Šport > Nogomet
130 ogledov

"Domače sezone imajo prednost pred evropskimi tekmami"

Nike Merlin EPL poletna žoga
Na voljo sta dva scenarija za Evropo, prednost imajo domače lige.

Izvršni odbor Evropske nogometne zveze (Uefa) je po današnjem sestanku sporočil dva možna scenarija za dokončanje sezone v evropskih tekmovanjih. Po prvem naj bi se tekme v ligi prvakov in evropski ligi igrale vzporedno s tekmami v državnih prvenstvih, po drugem pa naj bi se nadaljevale šele avgusta, ko bi se končala ligaška tekmovanja.

Iz Uefe so sporočili, da imajo ligaška tekmovanja trenutno prednost pred evropskimi tekmovanji. Po zadnjih podatkih naj bi bila finalna tekma lige prvakov 29. avgusta v Istanbulu, finalna tekma evropske lige pa 27. avgusta v Gdansku, a teh terminov člani izvršnega odbora Uefe niso uradno potrdili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na današnjem sestanku je tekla beseda tudi o terminih domačih ligaških tekmovanj. Po predlogu izvršnega odbora Uefe morajo nacionalne nogometne zveze najpozneje do 27. maja predstaviti koledar tekem, sezona pa se mora najkasneje končati do 3. avgusta. V primeru, da bo v posameznih državah še naprej prisotna epidemija novega koronavirusa, se bo Uefa zavzela za predčasni konec sezone.

aleksander čeferin Odločitev Šport Nizozemci se uprli Čeferinu in njegovim zahtevam

Pri Uefi odprli blagajno

Izvršni odbor Uefa je odločil, da bo klubom, ki so se zaradi pandemije novega koronavirusa in prekinitve tekmovanj znašli v finančni stiski, nemudoma nakazala skoraj 70 milijonov evrov. Uefa bo tako sprostila denar, namenjen klubom za sodelovanje reprezentantov v kvalifikacijah za euro 2020. Klubi bi po prvotnem načrtu denar dobili po zdaj preloženih dodatnih kvalifikacijah konec marca, vendar je IO na današnjem zasedanju potrdil, da bo v luči koronavirusne krize denar na voljo takoj.

Uefa je še sporočila, da bo 676 klubom svojih 55 članic razdelila zneske vse od 3200 evrov do 630.000 evrov za prispevek h kvalifikacijam za euro 2020 in ligo narodov v obdobju od 2018 do 2020.

Prenosi na Sport Klub:

ePremier League, od torka do sobote

Digital Swiss, od srede do nedelje

Predsednik Juventusa in vodja združenja evropskih klubov ECA Andrea Agnelli je dejal, da gre za močno potrebno finančno injekcijo: "Uefa je s potezo poskrbela, da bodo klubi lažje poslovali in preživeli koronavirusno krizo."

Že pred tem so na IO Uefe sprejeli, da bo žensko evropsko prvenstvo, ki bi moralo biti prihodnje leto v Angliji, na istem prizorišču med 6. in 31. julijem 2022.

"S tem zagotavljamo, da bo žensko EP edino veliko nogometno tekmovanje tisto poletje, s čimer bo dobilo pozornost, ki si jo zasluži," so pri Skyu citirali predsednika Uefe Aleksandra Čeferina.

IO bo danes obravnaval še možne scenarije za dokončanje tako domačih sezon kot lige prvakov in evropske lige.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.