Šport > Nogomet
1086 ogledov

Handanovićev soigralec zaradi opreme na tekmi Lige prvakov obtožen fašizma

Cristiano Biraghi Profimedia
Nogometaš Interja se je po tekmi Lige prvakov znašel na udaru javnosti zaradi fašističnih simbolov na njegovih ščitnikih.

Zvezdniku milanskega Interja Cristianu Biraghiju je bila v torek zvečer na tekmi Lige prvakov proti Barceloni nudena zdravniška pomoč, tekom katere so kamere ujele njegove ščitnike, na katerih je naslikana italijanska zastava v plamenih ter glava rimskega vojaka, kar naj bi bil simbol neofašističnega gibanja.

Poleg slike je bil tudi napis "vae victis", kar naj bi pomenilo "premagani, ne upajte na kaj dobrega", ali "težko premancem". To naj bi bile po poročanju zgodovinarja Tita Livija besede galskega vojskovodje Brena, ki je v četrtem stoletju izropal Rim.

Biraghi je tako poleg izpada svojega Interja, ki bo moral po porazu z Barcelono 1:2 nadaljevati evropsko pot v Evropski ligi, doživel še en hud udarec, saj se je znašel pod plazom kritik zaradi tega domnevnega neofašističnega simbola. Njegov agent Mari Giufredi je sicer negiral vse obtožbe na račun svojega varovanca:

"Boli me, ker lahko domišljija nekaterih novinarjev prikaže popolnoma napačno predstavo o osebi in človeku, kot je Biraghi. Vse skupaj je izmišljeno, neki novinarji so pač pomislili, da gre za simbol fašizma. Naj pojasnim. Napis vae victis se nanaša na film 300 ter na Špartance med bitko pri Termopilah. Nanaša se zgolj na neko zgodovinsko obdobje."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.