Šport > Nogomet
23 ogledov

Hrabri Maribor nezasluženo poražen

lazio maribor tavares
1/10
Reuters
Naš državni prvak Maribor je na rimskem Olimpicu klonil proti Laziu z 1:0. A vijolice še zdaleč niso razočarale, bile so enakovreden tekmec domačim, toda poškodba Tavaresa in izključitev Vidovića sta vplivala na predstavo gostov, ki pa so v večnem mestu pustili dober vtis. Maribor še vedno na drugem mestu v skupini J.

Na rimskem Olimpicu se je zbralo dobrih 10.000 gledalcev. V prvi minuti so domači že zapretili, v nekaj naslednjih minutah pa se je igra umirila. V 10. minuti so prvič nevarno poizkušali tudi Mariborčani, ko je po prekršku na robu kazenskega prostora iz prostega strela sprožil Agim Ibraimi, a je bil domači vratar na mestu.

V 14. minuti je po kotu Željko Filipović z glavo močno streljal a na žalost zadel le prečko! Lazio je odgovoril že v naslednji minuti, ko je po predložku Hernanesa Diaz z glavo meril čez gol. Gostje so še naprej hitro transformirali formacijo iz obrambne v napadalno in plod tega je bila še ena lepa priložnost, ko je Goran Cvijanović po podaji Marcosa Tavaresa prišel sam pred vratarja Bizarrija, a je nekoliko z leve streljal preslabotno in domači vratar je žogo ujel. Le minuto kasneje je Candreva iz "mrtvega" kota zadel levo vratnico gola Jasmina Handanovića, ki je predtem že zapustil golovo črto.

V 26. minuti so gostje prek Edersona zadeli, a iz prepovedanega položaja in gol je bil upravičeno razveljavljen. V 30. minuti je Candreva, sicer naključno, ko je hotel poslati predložek pred vrata, še drugič zadel okvir vrat. Nekaj trenutkov kasneje so domači, ki so vse bolj prevzemali pobudo na terenu, spet prišli do strela z glavo pred vrati Handanovića, a merili mimo gola.

V zadnji tretjini prvega polčasa smo spremljali bolj umirjeno predstavo, v kateri je imel terensko premoč domačin, a so Štajerci dobro zapirali pred svojim kazenskim prostorm in niso dovolili konkretnejših priložnosti. Prvi del se je tako končal brez zadetkov.

lazio maribor milanič | Avtor: Reuters Reuters
Tavares iz igre, Lazio do prednosti

Na začetku drugega dela sta poizkušala Ederson na eni in Goran Cvijanović na drugi strani, a je rezultat ostal nespremenjen. V 53. minuti se je v kazenskem prostoru znašel Aleš Mejač, a ni uspel priti do čistega strela.

V 56. minuti je po visokem predložku do strela z glavo iz neposredne bližine prišel kapetan Tavares, a na žalost ni dobro zadel žoge, ki je zletela mimo daljše vratnice. Na drugi strani je Lazio odgovoril preko Candreve, ki pa je zadel le zunanji del mreže.

V 60. minuti je igrišče zaradi poškodbe moral zapustiti Tavares, ki ga je zamenjal Dejan Mezga, dobro minuto kasneje pa je Lazio povedel, ko je Ederson pospravil v mrežo odbitek Handanovića po strelu Sergia Floccarija iz neposredne bližine.

Po zadetku so domači malce bolj stopili na žogo in umirili tekmo, Mariborčani pa so skušali zavladati nad sredino terena. V 77. minuti pa je po dolgi žogi Floccari prišel pred Jovana Vidovića, ki je prišel z njim v stik, domači napadalec je padel, sodnik pa pokazal na belo točko in izključil mariborskega branilca. Odgovornost je prevzel Brazilec Hernanes, ki pa mu je Jasmin Handanović strel iz enajstih metrov obranil z dobro parado na svojo desno stran.

V 87. minuti se je za močan strel iz velike oddaljenosti odločil Ibraimi, a je bil nenatančen. Maribor je kljub igralcu manj sile usmeril v napad, Lazio pa se je pomaknil bolj proti svojim vratom. V 89. minuti so Štajerci zapretili po kotu, do strela je prišel Ibraimi, ki pa je na žalost zadel Aleša Mertlja. Do konca Mariborčani niso več uspeli ogroziti vrat Lazia in iz Rima odhajajo z minimalnim porazom.

Izjavi po tekmi:

Darko Milanič, trener Maribora: "Igrali smo res dobro, priigrali smo si lepe priložnosti. Če bi zadeli pri rezultatu 0:0 bi se tekma gotovo obrnila v drugo smer. Sicer pa si fantje zaslužijo čestitke, igrali smo hrabro od samega začetka. V Evropi nekajkrat nismo dobro štartali v dvoboj, tokrat ni bilo tako. Oni imajo kvaliteto in pričakovali smo, da nas bodo v določenem delu tekme stisnili. A tudi mi smo bili dobri v obrambi in v napadu kombinatorni. Poškodba Tavaresa? On je zelo pomemben za nas, dobro se giblje v medprostoru med zvezno in napadalno linijo. A tudi po njegovem izhodu smo še naprej igrali dobro, tudi z igralcem manj smo bili nevarni. Kar pa se tiče enajstmetrovke je tako, da je Lazio velik klub in to se včasih na igrišču tudi pokaže. Maribor je v zadnjih letih dvakrat gostoval v Italiji in dvakrat so nam hitro piskali kazenski udarec. Sicer pa smo zrasli kot moštvo, veliko boljši smo na gostovanjih, kot smo bili. A treba je še nadaljevati, da bomo iz takšnih tekem uspeli izvleči več. Danes je bil slab le rezultat."

Goran Cvijanović: "Imeli smo priložnost osvojiti vsaj točko, a tokrat je bila sreča na njihovi strani, vidi se, da so izkušena ekipa. Škoda, igrali smo dobro, bili čvrsti in si ustvarjali priložnosti, zadeli vratnico ... Tudi sam sem imel lepo možnost za gol, a žoge nisem dobro zadel, morda bi lahko poskusil s strelom v krajši kot. Upam, da se bo sreča na naslednjih tekmah obrnila v naš prid. V Ljudskem vrtu nikomur ne bo lahko, tudi Tottenhamu ne."

Evropska liga, skupina J, 2. kolo skupinskega dela, Olimpico:

Lazio : Maribor 1:0 (0:0)
Ederson (62)
RK: Vidović (76)
V 77. minuti je Handanović obranil enajstmetrovko Hernanesu.

Panathinaikos : Tottenham 1:1 (0:1)
Toche (77); Dawson (35)

Vrstni red: Lazio 4, Maribor 3, Tottenham 2, Panathinaikos 1

Štajerci so bili optimistični

Mariborčani so v Rim prispeli prepričani, da lahko presenetijo tudi tako velik klub, kot je italijanski Lazio. V slovenskem taboru je pred obračunom vladalo nadvse prijetno vzdušje. ''To je privilegij, zelo smo zadovoljni, da lahko nastopamo v Ligi Europa. Ko je na drugi strani tekmec s takšnim ugledom, kot je Lazio, je to še močneje izraženo. Tudi fantje se veselijo naslednje preizkušnje, nimajo se česa bati. Doma smo odigrali vrhunsko proti Panathinaikosu in v Rimu se želimo približati tej predstavi. Seveda pa je veliko odvisno od tega, koliko nam bo dovolil nasprotnik,'' je pred prvim gostovanjem v evropski ligi povedal Darko Milanič.

evropska liga maribor panathinaikos milanič zahovič komazec kondič vogrin pridig | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Lazio velja za nekoliko trši oreh kot grški Panathinaikos, a Milanič je opozarjal, da vloga favorita še ne prinaša točk. ''Po veličini kluba in po imenih igralcev najbrž res. Bomo pa po tekmi lahko rekli, če se bodo tudi na igrišču izkazali za tako dobre. So napadalno usmerjeni, veliko igralcev se vključuje v napad. Morali bomo biti pazljivi, iti čvrsto v napad in se hitro premikati po igrišču. Kar delamo dobro, bomo skušali narediti tudi v Rimu. Nasprotniki so v prejšnjih dvobojih največkrat vrata Lazia skušali ogrožati iz protinapadov. Naš namen pa bo zadržati posest. Tekmec je po ugledu toliko spredaj, da moramo iti stoodstotno v boj,'' je povedal trener vijoličastih, ki je imel nekaj težav s sestavo začetne enajsterice. ''Imamo kar nekaj težav, ker je Arghus kaznovan, Potokar pa bo dlje časa poškodovan. Na razpolago imam dva štoperja, Rajčevića in Vidovića. Tretji, ki bo pripravljen zapolniti vrzel, bo Lesjak, saj je že igral na tem položaju v prejšnjem klubu in je lahko kos nalogi. V napadu in zvezni vrsti pa imam veliko izbire,'' je povedal Milanič, ki si je v Rimu obetal dobro predstavo. ''Tukaj se nočemo ustaviti, želimo še kaj. Naredili bomo vse, da bi še osvajali točke. Naloga je zahtevna, a je izvedljiva,'' je zaključil mariborski strateg.

Olimpija Maribor večni derbi Jasmin Handanović | Avtor: Jaka Dimc Jaka Dimc
Samozavest pa ni bila prisotna samo v strokovnem štabu, ampak tudi v slačilnici. ''Formo, ki jo imamo, želimo obdržati. In stopnjevati. Z odličnimi rezultati raste samozavest, želje so vse večje. Vse skupaj se je dvignilo na višjo raven, od nas pa je odvisno, ali bomo to unovčili v četrtek v Rimu,'' je povedal Jasmin Handanović.

Tekma proti Laziu je imela dvojni pomen. Predstavlja namreč jubilejni obračun na mednarodnem prizorišču. Začelo se je 19. avgusta 1992 v Ljudskem vrtu proti Hamrunu z Malte, nov mejnik pa so postavili v četrtek, ko je Maribor odigral stoto tekmo v evropskih pokalih.

Izgubljeni voznik

Mariborski nogometaši so za pot z mariborskega letališča do Rima porabili uro in deset minut. Na poti do hotela pa jim jo je nekoliko zagodel voznik, ki je krožil in krožil po rimskih ulicah ter kljub policijskemu spremstvu namesto napovedanih 30 do 40 minut do cilja potreboval skoraj uro in pol.

Komentarjev 6
  • axl 08:00 05.oktober 2012.

    Zaslužen poraz, lahko bi bil še večji.

  • vico 07:31 05.oktober 2012.

    lejte realnost je pac realnost,sej se ne morejo kosat z italjani sej so itak gospodaril na igriscu.uh vidt ne morem teh lahovov oz. makaronarov..pa se koga...

  • vladek 07:00 05.oktober 2012.

    Ibraimija,ali kako se že piše,bacite ven.Ta ene žoge ni podal ali je podal nasprotniku.Drugač Bravo Maribor.LP