Šport > Nogomet
2681 ogledov

Hrvati ogorčeni! Prepričani so, da je sodnik hudo oškodoval Dinamo

Dominik Livaković Profimedia
Hrvaška nogometna javnost je prepričana, da zmagoviti zadetek Domagoja Vide iz 100. minute tekme ne bi smel veljati.

Dinamo Zagreb je po pravi srhljivki izpadel iz kvalifikacij za ligo prvakov. Hrvaški prvaki so do 92. minute celo vodili s skupnim rezultatom 3:2, a so Grki z zadetkoma v 92. in 100. minuti prišli do preobrata ter s skupnim rezultatom 4:3 prišli do napredovanja v naslednji krog.

Hrvaška nogometna javnost, no, vsaj zagrebška, pa je ogorčena zaradi razpleta za izpad obtožila sodnika tekme. Ta po njihovem mnenju ni spoštoval nogometnih pravil, ko je priznal drugi zadetek AEK-a, ko je Dominik Livaković sprva ubranil enajstmetrovko Leviju Garcii, odbito žogo pa je nekdanji igralec Dinama Domagoj Vida pospravil v mrežo.

Dominik Livaković | Avtor: Profimedia Profimedia

Sodniški petminutni podaljšek se je namreč že iztekel, ko so iz sobe za VAR glavnega sodnika poklicali na ogled sporne situacije. Ta se je odločil, da dosodi enajstmetrovko zaradi igranja z roko v kazenskem prostoru Roberta Ljubičića. Do sedaj še nič spornega.

A kot sta v pogovoru za 24sata potrdila dva hrvaška nogometna sodnika, v pravilih piše, bi moral sodnik v primeru, ko igralni čas že poteče, a nato zaradi pregleda posnetka naknadno dosodi enajstmetrovko, igralce opozoriti, da bo dovolil samo izvedbo enajstmetrovke, po kateri bo tekme nemudoma konec. V takšni situaciji je sodniška organizacija na seminarjih celo svetovala sodnikom, da kot pri enajstmetrovkah po koncu tekme igralce preprosto pošljejo na sredino igrišča

Aleksander Čeferin Brez milosti Šport Čeferin ostro kaznoval hrvaški Dinamo!

Sodnik tekme Espen Eskas se ni odločil za takšno potezo, prav tako pa je tudi priznal zadetek Vide, čeprav ga zaradi izteka igralnega časa ne bi smel. "Kazenski udarec se v tem primeru zaključi, ko se po izvedbi udarca žoga neha premikati, zapusti igro, ali pa se žoge dotakne katerikoli igralec (vključno z izvajalcem) z izjemo vratarja," piše v pravilih, sta izjavila hrvaška nogometna sodnika.

"Gre za povsem čisto zadevo, pravila so takšna in sodnik se jih ni držal. Imeli smo primer takšnih situacij na seminarjih, nedavno je prišlo do podobne situacije, ko sodnik prav tako ni upošteval pravil, ampak igralec takrat ni dosegel zadetka po vratarjevi obrambi," sta še pojasnila sodnika.

Sporna enajstmetrovka | Avtor: 24sata 24sata

Mnogi hrvaški navijači so tudi mnenja, da je Vida prezgodaj stekel v nasprotni šestnajstmetrski prostor in da tudi zaradi tega ne bi smel zadetek veljati, a je bila zadeva precej mejna, kar sta potrdila tudi oba sodnika. "Težko je oceniti. Mogoče je vtekel prezgodaj. Če je, bi moral sodnik razveljaviti njegov zadetek, ker je prišel do nepravične prednosti," sta zaključila hrvaška sodniška strokovnjaka.

Pri tem je potrebno dodati, da četudi je morda Vida prehitro vtekel v kazenski prostor, njegov zadetek ne bi bil razveljavljen in tekma končana. To bi se zgodilo le v priemru, da bi bil v nepravilnem položaju le Vida. Ker pa so bili v "prepovedanem položaju" tudi nekateri igralci Dinama, bi se enajstmetrovka moral ponoviti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 31
  • SamoResnica 07:07 21.avgust 2023.

    Če bi bil pa gol in ista situacija, se pa noben ne bi prepiral, da bi zadevo ponavljal - tako da F.O. - zmeraj jokajo ko ne dobijo kar želijo, ker so jih oškodovali.

  • Avatar Zoran
    StarMačk 14:34 20.avgust 2023.

    V tej v celoti sporni situaciji je bila prva nepravilnost, ki jo je pri izvajanju 11metrovke spregledal glavni sodnik ta, da se je Livaković pognal (prestopil) čez golovo črto prej predno se je izvajalec dotaknil žoge, kar po nogometnih pravilih ...prikaži več pomeni avtomatsko ponovitev kazenskega strela.

  • Kondor 13:55 20.avgust 2023.

    Po vseh pravilih bi Dinamo morak biti odstranjem iz evropskih tekmovanj zaradi svojih huliganov.