Šport > Nogomet
5364 ogledov

Čeferin: Bolje je, da ljudem omogočimo vsaj to

aleksander čeferin Epa
Predsednik Uefe je podal svoje videnje nogometa po odpravitvi ukrepov zaradi koronavirusa.

Predsednik Evropske nogometne zveze Uefe Aleksander Čeferin se je v pogovoru za današnjo izdajo italijanskega časnika Corriere della Sera zavzel za nadaljevanje prekinjenih sezon v največjih nogometnih ligah brez gledalcev. A z upoštevanjem koledarja, saj bi lahko imel pozen konec lig zelo močan vpliv na potek naslednje sezone.

"Prednostna naloga je seveda zdravje navijačev, igralcev in trenerjev. Po naravi sem optimist, verjamem, da obstajajo možnosti, ki nam omogočajo nadaljevanje in dokončanje prvenstev. Morda bomo morali igrati brez gledalcev, toda najpomembnejše se mi zdi igranje tekem. V tako težkih časih bi tekme ljudem prinesle srečo in določen občutek normalnosti, tudi če si bomo tekme lahko ogledali zgolj preko televizije," je dejal prvi mož nogometa na stari celini.

"Prezgodaj je reči, da sezone ne moremo dokončati. Učinek bi bil strašen za klube in lige. Lahko končamo, vendar moramo spoštovati odločitve oblasti in čakati na dovoljenje, da se vrnemo v igro," je dodal Čeferin.

Aleksander Čeferin "Če kdo misli..." Šport Peter Čeferin o sinu Aleksandru in njegovem vstopu v politiko

Predsednik krovne evropske federacije je omenil, da za finale lige prvakov in finale evropske lige ni roka: "Vse je odvisno od tega, kdaj bomo spet začeli igrati." Glede reprezentančnega nogometa pa je omenil možnost, da bi ga lahko znova zagnali septembra.

Čeferin je prepričan, da bodo ukrepi omejeni, a sčasoma se bomo vrnili v normalno stanje: "Še vedno bomo videli polne stadione, o tem sem prepričan."

aleksander čeferin | Avtor: Epa Epa

Za zdaj zadnjega roka za konec sezone 2019/20 pri Uefi niso postavili, vendar pa Čeferin dvomi, ali bi lahko trenutno prekinjeno sezono igrali jeseni, septembra in oktobra, kar je omenil predsednik italijanske nogometne zveze Gabriele Gravina: "Mislim, da je to precej težko, ker bi močno vplivalo na koledar sezone 2020/21".

"Preučujemo različne možnosti, da bi videli, kdaj bi se tekmovanja lahko končala, vedno z upoštevanjem datumov, ko se bodo začela nova tekmovanja," je dejal prvi mož Uefe.

Čeferin še ni mogel podati konkretnih izračunov o finančni škodi, ki jo je zaradi trenutno krize utrpel evropski nogomet: "Domače lige so osnova prihodkov za klube v vsaki od držav. Če bodo lige lahko končali na igriščih, bodo finančne posledice omejene. Po drugi strani bo Uefa izgubila veliko denarja zaradi preložitve letošnjega evropskega prvenstva."

aleksander čeferin "Arogantni ste..." Šport Besno odprto pismo Čeferinu: "Pelji lastno hčer na stadion!"

Čeferin se tudi ne strinja s tem, da bi opustili pravila finančnega fair playa: "Nekaj pogojev smo že razrahljali, vendar ne na škodo finančnega fair playa. Ta je prinesel veliko koristi, vendar pa mora biti pomoč, ne ovira. Prilagodljivi bomo."

Prvi mož Uefe se strinja s predlogom o preložitvi oziroma razširitvi prestopnega roka, medtem ko bi bilo treba trajanje pogodb nogometašev, od katerih nekatere potečejo 30. junija, prilagoditi tudi spremenjenim koledarjem: "Klubom in igralcem moramo dati več prilagodljivosti."

Miran Ališič 'Frajer in luzer' Šport Ališič ostro komentiral nesoglasja med Janšo in Čeferinom

Ponovil je tudi svoje stališče glede enostranskih odločitev posameznih nacionalnih lig o nepreklicni odpovedi, za kar so se odločili v belgijskem nogometu. Napovedal je, da bo ta primer proučil izvršni odbor.

"Strah ni pozitivno čustvo. Skušam se mu izogniti," je dejal Čeferin in dodal: "Vendar bi me skrbelo, če nogomet izgubi enotnost in solidarnost."

Komentarjev 5
  • dusan72 05:17 21.april 2020.

    A lahko že enkrat FAKING naredite AVTOMATIKO, da briše te kurčeve XXX.COM linke ali ste bolj nesposobni kot vrtec v Levcu? Prekleta golazen NESPOSOBNA!!!! Pizda, en študent vam za 10€ to porihta v skripti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • jjjaaannneeezzz 23:15 20.april 2020.

    Bravo Čeferin. Absolutno ima prav.

  • izRODEk 21:32 20.april 2020.

    Čeferin je noro brihten možakar. Najbrž se ga tudi zaradi tega v nacifašistični SĐS tako bojijo. Namesto, da bi npr. tehnično vlado vodil genialec, imamo na oblasti pishične bolnike, razbojnike, prevarante ter ostalo domobransko ustaško golazen. Prav je, da SLO ...prikaži več kot samostojna država crkne! Zaslužite si.