Šport > Nogomet
137 ogledov

Dva kandidata za SP 2016

Slovenija Islandija kvalifikacije za SP 2014 FIFA sodnik stadion Saša Despot
Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je danes prejela dve popolni vlogi za kandidaturo za svetovno prvenstvo leta 2026.

Za mundial čez osem let se bosta potegovala Maroko ter skupen projekt ZDA, Kanade in Mehike. Odločitev o prireditelju bo krovna nogometna organizacija sprejela 13. junija.

"S postopki izbire prvenstev se ukvarjam že 20 let. Doživel sem različne sisteme in če kdo misli, da pozna boljši način, naj to pove. Želimo si pošten, pregleden in objektiven izbor prireditelja svetovnega prvenstva 2026," je ob tem dejal predsednik zveze Gianni Infantino.

Maročani so v dokumentih, ki so jih dostavili Fifi, navedli, da načrtujejo SP na 12 stadionih, pet bo novih oziroma prenovljenih. Med njimi tudi povsem nov nacionalni stadion v Casablanci za 93.000 gledalcev.

Severnoameriška kandidatura predvideva najprej širšo selekcijo 23 mest (med njimi so štiri kanadska in tri mehiška), ki jo bodo pozneje zmanjšali na 16 mest gostiteljev tekmovanja. Ponujajo pa že zgrajene stadione s povprečno kapaciteto 68.000 sedežev.

Komisija Fife za izbiro SP bo zdaj obiskala vsa prizorišča, navedena v kandidaturah, ter preverila stanje na terenu. Prireditelja SP bodo nato predstavniki 207 članic Fife tudi na podlagi ocen komisije izbirali na zasedanju 13. junija v Moskvi, tik pred letošnjim SP v Rusiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.