Šport > Nogomet
789 ogledov

Evropske zveze zagrozile s skrajno obliko protesta

aleksander čeferin Epa
Med evropskimi nogometnimi zvezami se krepi odpor proti organizaciji svetovnega prvenstva na dve leti.

Krovna mednarodna nogometna zveza Fifa bi lahko ostala brez nekaterih vidnih evropskih članic, če bo uresničila načrt o svetovnem prvenstvu na vsaki dve leti, poroča nemška tiskovna agencija dpa. To bi bila skrajna oblika protesta proti morebitni uvedbi novega sistema tekmovanj, ki že zdaj močno razdvaja nogometno javnost.

Dpa, ki se sklicuje na svoje vire, poroča, da bi se lahko tudi več kot ducat evropskih zvez odločilo za takšen skrajen korak, če bi svetovna prvenstva namesto na vsaka štiri leta začeli izvajati vsaki dve leti.

Velike zadržke do takšnih načrtov krovne zveze Fife imajo predvsem v Evropi (krovna zveza Uefa) in Južni Ameriki (Conmebol), ki dajeta večino najboljših igralcev na svetu, udeležencev SP.

aleksander čeferin Odločen "ne"! Šport Še ena zaušnica Infantinu, to je glasba za Čeferinova ušesa

Pa tudi krovna olimpijska organizacija (Mok) nad takšnimi načrti ni navdušena, saj v Moku menijo, da bi nogometno SP vsaki dve leti ogrozilo status drugih velikih športnih tekmovanj in jih zasenčilo.

Uefa in njen predsednik Aleksander Čeferin sta že zagrozila z bojkotom tekmovanj, k temu se nagiba tudi danska nogometna zveza, poroča dpa.

"To je najslabša rešitev in skrajni ukrep. A če ne bo šlo drugače, ga bomo uporabili kot protest proti načrtom Fife," je morebitni izstop pojasnil predsednik danske zveze Jesper Moeller.

Po pravilih Fife lahko zveze izstopijo ob koncu koledarskega leta po predhodni najavi, po izstopu pa ne morejo več sodelovati na tekmovanjih pod njenim okriljem, kot je mundial. Na udeležbo na evropskih prvenstvih članstvo v Fifi ne vpliva, saj ta sodijo pod pristojnost Uefe.

Kot še poroča dpa, naj bi se predsednik Fife Gianni Infantino o tej občutljivi temi v torek pogovarjal s predstavniki evropskih zvez.

Komentarjev 1
  • Dusan12 12:17 21.oktober 2021.

    Počasi je kradel na veliko, končno bo dočakal prst v rit, levuhar…..

Sorodne novice