Šport > Nogomet
204 ogledov

Evropsko prvenstvo preloženo

aleksander čeferin Epa
Poleti brez nogometnega evropskega prvenstva.

Evropska nogometna zveza (Uefa) je letošnje evropsko prvenstvo, ki bi moralo biti med 12. junijem in 12. julijem v 12 evropskih mestih, preložila na poletje 2021, poročajo svetovni mediji.

Še pred izvršnim odborom Uefe pa je vest na Twitterju potrdila tudi norveška nogometna zveza. Vzrok za preložitev je pandemija novega koronavirusa.

Zveza, ki jo vodi Slovenec Aleksander Čeferin, je na izrednem videokonferenčnem sestanku s članicami in drugimi relevantnimi nogometnimi deležniki tako sprejela kar pričakovano odločitev. Uefa je po videokonferenčnem sestanku s članicami zveze in drugimi nogometnimi deležniki ter po odločitvi izvršnega odbora popoldne tudi uradno preložila tekmovanje za leto 2021.

Najboljše reprezentance stare celine bodo tako na nove obračune za naslov na stari celini morale čakati eno leto dlje, nov termin EP pa je predviden med 11. junijem in 11. julijem 2021.

Aleksander Čeferin | Avtor: Epa Epa

Na sestanku so se odločili ustanoviti tudi dve delovni skupini. Ena se bo ukvarjala s spremembami zapletenega tekmovalnega koledarja, druga pa bo razpravljala o tem, kako se soočiti s finančnimi posledicami preložitve.

Alejandro Dominguez Copa America CONMEBOL Copa América Šport Južnoameričani sledili evropskemu zgledu in se zahvalili Čeferinu

Nenazadnje je Uefa od EP pričakovala več kot dve milijardi evrov in za katerega je dobila skoraj 30 milijonov zahtevkov za vstopnice. Kljub temu, da se je po poročanju New York Timesa že pred tem Uefa sestala tudi z lastniki televizijskih pravic, sponzorji in drugimi, pa jo čaka milijonski upad dohodka. Nekateri mediji so v ponedeljek poročali tudi o tem, da naj bi Uefa zato od domačih prvenstev zahtevala 300 milijonov evrov kompenzacij, a je krovna evropska zveza to zanikala.

Glede samega tekmovalnega koledarja bo imela preložitev EP 2020 nanj velik vpliv tudi za naslednjo sezono. Med drugim takrat Uefo čakata organizacija ženskega EP v Angliji in EP do 21 let v v Sloveniji in Italiji ter tudi lige narodov, obenem pa je bilo za poletje 2021 predvideno tudi razširjeno klubsko SP.

A hkrati bo enoletni zamik EP omogočil prav domačim ligam, da dokončajo prvenstva v tej sezoni. Če to zaradi novega koronavirusa ne bo mogoče, je Uefa predlagala, da naslov prvaka osvoji trenutno vodilni na lestvici.

Prav tako je ta korak pomemben v luči dokončanja sezone v ligi prvakov in evropski lige, v španskih medijih se je med drugim pojavila informacija, da naj bi po novem finale lige prvakov igrali 27. junija, evropske lige pa 24. junija.

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) se je v luči prestavljenega evropskega in južnoameriškega prvenstva odločila prestaviti novo klubsko svetovno prvenstvo, ki ga je načrtovala za poletje 2021. Obenem je Fifa Svetovni zdravstveni organizaciji v boju proti novemu koronavirusu donirala 10 milijonov dolarjev, so še sporočili v izjavi za javnost.

"To je bila edina logična rešitev, saj Uefa tako velikega tekmovanja ne more pripeljati v negotovost. To tudi pomeni in je hkrati namen Uefe, da se nacionalna prvenstva, če bodo to razmere dopuščale, lahko odigrajo nekje do konca junija," je glede odpovedi Eura in pstalih prvenstev dejal predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović.

Potrdil je tudi, da bosta odpadli predvideni prijateljski tekmi slovenske članske vrste konec marca s Turčijo v Ljubljani in Albanijo v Kopru. "Glede na trenutno stanje je jasno, da marčevskih tekem ne bo moč odigrati, tako da tekmi odpadeta. Ostajtaa pa v koledarju termina konec maja in junija. Če bo vse v redu, bodo takrat tekme odigrane, če ne, pa bomo reagirali v skladu z navodili, ki jih bo pripravila Uefina delovna skupina," je še povedal Mijatović.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice