Šport > Nogomet
1516 ogledov

Evropska komisija izbrala stran

Margaritis Schinas Epa Margaritis Schinas.
Evropska komisija je izrazila zaskrbljenost zaradi načrta Fifa, da bi svetovno prvenstvo v nogometu postalo dvoletni dogodek.

Podpredsednik Evropske komisije za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritis Schinas je podprl predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandra Čeferina v sporu s Fifo.

"Popolnoma se strinjam z dvomi nacionalnih evropskih nogometnih zvez o možnosti, da bi SP v nogometu izvajali na dve leti," je dejal Schinas, poroča portal Politico. "Evropa je svetovni epicenter nogometa in dolžni smo ohraniti model, ki spoštuje interese navijačev, dobro počutje igralcev in splošno logiko svetovnega športnega koledarja, ne le komercialnih interesov," je bil v svojem stališču jasen podpredsednik Evropske komisije.

Fifa pripravlja študijo izvedljivosti za oceno vplivov ciklusa svetovnega prvenstva na dve leti, namesto sedanjega modela, ko je največji reprezentančni nogometni turnir vsaka štiri leta. Za zdaj kaže, da načrtov predsednika Fife Giannija Infantina in nekdanjega trenerja Arsenala Arsèna Wengerja, vodje tehnične svetovalne skupine Fife, ki pripravlja reformo tekmovalnega koledarja, ne podpirajo evropske nacionalne zveze ter krovna federacije za nogomet na stari celini, skupaj s predsednikom Uefe Slovencem Čeferinom.

Aleksander Čeferin Razočaranje Šport Čeferin in sodelavci ignorirani, zdaj odgovorili z ostro kritiko

Uefa je v sredo ponovila resne pomisleke ter načrte Fife označila za veliko nevarnost za nogomet, ker bi šlo za razvrednotenje svetovnega prvenstva. Načrti za mundial na dve leti po mnenju evropskega združenja lahko potencialno škodijo igralcem, ogrozijo njihovo zdravje in imajo negativen vpliv tudi na ostale turnirje, v denimo ženskih in mlajših konkurencah.

Dvoletnemu ciklusu svetovnih prvenstev nasprotujejo tudi v južnoameriški nogometni zvezi, predsednik Uefe Čeferin pa je celo omenil možnost bojkota, če bi se Fifa odločila za samovoljno uvedbo SP na dve leti, kar bi že na začetku pomenilo, da bi bilo takšno dvoletno prvenstvo mrtvo.

Oglasil se je tudi idejni oče načrtov "bienala", Wenger, ki je odklonilne odzive na sporni predlog označil za "pretirano čustvene", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

wenger | Avtor: Epa Epa

"Predlog dajem samo zato, ker menim, da je to dobro za igro," je Wenger povedal v športnem podkastu britanske radiotelevizije BBC. Wenger nasprotovanje predlogu pripisuje nepoznavanju koncepta. O načrtih se po njegovem mnenju sodi le na podlagi predlaganega dvoletnega ciklusa. "Gre za čustven odziv, saj smo vsi skupaj odrasli v tem štiriletnem ciklu. Ta koncept je seveda smiseln le, če vidite celoten predlog in če nanj gledate tudi z upoštevanjem spremembe kvalifikacij," pravi Wenger.

Predsednik Fife Infantino bo razpoloženje preveril na spletnem vrhu, ki ga je sklical za 30. septembra. Na to zasedanje je povabil vse deležnike v tem športu.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.