Šport > Nogomet
350 ogledov

Milan Mandarić kot Damjan Murko?

Bonifika Koper Žurnal24 main
Dvoboj med veljaki FC Luka Koper in šefom aktualnih državnih prvakov je dobil novo dimenzijo.

V preteklih dneh in tednih smo že poročali o pravnem sporu, v katerega sta vpletena FC Luka Koper in sedanji predsednik ljubljanske Olimpije, sicer pa nekdanji prvi mož Kopra - Milan Mandarić.

Primorski klub, v katerem ima eno glavnih besed župan MO Koper Boris Popovič, želi izvesti poenostavljeno prisilno poravnavo in s tem za seboj pustiti visoke dolgove, tudi tiste do Mandarićevega podjetja MM Sport.

Mandarić, ki mu Koprčani dolgujejo zajeten kupček denarja (več kot milijon evrov), pa se s tem ne strinja in trdi, da je terjatev enega od glavnih upnikov (podjetja Swiss Sport Agency z Marshalovih otokov v višini 2,12 mio. evrov), ki je ključna za začetek postopka o poenostavljeni prislilni poravnavi, fiktivna in neverodostojna. Pri tem je Mandarića podprl tudi nekdanji trener Kopra in Olimpije Rodolfo Vanoli, ki mu klub z Bonifike prav tako dolguje denar, sodišče pa postopka prisilne poravnave ni dovolilo. 

RTV SLO je poročal, da se je Mandarić odločil, da svoj dolg izterja z rubežem proti FC Luka Koper. Na to poročanje so se na Bonifiki že odzvali in v sočni izjavi za javnost udarili po srbsko-ameriškem poslovnežu. Navrgli so tudi izjavo o posameznikih, ki bi "za denar prodali lastno mater", ter o tem, kdo je Damjan Murko med slovenskimi odvetniki in nogometnimi predsedniki. 

Izjava koprskega kluba, ki je bila objavljena na uradni spletni strani obalnega kolektiva, vam je v izvirni obliki na voljo spodaj.

Izjava za javnost FC Luka Koper:

Nogometni klub FC Koper ni bil obveščen ali seznanjen s kakršnokoli izvršbo, rubežem ali drugim dejanjem izterjave s strani g. Milana Mandariča ali njegovega podjetja MM Šport d.o.o. Ravno tako FC Koper ni prejel s strani sodišča kakršnegakoli sklepa o izvršbi ali predloga za izvršbo s strani g. Mandarića ali z njim povezanih oseb. Tudi ne drži, da ima FC Koper blokirane transakcijske račune – na enem izmed TRR računov FC Koper trenutno obstoji samo rezervacija določenega zneska denarnih sredstev, katera pa ni v kakršnikoli povezavi z g. Mandarićem ali njegovimi domnevnimi terjatvami zoper FC Koper. Dodatno še pojasnjujemo, da tudi navedena rezervacija denarnih sredstev na enem izmed računov FC Koper, ne predstavlja nobene ovire za nadaljnje nemoteno poslovanje FC Koper, hkrati pa bo ta zadeva predmet reševanja v okviru predlaganega postopka poenostavljene prisilne poravnave.

V zvezi s slednjo želi FC Koper še dodatno pojasniti, da predlagana poenostavljena prisilna poravnava, katere cilj je bil in ostaja dolgoročna finančna sanacija kluba in posledično s tem ustvarjeni pogoji za obstoj in nadaljnji razvoj kluba, ni bila s sklepom Višjega sodišča v Ljubljani  ustavljena ali zavržena, ravno tako ni bil razveljavljen oklic postopka poenostavljene prisilne poravnave. Skladno s sklepom Višjega sodišča v Ljubljani je Okrožno sodišče v Kopru že pozvalo FC Koper, da poda dodatno obrazložitev glede vprašanja, ali se lahko FC Koper šteje v skladu z relevantno zakonodajo s tega področja, za t.i. "mikro družbo". Ni pa Okrožno sodišče v Kopru, kot se to napačno navaja v medijih, citat: "pozvalo FC Koper da dodatno obrazloži da terjatev 2,2 milijona evrov podjetja Swiss Sport Agency z Maršalovih otokov ni fiktivna."

Na poziv sodišča bo FC Koper v postavljenem roku vsekakor odgovoril in še dodatno obrazložil ter podkrepil z listinsko dokumentacijo stališče, da spada med t.i. "mikro družbe" in da se nad njim lahko vodi postopek poenostavljene prisilne poravnave.

Ne glede na to, da tovrstnega poziva FC Kopru ni bilo, pa bo FC Koper v izogib nadaljnjemu netočnemu pisanju medijev in trditvam g. Mandariča, pojasnil tudi temelj in vsebino terjatve podjetja Swiss Sport Agency Ltd, saj slednja obstoji in nikakor ni fiktivna.

Pričakujemo pa, da bo posledično tudi g. Mandarić javnosti pojasnil temelj in nastanek svoje terjatve do FC Koper, katero si nikakor ne more šteti v čast. Ker smo v FC Koper prepričani, da so sicer vsi pogoji za uvedbo postopka poenostavljene prisilne poravnave obstajali že v času vložitve predloga za pričetek postopka, smo posledično prepričani, da bo sodišče ponovno izdalo sklep o ugoditvi predlogu FC Koper za uvedbo poenostavljene prisilne poravnave. Zaradi tega v FC Koper trenutno tudi ne razmišljamo o drugih možnih postopkih, kot je to npr. stečajni postopek ipd ...

Na koncu naj še pojasnimo, da vse navedeno v ničemer ne vpliva na tekoče delovanje FC Koper, ki posluje in deluje popolnoma običajno, se pa seveda z opisanimi netočnimi navajanji v medijih povzroča nepotrebna in neutemeljena "gonja" proti FC Koper, ki vpliva ne samo na čast in dobro ime kluba, temveč posredno vsekakor tudi na tekmovalne dosežke kluba ravno v fazi, ko je klub neposredni konkurent za najvišja mesta v prvi slovenski nogometni ligi in ko se je z njegovimi uspehi zopet pričela pisati lepa nogometna zgodba.

Sicer pa v klubu FC Koper verjamemo, da ta gonja niti slučajno ni nenamerna, ampak zelo načrtno zrežirana s strani ljudi, ki trenutno vodijo tako iz ospredja kot tudi iz ozadja NK Olimpijo. Sporočamo jim, da se bomo še naprej pošteno in hrabro borili na zelenici, tako kot tudi vsi ostali nogometni klubi v naši državi, z izjemo NK Olimpije, katere dnevna prisotnost v vseh možnih in nezmožnih medijih v nenormalnem obsegu zdaleč presega meje dobrega okusa. Zelo nazorno nam Mandarić in NK Olimpija kažeta zakaj je naša država tam kjer je, saj je očitno pri nas še vedno toliko posameznikov, ki bi za denar prodali svojo lastno mater.

Ob tem pa je predsednik FC Koper Valter Valenčič še izjavil: "Kdo je med slovenskimi odvetniki Damjan Murko že vemo, kdo je pa Damjan Murko med predsedniki slovenskih nogometnih klubov 1. SNL bomo še izvedeli."

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.