Šport > Nogomet
102 ogledov

Gasior: Ne moreš biti doma na dveh koncih

Dob www.alesfevzer.com
Drugoligaš Dob si je že tretjič zapored priboril pravico do nastopanja v Prvi ligi TS, toda v kraju pri Domžalah še vedno ne vedo, ali bodo v prihodnji sezoni zaigrali med slovensko nogometno elito.

Nogometaši Roltek Doba so si pretekli konec tedna zagotovili prvo mesto v 2. SNL, tri kola pred koncem imajo neulovljivo prednost pred zasledovalci. Klub si je že tretjič zapored zagotovil pravico nastopanja med elito, v preteklih dveh letih pa se Dobljani za igranje v Prvi ligi TS niso odločili. Tudi tokrat je usoda moštva iz manjšega kraja pri Domžalah še neznana.

Predsednik kluba Bojan Gasior se sprašuje, kaj sploh prinaša napredovanje v višji rang tekmovanja, ob tem pa je izpostavil tudi pomanjkljivosti najboljše slovenske nogometne lige. Dolgoletnega glavnega funkcionarja Dobljanov moti tudi dejstvo, da številni klubi med slovensko elito igrajo z velikim številom tujcev. Glavni problem Doba je še vedno stadion, čeprav Gasior trdi, da so v Prvi ligi TS tudi slabši objekti od njihovega.

"Nikoli v višjo ligo na silo in s tujci"

Kakšna bo tokrat odločitev glede igranja v prvi ligi?
Do konca sezone so še tri kola. Zaenkrat še ne vemo. So plusi in minusi. Počakali bomo do konca sezone, nato pa bo sledila odločitev, ali bomo sprejeli ta izziv, ali ne. Zdaj je težko karkoli reči. Nismo se še odločili za eno ali drugo tekmovanje. 

Kako bo z licenco za prvo ligo?
Licenco za drugo ligo smo že dobili. Po koncu drugoligaškega prvenstva bo sledilo izredno licenciranje za najmočnejšo ligo in takrat bo padla končna odločitev. Že četrtič smo na pragu prve lige, a še vedno nimamo tribune za 1500 ljudi, ki nam je prvič onemogočila pridobitev licence. Še vedno je vprašanje, ali bomo šli skozi, ali ne. 

Gre samo za to tribuno ali še za druge infrastrukturne reči?
Je še nekaj reči … Težko je karkoli reči. V prvi ligi nastopajo ekipe, ki imajo tudi slabšo infrastrukturo kot Dob. Težko je reči, kaj je v redu, kaj ne, kaj nam manjka. Preprosto ne vemo. Na infrastrukturi bomo še delali, če pa bo to zadovoljivo, ne vemo. Na koncu koncev infrastrukture ne delamo zaradi licenčnih zahtev, ampak zaradi sebe. Da imamo pač boljše pogoje. 

V primeru prve lige ostajate pri amaterizmu?
Dob ne bo nikoli na silo igral v ligi višje s tujimi nogometaši. Imamo zelo homogeno ekipo, fantje so skupaj že pet, šest, sedem let. Večinoma so študentje, veliko jih končuje fakultete, magisterije. Vidijo se v svojih poklicih, ne toliko v nogometu. Skupaj dihajo že vsaj pet let. Za nas nima nobenega smisla, da bi za ligo višje najemali tujce. Mislim, da je prav, da za Dob igrajo domači nogometaši. To je tudi realnost. Želimo imeti čim več domačih igralcev, že zdaj imamo pet, šest nogometašev, ki bi mirno lahko igrali tudi v prvi ligi.   

Imajo nekateri klubi preveč tujih nogometašev?
V slovenski prvi ligi je nekje že razmerje pol-pol, igra pol domačih igralcev, pol tujcev. Nisem zagovornik tega, sem zagovornik naših nogometašev. V sredinah je treba razviti domači kader. Vsi se hvalimo, da imamo po 400, 500 mladine za prvo ekipo, a ko pride do članskega nogometa, pa pride do iracionalne odločitve. Naenkrat se pozabi na mlade nogometaše, dobri so le tujci. Tega se ne bomo šli, pa tudi če z domačimi fanti igramo v peti ligi. 

Opcija, da bi igrali v Domžalah ne pride v poštev?
V prvi in drugi ligi ni ekipe, ki bi igrala nekje drugje. Tvoj dom je tvoj dom, ne moreš biti doma na dveh koncih. To enostavno ne gre. Vse skupaj bi bilo nekoliko prisiljeno. Na koncu se lahko sploh vprašamo, kaj pa nam prinaša prva liga? Če bi ta prinašala večjo medijsko podporo, če bi prinašala večje število gledalcev … Krka ima na primer v povprečju 100 gledalcev. To sicer ni bistvo. Težko je dobiti pokrovitelja, ker mu ne moreš zagotoviti prav nič. Ne moreš mu na primer reči, da je prva liga medijsko pompozna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.