Šport > Nogomet
20 ogledov

Družina Forlan blesti na Copi Americi

Forlan Reuters
Družina Forlan se je v zgodovino nogometa vpisala kot ena najbolj uspešnih. Diego Forlan je v finalu Cope Americe Urugvaj popeljal do 15. naslova prvaka. Pred tem je to uspelo tudi njegovem očetu in staremu očetu!

Diego Forlan je bil veliki junak finala 43. pokala za najboljšo reprezentanco Južne Amerike (Copa America). Z dvema zadetkoma je pokopal vse upe Paragvaja, ki je na koncu klonil z visokih 3:0.

Forlan, ki je po lanskem uspehu na SP, ko je bil celo najboljši strelec prvenstva, zapadel v strelsko krizo, je za reprezentanco Urugvaja zabil šele po 12 mesecih. In to v finalu Cope Americe, z osvojitvijo naslova pa je postal tretji član družine, ki mu je to uspelo! Nad tem ni skrival veselja: "Dvig pokala je že sam po sebi neverjeten občutek. Podatek, da sta to pred menoj storila že moj stari oče in oče, pa je še toliko bolj neverjeten."

Urugvaj, ki je blestel v prvi polovici preteklega stoletja, je slavo pisal tudi z nogometaši in trenerji iz družine Forlan. Stari oče, oče Diegove mame, Juan Carlos Corazzo, je reprezentančni dres oblekel konec tridesetih let prejšnjega stoletja. Ko je Urugvaj prvič osvojil SP (1930), je bil še premlad, drugi uspeh (1950) pa je pospremil kot upokojeni nogometaš. Vse mu je uspelo nadoknaditi na trenerski klopi.

Leta 1959 je Urugvaj vodil na južnoameriškem prvenstvu v Ekvadorju. V 1. kolu so premagali Ekvador s 4:0 in morali reševati "glave" zaradi besnih domačih navijačev. Sledili sta prepričljivi zmagi proti Braziliji (3:0) in Argentini (5:0), na zadnji tekmi pa je bil remi s Paragvajem več kot dovolj za končno zmago.

S hčerko Corazza se je poročil Pablo Forlan, oče Diega, ki ga je Corazzo popeljal na prvenstvo Copa America leta 1967, ki ga je gostil prav Urugvaj. To je bil zadnji turnir, ki se je igral po ligaškem sistemu, Urugvaj pa je za svoj 11. naslov vknjižil štiri zmage in remi. Pablo Forlan, ki je takrat štel 22 let, je vpisal dva nastopa, tudi ključnih deset minut pri zmagi nad Argentino, ki je na noge dvignila celotno nacijo.

Diego Forlan se je rodil 12 let kasneje in leta 2011 dvignil 15. pokal za Urugvaj. Domovina zdaj čaka njegovega naslednika. Diego Forlan je letos objavil zaroko z dolgoletnim dekletom, s katerim pa se je pred kratkim razšel. Če bo nekoč postal oče sinu, bo ta eden največjih potencialov, da se okiti z naslovom na Copi Americi. To ima v krvi.

Komentarjev 1
  • JackD 11:50 26.julij 2011.

    Super igralec. Ampak to mu ne bi uspelo brez odličnih soigralcev. Sploh brez superiornega Suareza (ki je na finalni tekmi zadel in še kot na pladnju dostavil žogo Forlanu za 3:0) pa Cavannija, Pereire, Lugana, Muslere... Urugvaj ima (spet) lepo ...prikaži več prihodnost v nogometu. To smo videli tako na Sp, kot na Copi America.