Šport > Nogomet
2869 ogledov

Nizozemci se uprli Čeferinu in njegovim zahtevam

aleksander čeferin Epa
Nizozemska vlada je odločila, da se do septembra prepove igranje nogometnih tekem, ostaja le še vprašanje imenovanja letošnjega prvaka.

Nogometna sezona na Nizozemskem je zaključena! Odločitev je dokončna, sprejela pa jo je kar najvišja možna instanca - vlada države.

Zaradi pandemije koronavirusa so se sicer zaustavila skorajda vsa nogometna tekmovanja, toda Uefa, kateri predseduje Slovenec Aleksander Čeferin, vztrajno zahteva, da se prvenstva odigrajo do konca, če bo to le mogoče v pozno spomladanskih ali poletnih mesecih.

aleksander čeferin | Avtor: Epa Epa

Toda na Nizozemskem so se odločili, da ne bodo sledili zahtevam krovne evropske nogometne organizacije. V deželi tulipanov se bo z nogometom lahko nadaljevalo šele septembra, ko naj bi bila na sporedu že nova nogometna sezona. Odločitev je na tiskovni konferenci osebno potrdil tudi sam nizozemski premier.

Nizozemska vlada je sprva sicer prepovedala vse športne dogodke do 1. junija, ker pa se situacija s koronavirusom ni umirila, se je vrh države odločil, da ne bodo tvegali z nadaljevanjem nogometnega prvenstva, pa čeprav bi zato lahko bili drastično kaznovani s strani Uefe, ki bi lahko nizozemskim klubom celo prepovedala nastop v evropskih tekmovanjih, s čimer je Čeferin že zagrozil Belgijcem.

Prenosi na Sport Klub:

ePremier League, od torka do sobote

Digital Swiss, od srede do nedelje

Vlada ja tako sprejela svojo odločitev, zdaj pa je na potezi vodstvo Eredivisie, katero se mora odločiti, kako se bo sezona uradno končala. Ali bo sezona preprosto razveljavljena, ali pa bo vodstvo lige vseeno razglasilo državnega prvaka, morebitne potnike v Evropo ter tiste, ki se selijo v nižji rang potovanja.

Ajax AZ Alkmaar | Avtor: Epa Epa

Po še ne v celoti odigranih 26 kolih sicer vodita Ajax in AZ Alkmaar, ki sta zbrala 56 točk, a ima klub iz Amsterdama boljšo gol razliko, medtem ko je klub iz Alkmaarja dobil obe letošnji medsebojni tekmi. Oba kluba bi si tako zagotovila tudi nastop v Ligi prvakov, oziroma kvalifikacijah za Ligo prvakov.

V Evropsko ligo bi se tako uvrstil tretjeuvrščeni Feyenoord, ki je zbral 50 točk, medtem ko se za drugo mesto v Evropski ligi medsebojno pomerijo klubi, ki zasedajo mesta od 4 do 7. Glede na to, da je sezona že zaključena, bi tako zadnje mesto v Evropi verjetno pripadlo četrtouvrščenemu PSV Eindhovenu.

Iz lige pa bi tako izpadla zadnja tri moštva. V nižji rang bi se preselile ekipe RKC Waalvijk, Ado Den Haag ter Fortuna Sittard.

Eredivisie | Avtor: FlashScore.si FlashScore.si

Komentarjev 6
  • Tupamaros 10:26 23.april 2020.

    Izpostavil bi kar tekmo Lige prvakov med Atalanto in Valencio, ki je seveda bila organizirana s strani Uefe, prav ta tekma pa je bila s strani mnogih ocenjena kot biološka bomba, ki je bila glavni krivec za tako hitro ter ...prikaži več agresivno širjenje koronavirusa.

  • maresem 08:31 23.april 2020.

    Kar se mene tiče, če fuzbal je ali pa ni. Je še kaj drugega bolj pomembnega v življenju.

  • Pepe007 08:24 23.april 2020.

    Nerodno. Prihodki UEFE se bodo ob takem razpletu prepolovili. To pa nikogar ne postavlja pred lahko nalogo. Še včeraj najbolj vplivna in najbogatejša organizacija, potem pa te naenkrat te po levi in desni prehitijo tisti, ki ponujajo spletne "športe". In težko kaj narediš.

Sorodne novice