Šport > Nogomet
322 ogledov

Fifa potrdila: VAR že na SP 2018

VAR Epa
Nogometni sodniki si bodo z videotehnologijo VAR lahko pomagali že na svetovnem prvenstvu 2018 v Rusiji.

Svet Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ki te dni zaseda v Bogoti, je odločil, da bo prvič v zgodovini svetovnih prvenstev sodnikom že letos v Rusiji pomagal video posnetek (VAR), poročajo agencije. Potem ko je novost 3. marca v Zürichu potrdil Mednarodni odbor za nogometna pravila (Ifab), se je za enak korak odločila tudi krovna zveza.

Tehnologija VAR (Video Assistant Referee) bo tako prvič v uporabi za letošnje svetovno prvenstvo v Rusiji. VAR služi razreševanju spornih odločitev, ki jih spregledajo sodniki na igrišču. S tehnologijo lahko preverijo, ali je šlo za prepovedani položaj, prekršek za rdeč karton ali enajstmetrovko.

"Imeli bomo prvo svetovno prvenstvo z VAR. Sodniki so tehnologijo sprejeli in odobrili in zaradi te odločitve smo zelo veseli. To je zgodovinska odločitev," je ob tem dejal predsednik Fife Gianni Infantino.

VAR se od te sezone že uporablja v nemškem in italijanskem prvenstvu ter v angleškem pokalu, kljub nekaterim pomislekom pa so se tudi pri Fifi zdaj odločili poseči po novi tehnologiji.

"Število napak na tekmah, kjer je v uporabi VAR, je precej manjše. Ne sme se namreč zgoditi, da je v letu 2018, ko vsi gledalci pred TV-zasloni in tudi na tribunah vedo za napako pri sojenju, edini, ki tega ne ve, glavni sodnik na igrišču," je še dodal Infantino.

gianni infantino | Avtor: Epa Epa

Po Ifabovem protokolu bodo šolani sodniki VAR lahko uporabljali v štirih ključnih trenutkih: lahko bodo preverili, ali je bil res dosežen gol, pri dosojanju kazenskih strelov, dodeljevanju neposrednih rdečih kartonov in zamenjani identiteti nogometaša (v prekršku).

Posebni sodnik bo pred zaslonom spremljal vse odločitve in bil neprestano na radijski zvezi z glavnim sodnikom. V kolikor bo ocenil napako, bodo naknadno skupaj pregledali posnetek in morebiti spremenili sodniško odločitev. Uvedba sistema VAR je bila ena glavnih nalog Infantinovega mandata, ki ga je začel leta 2016.

Uvedba javnega glasovanja

Delegati Fife so ob tem na zasedanju v Bogoti sprejeli še postopek glasovanja za prireditelja svetovnega prvenstva 2026. Na kongresu 13. junija v Moskvi bodo prireditelja 2026 izbrali z javnim glasovanjem. Za prireditelja bo glasovalo 211 delegatov Fife, njihovi glasovi pa bodo javno zabeleženi tudi na spletni strani krovne nogometne organizacije.

S tem ne bo več prihajalo do spornih dodelitev prvenstev, pri dodeljevanju SP 2018 v Rusiji in 2022 v Katarju naj bi namreč prihajalo do nepravilnosti in podkupovanj, postopki še tečejo. Doslej je prireditelja izbiral izvršni odbor Fife. Kandidati za organizacijo mundiala 2026 so Maroko, ZDA s Kanado in Mehika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.