Camp Nou, in jima je pripadla čast prvega udarca z žogo.

"Presrečen sem, da sem se vrnil na nogometno igrišče," je za časnik Marca dejal Ruschel in pretresljivo dodal: "Sem eden najsrečnejših ljudi na svetu, saj živim nekaj skoraj nepredstavljivega. Menim, da imam veliko srečo, da sem zdaj v Španiji, da sem lahko zaigral proti Barceloni, in to na stadionu, na katerem si nisem upal pomisliti niti v najbolj drznih sanjah."

Ruschel, ki so ga po menjavi gledalci z igrišča pospremili s stoječimi ovacijami, je dobil še en spominek, saj si je po tekmi zamenjal dres s petkratnim najboljšim nogometašem sveta in najboljšim igralcem v zgodovini španske lige Argentincem Lionelom Messijem.

Pet različnih strelcev

Pred Ruschelom je bila nepredstavljivo težka naloga ob vrnitvi na nogometna igrišča, da se zoperstavi Messiju in druščini, in kljub vsej sentimentalnosti Barcelona ni dopustila presenečenja. Na športnem področju je za Katalonci buren teden, saj se je zvezdnik kluba Neymar za rekordnih 222 milijonov evrov preselil k PSG. Barcelona bo nekaj tega denarja namenila za njegove možne menjave, med njimi Liverpoolovega Phillipa Coutinha in nogometaša Borussie Ousmana Dembéléja.

Na sceno je stopil Gerard Deulofeu, ki je še pred polčasom dosegel gol in dve podaji. "To je bila neverjetna izkušnja. Zaslužili so si to in čim bolj uživati ta prečudovit dan. Oni so heroji. Ko pomislim na to, kaj so prestali, dobim solzne oči," je po tekmi dejal Deulofeu.

Zadetke so dosegli še Sergio Busquets, Lionel Messi, Luis Suárez and Denis Suárez.

Trofeo Gamper:

Barcelona - Chapecoense 5:0 (3:0)
Deulofeu 6., Busquets 11., Messi 28., L. Suárez 55., D. Suárez 74.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.